Skip to main content

Odontologia veterinară

Odontologia veterinară este ramura stomatologiei care se ocupă cu reconstrucția coronară prin metode conservative, minim invazive. Se ocupă cu clasicele obturații sau ”plombe”, cum le știm din popor. Pentru a putea apela la odontologia veterinară, distrucția coronară trebuie să fie minimă. Putem apela la această soluție dacă până la 50% din volumul de substanță dentară a fost pierdut. Bineînțeles că materialele de obturație nu au rezistența identică cu cea a ceramicii, smalțului sau a metalelor. Proprietarul va trebui să fie mai atent la dieta și programul zilnic al animalului.

În cazul oamenilor le putem recomanda folosirea cuțitului și a furculiței. În cazul animalelor de companie vom exclude jocul cu pietrele, cu obiectele dure și oasele fierte cu măduvă. Acestea sunt distructive pentru dinții lor.

Volumul dentar raportat la volumul camerei pulpare,  în cazul patrupezilor, comparativ cu cel uman, este mult scăzut. În consecință, orice traumă adusă smalțului, fie ea și de ordin medical, va avea un răspuns pulpar mult mai prompt. Puține vor fi cazurile în care vom discuta de obturație simplă în cazul animalelor de companie.

De obicei obturațiile coronare însoțesc un tratament endodontic veterinar. Va trebui întotdeauna să fiți conștienți că animăluțul dumneavoastră de companie nu va mai simți durere și va începe să capete curaj să muște mai serios cu dintele respectiv. Dacă nu îi oferim o dietă care să menajeze tratamentele noastre stomatologice, putem opta pentru o soluție protetică veterinară care să ofere mai multă rezistență. 

Obturațiile oferite de noi sunt realizate din materiale compozite  fotopolimerizabile, la culoarea dintelui. 

Polimerizarea

Polimerizarea acestora se va face sub influența lămpii de fotopolimerizare care emite o lumină din spectrul albastru. Intensitatea luminoasă a lămpii de fotopolimerizare are nevoie să se mențină în parametrii pentru a nu compromite calitatea restaurării. Frecvent măsurăm intensitatea luminoasă, așa cum puteți observa în imagini, astfel încât să putem oferi excelența în stomatologia veterinară.

Materialele folosite de noi sunt cele mai rezistente de pe piață, fiind mereu conectați la nou. Dacă este necesar, și se poate realiza, vom pune și un strat de compozit cu fibre de sticlă incorporate.

Întărirea materialului, polimerizarea în termeni tehnici, se realizează sub influența luminii, în consecință materialul are priza finală în momentul intervenției, neexistând perioadă de interzicere ingerare alimente.

Rasele mici și mobilitatea dentară

Rasele mici sunt mai predispuse la parodontopatii cu mobilități dentare. Dacă mobilitatea dinților nu depășește gradul doi, putem discuta de o imobilizare cu bandă de fibre de sticlă și compozit, dacă ocluzia ne permite. Desigur, nu e o soluție estetică, însă putem îndulci solidarizarea dinților cu aplicarea strasurilor.

Rolul imobilizării este unul funcțional și de creștere a duratei de viata a dinților respectivi în gură. Prin imobilizare distribuim forțele masticatorii pe toți dinții imobilizați, nu doar singular pe câte un dinte. Prin solidarizarea cu vecinii, riscul creșterii mobilității scade.

Igienizarea se poate realiza mult mai bine și implicit inflamația locală a țesuturilor parodontale afectate va scădea.

Cheia succesului unei imobilizări parodontale depinde de timing (este important sa fie făcută la grad 1 și 2 de mobilitate a dinților), de lungimea coronară (coroana să fie suficient de lungă, încât să putem aplica banda de fibre de sticlă) și de ocluzie.

Împreună vom găsi soluțiile optime pentru patrupedul dumneavoastră!

Bijuterii dentare