Skip to main content

Endodonția veterinară

Endodonția în stomatologia veterinară pentru animalele de companie este capitolul pentru care am alocat nelimitat resurse de studiu și echipamente adecvate. Întotdeauna am considerat că bazele unei bune stomatologii veterinare reprezintă cunoașterea și realizarea unei endodonții de calitate.

Endodonția nu reprezintă doar scoaterea unui nerv dentar. Endodonția presupune realizarea unui acces corespunzător, realizarea acestuia în locul de elecție. Mai presupune să instrumentezi canalul radicular pe toată lungimea lui și să îndepărtezi dentina infectată. Continuă cu îndepărtarea tuturor resturilor biologice de pe canal, dezinfectarea și sterilizarea. La final, să realizezi o obturație de canal etanșă, pe toată lungimea radiculară. Aceasta făcută cu materiale care pe termen lung să fie stabile și cu proprietăți de biocompatibilitate cu țesuturile periapicale.

Stomatologia umană se desfășoară în condiții de anestezie locală. Endodonția în stomatologia veterinară se realizează în anestezie generală, asociată cu anestezie locală. Deci, nu ne permitem sa căutăm canale în ședințe multiple. Nu ne permitem să sigilăm cu orice material. De multe ori intrăm fără radiografii 1:1. De ce? Pentru că, din păcate, stomatologia veterinară nu s-a dezvoltat la noi precum stomatologia umană. O mică angulație a filmului radiologic afectează ireversibil proporția de redare 1:1. Dar tocmai  datorită stomatologiei umane, am reușit să depășim toate aceste greutăți.

Bineînțeles că am adus bagajul de cunoștințe din cursurile de stomatologie veterinară, mai ales cele cu specializarea de endodonție în stomatologia veterinară. Canalele radiculare ale dinților animalelor de companie având mai multe particularități. Știm ce să facem ca să le depășim, dovadă stau numeroasele cazuri rezolvate cu bine și cu proba timpului.

Aparatura utilizată în endodonție

Am investit într-un endomotor wireless, de preparare mecanică radiculară, cu ace de Ni-Ti, gama de vârf.

Endomotor Wireless

Pentru rasele mari, cu dinți de lungimi extreme, avem și acele potrivite. Le-am procurat cu greu, din țări care fac frecvent endodonție la animale.

Ace endodontice rase mari

Bineînțeles, pentru mediul steril care este necesar în endodonție, folosim instrumente sterilizate la autoclav. Totul este înfoliat, marcat cu data sterilizării la autoclav, exact ca în cazul stomatologiei umane.

Autoclavul - stomatologie veterinara

Când situația ne permite, utilizăm diga cu sistemul de cleme aferent.

Sistemul diga - stomatologie veterinara

Am ales cel mai bine cotat material de sigilare radiculară. Acesta, datorită pH-ului alcalin, asigură o sterilizare a canalelor radiculare. Datorită proprietăților lui reușește într-un procent ridicat să remineralizeze procesele infecțioase de la vârful rădăcinii.

Obturatie radiculara

Ne mândrim cu posibilitatea sigilării canalelor radiculare prin 4 metode diferite, având de unde să alegem. Astfel, putem obtura prin: condensarea gutapercii la rece, la cald, injectarea la cald a gutapercii sau cu ajutorul cuptorului Thermaprep Maillefer. Toate procedurile asigură performanța în endodonție cu îmbunătățirea prognosticului pe termen lung.

Sistemul de obturare la cald

2

Aparatul Termaprep

3

Plugerul

4

Aplicator MTA

Tot din stomatologia umană am adus și tratamentul gangrenei într-o singură ședință. În Endodonția în stomatologia veterinară, această procedură scutește pacientul de ședințe de anestezie generală multiple și implicit de suferință scăzută. Pentru proprietar costurile sunt mai scăzute.

Ne mândrim cu sterilizarea canalelor radiculare la cel mai înalt nivel posibil, prin sterilizarea lor cu ajutorul Laserului. Astfel biofilmul restant este îndepărtat asigurând succesul tratamentului endodontic.

Manopera cu laser

În fiecare an participăm la congresele de stomatologie umană pentru a ne conecta la noutățile din domeniu. Facem acest efort întrucât suntem conștienți că este una dintre cele mai dinamice, mai expansive, ramuri ale stomatologiei.

Endodontie

Participând la numeroase cursuri și workshopuri în endodonția umană, am reușit să aduc tot ce e mai bun pentru ei. La fiecare caz rezolvat, mă bucur că am în spate experiența a 16 ani de stomatologie umană.

Endodontie

În oricare situație găsim soluții pro pacient!

Cu siguranță ne identificăm cu sloganul unei firme renumite în instrumentar și materiale de endodonție Densply-Maillefer:

Eșecurile endodonției realizate necorespunzător

Profesorul meu de chirurgie buco-maxilo-facială din facultate, profesorul Lung Teofil, avea o vorbă:

”când nu mai știm ce să facem, chemăm un doctor”

Cam așa văd eu endodonția făcută fără bază științifică.

Noi, în facultatea de stomatologie, am avut un an întreg de cursuri, cu câte două stagii de câte 4 ore pe săptămână.  Endodonția este finețe și precizie. Este piatra de încercare pentru orice stomatolog. Acuratețea se atinge prin multe ore de practică și multe cursuri de supraspecializare. Este una dintre cele mai dinamice ramuri, în fiecare an apărând noutăți atât pe linia materialelor, cât și în procedeele de preparare a canalelor.

Haideți să vă expun punctele slabe ale acesteia, puncte de care m-am ciocnit și eu. Doar anii de practică m-au ajutat să le anticipez și să le depășesc intraoperator.

Scopul final al unui tratament endodontic este sigilarea completă și etanșă a canalului/canalelor radiculare. Pare simplu și ușor de enunțat.

Am avut o discuție cu un coleg, fără cursuri de stomatologie, și care îmi explica că nu e mare lucru sa scoți un nerv dentar la animale. Totul e să ai ace veterinare endodontice. Vă imaginați scena în care am rămas ca la dentist:

WAW… PĂI CUM ERA? PRIMUM NIL NOCERE, NU??? 

În primul rând totul pornește de la realizarea căii de acces, a locului și a dimensiunii acesteia. Dacă nu e la locul de elecție, riscul să faci un prag și să te blochezi în acesta este maxim iar subobturarea e cvasisigură.

Dimensiunea căii de acces are și ea un rol important. Din păcate, pentru un tratament endodontic corect, sacrificăm țesut dentar sănătos pentru un acces corespunzător.

Curburile radiculare

Curburile radiculare în cazul animalelor de companie sunt mult mai des întâlnite iar gradul de curbură ajunge spre 90 de grade frecvent. Riscul să te oprești cu prepararea mecanico-chimică înainte de curbură, dacă nu cunoști tehnici de lucru și nu ai instrumentarul aferent, este maxim.

Endodonția presupune să investești. De la banalele ace endodontice de preparare manuală, la renumitele ace veterinare și la acele pentru endomotor. Trebuie să avem în vedere întotdeauna că fiecare sterilizare cu autoclavul le călește și a le folosi în repetate rânduri pe aceleași, duce la fracturarea lor la cea mai mică tensiune întâmpinată în canal. A rupe un ac contaminat în canalul curb al patrupedelor = durere + infecție + lipsă de respect pentru un suflet care nu poate vorbi.

Refuz sa cred că endodonția se poate face fără sterilizare la autoclav!

A nu obtura complet și etanș, măcar canalul radicular principal, reprezintă superficialitate. Aceasta nu înseamnă decât durere pentru un suflet captiv într-un corp care nu comunică prin același limbaj cu noi.

De ce e importantă obturația de canal să fie etanșă și completă?

Pentru că orice spațiu rămas va fi colonizat de bacterii, care descoperind căldură, spațiu, mâncare, vor descoperi raiul lor. Astfel vor rezulta granuloame periapicale, abcese, infecții. Nu mai vorbim de detalii fine legate de protocolul de dezinfecție și aspirația endodontică.

Așa că rugămintea mea este ca, în cazul în care ne depășește un caz, să avem maturitatea necesară și să chemăm un doctor!

Tocmai de aceea pledez pentru echipa medic veterinar  – medic stomatolog cu cursuri de specializare în stomatologia veterinară. În acest format fiecare parte face ce știe mai bine, pentru binele celor care ne aduc atâta bucurie în suflet.