Skip to main content

Profilaxia veterinară

Profilaxia reprezintă prevenție.

Profilaxia înseamnă să fii un bun jucător de șah și să anticipezi mutările ulterioare.

Profilaxia înseamnă cunoaștere.

Profilaxia înseamnă dragoste: atunci când iubești dorești să și protejezi.

Primul pas în profilaxie este reprezentat de periajul dentar pentru animalele de companie.

Profilaxia tartrului

Profilaxia tartrului  la animale se poate realiza prin consumul de oase de vită crude, spongioase, legume și fructe crude, de tipul morcovilor sau merelor.

Jocul cu mingiuțele cu proeminențe de plastic și jocul cu funiile mari, de asemenea, ajută la curățarea mecanică a dinților.

Profilaxia fracturilor dentare presupune implicare multă din partea stăpânului și constă în evitarea consumului alimentelor dure și eliminarea jocurilor cu corpuri foarte dure. În consecință: 

  • nu oase cu măduvă fierte;
  • nu oase de pui, care pot rămâne între dinții lor, neexistând posibilitatea îndepărtării lor; 
  • nu jocul cu pietrele sau căratului crengilor mari și grele;
  • nu jocurilor agresive când se produc ciocniri intre dinți.
Fractura dentara

Exemplu de ciobănesc german hrănit cu oase de vită fierte, cu măduvă bună de tot, din colecția personală.  A fost impresionant chiar și pentru mine, să văd o întreagă gură cu dinți fracturați în marea lor majoritate cu implicarea camerelor pulpare.

Problemele ortodontice pot fi prevenite prin tratamente interceptive.

Profilaxia malpozițiilor și a înghesuirilor

Profilaxia malpozițiilor și a înghesuirilor, în copilărie, în cadrul dentiției duble, presupune extragerea dinților temporari, ale căror rădăcini nu s-au resorbit, permițând dinților definitivi să își ocupe locul cuvenit pe arcadă.

Eu însămi m-am confruntat cu această problemă în cazul unei femele de schnauzer pitic. Astfel, la vârsta de 7 luni, am evitat o malocluzie.

Aveți aici caninii piticei, observându-se că rădăcinile nu erau resorbite complet.

Dinți Maggie

Maxilarul îngust

Profilaxia maxilarului îngust se poate realiza prin joc la vârste fragede cu o minge care să fie potrivită expansiunii maxilare. Pentru aceasta, însă, va trebui sa examinam pacientul și să vă explicăm aplicat pe caz cum decurge totul.

Profilaxia parodontopatiei se face  prin controale regulate la cabinetul stomatologic veterinar, o dată pe an.

La acel control vom stabili dacă avem sau nu motive de îngrijorare și trebuie sa ne vedem mai des sau să întreprindem diverse acțiuni. Tot ca măsură profilactică în parodontopatie este și frenectomia frenurilor labiale jos inserate, manoperă pe care noi o realizăm cu ajutorul Laserului stomatologic veterinar, astfel încât vindecarea să fie rapidă, fără sângerare și fără durere. De asemenea, vom asocia și o ședință de biostimulare Laser, pentru o vindecare optimă.

Profilaxia complicațiilor dentare sau parodontale veterinare începe cu controlul săptămânal pe care orice proprietar trebuie să îl facă. La început trebuie sa ne obișnuim cu anatomia cavității orale, cu forma dinților, cu culoarea acestora. Multor părinți de patrupezi care prezentau fisuri dentare la nivelul smalțului, fără o implicare vizibilă a camerei pulpare le-am și indicat anumiți dinți care trebuie urmăriți în timp. Orice modificare apărută trebuie semnalată, urmând să decidem dacă este o alarmă falsă sau nu.

Semne ale durerii la animale - Mirosul gurii

Sedarea

A refuza sedarea sau anestezia generală pentru realizarea unui detartraj corespunzător este o alegere greșită. Sub pretextul că animăluțul de companie este iubit și nu dorim să i se întâmple ceva rău este cea mai mare minciună cu care proprietarii se amăgesc. Sedarea/anestezia generală se face după un set de analize făcute în prealabil. Nimeni nu dorește să aibă în portofoliu pacienți decedați de la o simpla sedare. Implicit, echipa medicală se va implica 100% pentru binele patrupedului dumneavoastră. Se vor utiliza combinații de anestezice personalizate, fiind cele optime fiecărui caz. A nu-i face detartrajul la timp, din prea multă dragoste, duce la extracții dentare în serie de câte 8-10 dințișori, tartrul afectându-i în mare măsură.