Skip to main content

Chirurgia dentară veterinară implică operațiile pe dinții animalelor. Cele mai cunoscute manopere ale chirurgiei orale veterinare sunt extracțiile. Extracția nu înseamnă doar să tragi de un dinte ca în ”ridichea uriașă”. Nu râdeți! Am văzut numeroase cazuri în care ”tragem, se fracturează și spunem o rugăciune”. Fractura intraosoasă, cu persistența fragmentului rupt, va duce în timp la complicații infecțioase, dureroase. Rădăcinile rupte nu se vor resorbi.

Chirurgia dentară veterinară

Este o cu totul și cu totul altă patologie resorbția dentară! Chiar și banalele extracții ale dinților parodontotici nu se termină, cum crede toată lumea, în momentul în care am scos dintele. Dacă suntem norocoși, vine cu tot țesutul de granulație care l-a adus în stadiu final al existenței lui pe arcadă. Este singura situație în care se încheie totul acolo. Însă, procentul situațiilor fericite descrise mai sus, este extrem de mic. Da, extracția NU SE ÎNCHEIE cu smulgerea dintelui. Extracția se încheie atunci când nu mai avem resturi dentare sau de țesut bolnav și există premisele unei bune vindecări.

Sterilitatea câmpului operator

Pentru a realiza chirurgie dentară veterinară de calitate avem nevoie de instrumente corespunzătoare, TOATE STERILE.

Chirurgia dentară implică operațiile pe dinți, iar extracția este o manopera sângerândă. În consecință instrumentarul cu care lucrăm trebuie să fie steril. Extracția nu se realizează fără mănuși, măcar de consultație. Nu dorim să aducem germeni suplimentari în cavitatea sângerândă nou creată. În cazul animalelor de companie, extracția este imperios necesar sa fie alveoloplastică cu sutura buzelor plăgii. Sutura trebuie făcută să adune, dar să nu tensioneze. Tensionarea buzelor plăgii și strângerea de tip “ gură de sac” nu face decât să ducă la o sigură necroză locală cu expunerea osului alveolar în gură. Consecințele vor fi dureroase, infecțioase și cu pierderi osoase importante.

Dacă nu se extrag absolut toate resturile dentare împreună cu țesutul de granulație de răspuns la infecție, cel mai probabil se va ajunge într-o situația nefericită. Starea de sănătate a animalului de companie se va înrăutăți brusc, va refuza hrana, va scădea vizibil în greutate, saliva i se va scurge din gură, ca răspuns la durere, starea generală fiind alterată profund.

Autoclavul - stomatologie veterinara

Prezentare de caz

În imagine aveți o pisicuță aflată într-o stare similară cu cea descrisă mai sus.

Investigațiile radiologice arătau clar cauzele. Istoricul pisicii a confirmat cele relevate de examinările complementare. În cadrul intervenției realizate, puteți observa ploaia de resturi radiculare care au fost colectate în cabinetul nostru.

Chirurgia dentară – proximități specifice

De asemenea, printre proximitățile cavității orale se numără și sinusurile maxilare, exact ca în cazul oamenilor. Cu toții am auzit măcar o dată în viață de sinuzitele maxilare de cauză odontogenă.

Câinii și pisicile au rădăcinile plonjante în cavitățile sinusale sau nazale. În consecință, orice infecție endodontică netratată duce la procese periapicale. Acestea vor sparge bariera locală și vor începe un proces infecțios al mucoasei sinusale sau nazale. Astfel se vor instala sinuzita și scurgerile purulente la nivelul ochiului sau nării de aceeași parte.

Extracția, prin smulgere, a unui dinte sinusal duce la realizarea comunicărilor oro-antrale, atât de des întâlnite. Mai bine să prevenim, decât să ajungem acolo. În momentul realizării unei comunicări oro-antrale, trebuie să știm să o închidem prin realizarea unui lambou fiabil, netensionat.

Niciodată o extracție nu se realizează la cald, în plin proces acut. Sub sedare și cu anestezie locală vom drena puroiul. Vor administra câteva zile de antibiotic, astfel încât să cronicizăm procesul. Când inflamația acută s-a retras, vom realiza și extracția dintelui cauzal, dacă implantarea osoasă este scăzută.

Extracțiile dentare – aparatură

Cabinetul de Stomatologie Veterinară Dentovet vă oferă extracții dentare pentru animalele de companie prin metode clasice sau realizate cu ajutorul aparatului de piezochirurgie. Am investit într-un asemenea aparat pentru a ne alinia la ultimele tehnologii existente pe piață.

Aparatul de piezochirurgie oferă intervențiilor, care până acum se realizau cu turații crescute și cu o precizie discutabilă, caracter minim invaziv și exactitate. Toate țesuturile moi, aici gândindu-ne la formațiuni anatomice importante din imediata vecinătate a cavității orale de tipul: nervi, vase de sânge mai mult sau mai puțin importante, vor fi ferite astfel încât să vă putem oferi excelența în stomatologia veterinară.

Nu mai trebuie să menționăm, dar siguranța pacientului este pe primul loc.

De ce chirurgia osoasă este mai precisă și mai atraumatică  cu ajutorul aparatului de piezochirurgie?

Haideți să ne facem o idee împreună!

Unitatea dentară pentru chirurgia dentară veterinară

Unitatea dentară oferă putere pentru două tipuri de piese de mână:

  • Turbina (așa numita albinuță) care acționează cu 320 000 – 400 000 rotații pe minut;
  • Piesa dreaptă sau piesa cot care au o plajă de turații cuprinsă între 40 000 și 80 000 rotații pe minut.

Ca și o curiozitate, avionul decolează de la sol la 7 000-8 000 rotații/minut ale motorului. Ca o comparație plastică am rugămintea să vă imaginați cum ar fi sa tăiați doar teaca firelor de electricitate cu drujba, versus o forfecuță fină chirurgicală.

În imaginea de mai jos aveți ilustrată afirmația de mai sus. S-a utilizat turbina dentară pentru efectuarea unei extracții de către o persoană fără experiență, cu efecte negative asupra dinților învecinați.

APARATUL DE PIEZOCHIRURGIE

Aparatul de piezochirurgie funcționează la frecvențe de 24-36 kHz, oferind posibilitatea unor incizii de dimensiuni de 3,5 mm și 0,5 mm lățime. Vorbim deci de o tăiere milimetrică, selectivă, care nu afectează țesuturile moi, acționând exclusiv asupra osului, fără producere de căldură. În consecință, cantitatea de os supraîncălzit și ars va dispărea, recuperarea postoperatorie fiind rapidă, fără dureri sau inflamații.

Întotdeauna extracțiile se vor realiza pe o gură curată, deci detartrajul va precede ședința de extracții. Așa cum spuneam, extracția este o manoperă sângerândă care poate deschide calea însămânțării bacteriene cu stații la nivelul organelor importante.

Nu dorim să se întâmple acest lucru!

LASERUL

În cabinetul nostru, pentru că avem la dispoziție Laserul, vom steriliza alveolele postextracționale, vom realiza o hemostază cu ajutorul lui și vom oferi o ședință de biostimulare, toate pentru o vindecare rapidă, fără sângerare și fără dureri.

REZECȚIILE APICALE LA ANIMALELE DE COMPANIE

În 2019, am absolvit și un curs de rezecții apicale sub egida EVDC, tutor de curs fiind dr.Ira Luskin, unul dintre titanii stomatologiei veterinare americane.

Cu bucurie și mândrie, vă pot spune că echipa noastră a realizat mai multe rezecții apicale la nivelul carnasierilor superiori la câine. Am ales această metodă terapeutică, pentru că implantarea osoasă a dinților era excelentă. Decât să privăm câinele de un dinte important, precum carnasierul, am ales să muncim noi mai mult pentru a-l face bine. Așa că, am rezecat rădăcinile vestibulare, am tratat endodontic corespunzător, am sterilizat Laser canalele radiculare și traiectul fistulos și am obturat definitiv cavitatea coronară.

Tot noi am fost primii din România care am realizat apicectomia la caninii felinelor. Am obținut astfel, rezultate de durată, cu păstrarea dinților afectați periapical.

Chirurgia dentară veterinară pe țesuturile moi perioriale

Gingivoplastia, necesară în hiperplaziile gingivale, se poate realiza atât clasic, cât și cu tehnologia LASER. Diferența se vede în timpul de vindecare, care evident este mai scurt în cazul diodei LASER, și în modul de vindecare, respectiv, sângerare mai puțină, inflamație mai redusă, fără dureri.

Frenectomiile, de asemenea, se pot realiza clasic sau cu tehnologie LASER.

De ce e necesar sa realizăm frenectomiile? Pentru că, un fren jos inserat va trage la fiecare mișcare a buzei, gingia vestibulară a incisivilor, favorizând astfel retracțiile gingivale cu apariția bolii parodontale, cu precădere la rasele mici. De asemenea, un fren fibros va produce inclusiv modificări de poziție ale incisivilor, cu implicații ocluzale.

Intervențiile de adiție osoasă

Operațiile de adiție osoasă, cu sau fără grefe mucozale, se vor realiza doar dacă proprietarul este dispus să ni se alăture în efortul de păstrare pe termen lung a dinților pe arcadă prin igienă dentară riguroasă. Altfel, vorbim despre un ciorap curat pe un picior murdar!