Skip to main content

Extracțiile dentare la câini reprezintă ultima soluție terapeutică pe care noi o propunem. Cu toate că avem mii de extracții în portofoliu, neexistând nici un dinte care să nu poată fi extras complet, corect și rapid de către echipa noastră, extracția dentară nu reprezintă o plăcere pentru noi.

Extracțiile dentare se realizează pentru confortul pacientului cu scopul îmbunătățirii calității vieții acestuia.

De ce trebuie realizate extracțiile și nu putem să lăsa dinții pe loc?

În primul rând, dacă îți iubești animalul de companie nu îi dorești răul. Durerile dentare există și în cazul câinilor, exact ca în cazul oamenilor. Există aceleași traiecte nervoase, aceleași patologii. Mai mult, animalele de companie prezintă chiar mai multe afecțiuni dentare. Singura diferență față de oameni este diferența de limbaj, de mod de exprimare a durerii. Ancestral câinii au în codul lor genetic ascunderea durerilor, de orice natură, care să le pericliteze locul în haită. Acesta este răspunsul atunci când vă întrebați de ce mănâncă în continuare copilul patruped, deși îl dor dinții.

Noi am identificat o serie de semne indirecte ale durerii dentare la câini, care să vă ajute să decelați durerea de cauză dentară mai repede.

În al doilea rând, copiii patrupezi, exact ca și noi oamenii nu întineresc. Cu fiecare zi care trece, apar modificări în corpul lor. Astfel, dacă este necesară o intervenție chirurgicală stomatologică, de extracție dentară, e de preferat să o realizați atunci când se indică pentru a nu se grefa și alte patologii asociate care să interfere cu anestezia, fie ea și inhalatorie.

Nu în ultimul rând, trebuie să ținem cont de boala de focar dentar demonstrată de atâția zeci de ani. Boala de focar dentar reprezintă afectarea la distanță a altor organe de către bacteriile cavității orale. Cu fiecare presiune masticatorie un val de bacterii se trimite în circulația sanguină prin vasele care drenează zona capului și a gurii. Astfel, valvele inimii, rinichii și articulațiile sunt primele la nivelul cărora aceste bacterii se cantonează.

Când se indică extracțiile dentare la câini?

Există mai multe situații în care, din păcate, nu avem altă soluție terapeutică. Multe din cazurile noastre de extracții dentare le puteți găsi la secțiunea cazuri.

Parodontopatii marginale cronice avansate

Boala parodontală, sau parodontoza cum este cunoscută în popor, este inamicul tăcut, dar cel mai agresiv atunci când vine vorba de rasele mici. Există și rase mari care au o predispoziție genetică la boală parodontală. Vă invităm să recitiți articolul nostru de corelație între dimensiunile rasei și boala parodontală.

Vă prezentăm mai jos un colaj de dinți afectați iremediabil de boală parodontală.

Suntem convinși că sunteți de acord cu noi. Acești dinți nu mai au ce să caute în cavitatea orală a copilului patruped.

Mai mult, imaginile radiologice ne arată, liza osoasă importantă la nivelul dinților afectați de boală parodontală, cu abcese dentare la nivelul unora dintre aceștia. Astfel, patologiile se combină fiind cunoscute sub denumirea de afecțiuni endo-paro. În radiografiile expuse puteți observa și lipsa peretelui osos fin dintre cavitatea nazală și cea orală, postextracțional, datorită distrugerii osoase de către procesele inflamatorii parodontale.

Dinții fracturați irecuperabil

Există situații nefericite în care fractura dinților compromite o mare suprafață dentară, făcând imposibilă recuperarea acestora. Cu cât ne prezentăm mai rapid în cabinetul de stomatologie generală, cu atât scurtăm perioada de suferință și de durere dentară.

Extracția dentară, ca ultimă metodă terapeutică, se indică doar pe baza radiografiilor dentare realizate gratuit pentru pacienții cabinetului.

La nivelul acestor dinți fracturați irecuperabile trebuie să atragem atenția asupra importanței radiografiei dentare.

De multe ori, aceștia se pot fractura, iar fragmente mici să fie cantonate la nivelul țesuturilor moi. Vă prezentăm mai jos un caz în care a trebuit să căutăm cu ajutorul radiografiilor mai multe fragmente dentare fracturate.

Resturile radiculare restante intraosos

Primim frecvent întrebarea dacă resturile radiculare descoperite intraosos nu pot rămâne acolo. Răspunsul este unul simplu și scurt: NU. Absolut toate resturile dentare prezente intraosos trebuie extrase. Toate resturile dentare extrase la noi în cabinet, deși au fost acoperite de gingie și os, erau cu procese inflamatorii în jurul lor. Cea mai crâncenă durere în stomatologie este procesul inflamator intraosos care nu a găsit cale de drenaj. Presiunea resimțită datorită acestor procese osteitice, la oameni este descrisă cu expresia ”îmi vine să mă cațăr pe bec de durere”.

Dacă doriți să recitiți un caz plin de resturi dentare prezente, cazul de vineri din cadrul blogului de mai jos este cazul cu cele mai multe resturi radiculare întâlnite de noi.

Mai jos vă prezentăm un alt caz în care am realizat ”pescuirea” resturilor intraosoase.

Resorbțiile dentare

Resorbțiile dentare la câini sunt mult mai rar întâlnite față de pisici. Însă, atunci când vorbim despre durerea dentară, resorbțiile dentare reprezintă o patologie deloc neglijabilă. Studiile au arătat că resorbțiile dentare sunt unele dintre cele mai dureroase patologii în stomatologia veterinară a animalelor de companie.

Diagnosticul de resorbții dentare se pune doar în asociație cu radiografiile dentare. Radiografiile dentare arată modificările de structură care apar în aceste patologii.

Vă prezentăm imagini radiologice care ilustrează aceste patologii la câini.

Avulsiile dentare și dinții aflați în focarele de fractură maxilare

Avulsiile dentare prezentate la mai mult de două ore de la producerea accidentului sunt indicație clară de extracții dentare. Vă reamintim măsurile de primă intenție în cazul acestora și vă invităm să urmăriți filmul dedicat avulsiilor dentare.

Extracțiile dentare ale dinților supranumerari

Dinții supranumerari aflați în poziții vicioase generează acumulare de placă bacteriană care va începe cercul vicios al bolii parodontale. În atare situații, se indică extracția dinților supranumerari pentru a echilibra zona.

Dinții aflați în malpoziții care traumatizează părțile moi

Dinții aflați în malpoziții, fără posibilitatea redresării ortodontice, reprezintă o altă indicație pentru extracții dentare. Noi nu recomandăm reducerea coroanei dentare cu pulpotomie vitală pentru că studiile au arătat că, mai devreme sau mai târziu, pulpa restantă dă complicații periapicale. Preferăm o soluție viabilă, pe termen lung astfel încât să nu supunem anesteziei repetate pacientul nostru.

Dinții cu malformații congenitale care nu se pot păstra pe arcadă

Dinții malformați care prin structura lor deficitară nu pot face față forțelor ocluzale reprezintă o altă indicație pentru extracțiile dentare. Prin fracturarea lor și păstrarea acestora pe arcadă riscul infecțiilor și apariției unor dureri dentare extrem de intense, este maxim.

Dinții temporari persistenți pe arcadă

Dinții temporari la câini au fost și vor rămâne un subiect intens de dezbatere atât la noi pe site, cât și pe acasa.ro.

Dinți temporari la câini

Dinți temporari la câini

Persistenta dintilor temporari

Persistența dinților temporari

Extractia temporarilor persistenti la 5 luni

Extracția temporarilor persistenți la 5 luni

Atât de interesant a fost subiectul încât articolul legat de dinții temporari a avut 2300 citiri, în  primele șase luni de la publicare.

Pe scurt, dinții temporari care coexistă cu definitivii dau în timp complicații parodontale și ocluzale. Mai pe înțelesul tuturor, mușcătura câinelui va fi semnificativ modificată. Ne adresăm tuturor proprietarilor de copii patrupezi canini, dar trebuie să atragem atenția mai ales crescătorilor de câini de show. Dacă perioada de coexistare a celor două tipuri de dinți este prelungită, ortodonția canină va implica eforturi crescute și manopere mai complexe. De aceea, recomandăm o strânsă legătură cu cabinetul, astfel încât, împreună să decidem când este optimă îndepărtarea dinților temporari de pe arcadă.

Ce este foarte important în cazul dinților temporari este radiologia dentară. Rădăcinile temporarilor sunt subțiri, efilate și foarte lungi. Rămânerea rădăcinilor intraosos interferă cu rădăcinile definitivilor ducând la păstrarea malpoziției. Este deosebit de important ca rădăcina dinților temporari să fie complet extrasă.

Tipuri de extracții dentare la câini

Din cele expuse mai sus, este lesne de înțeles că o primă clasificare a extracțiilor constă în tipul de dinții extrași, temporari sau definitivi.

De asemenea, extracțiile pot să fie punctuale, la nivelul anumitor dinți, pot să implice toți dinții, mai puțin caninii și atunci discutăm despre extracții subtotale, dar, pot să fie și extracții totale, când, din nefericire trebuie extrași toți dinții.

Indiferent de numărul de dinți implicați, extracțiile la animalele de companie nu sunt simple, ci extracții chirurgicale. Echipa noastră stăpânește tehnicile de închidere cu lambou, postextracționale, astfel încât osul alveolar să fie protejat de infecții sau de impactul alimentar. De cele mai multe ori combinăm tehnicile de extracție astfel încât timpul intervenției să fie cât mai scăzut. La capitolul aparatură stomatologică veterinară suntem conectați la tot ce este mai nou și mai performant la nivel internațional.

Vă prezentăm mai jos, diverse situații postextracționale din arhiva proprie.

Extracțiile dentare la câini – întrebări frecvente

Iar la finalul serviciului Extracțiile dentare la câini vă răspundem celor mai frecvente întrebări postextracționale întâlnite în cabinetul de stomatologie veterinară.

Este obligatoriu să scoatem acești dinți?

Toate extracțiile propuse de echipa Dentovet sunt extracții argumentate atât radiologic, cât și clinic. Vi se vor explica motivele pentru care dinții trebuie îndepărtați, iar aceștia se vor extrage doar cu acordul dumneavoastră.

Nu pot trage eu de dinții temporari și să îi scot?

Am avut cazuri în care s-a tras cu instrumente nespecifice și nesterile, iar rezultatul a fost o și mai mare suferință pentru copilul patruped asociată cu o infecție pe măsură. În plus, rădăcina rămânând pe loc nu s-a obținut alinierea corespunzătoare a dinților definitivi.

Cum va mai mânca după?

Am dedicat un amplu blog acestei întrebări, blog pe care vă invităm să îl recitiți.

Însă, cel mai bun răspuns vine de la pacientul nostru de suflet, Gogu. Gogu este mult prea iubit de părinți, în consecință, extracțiile totale s-au realizat în etape, pe măsură ce situația impunea o nouă rundă de extracții. Eterna întrebare cum va mai mânca după extracțiile totale, ne bloca în realizarea acestora într-o singură etapă, toate. Iată că, am ajuns și momentul în care, Gogu nu mai are dinți și mănâncă pentru prima dată în șapte ani, hrană uscată-boabe.

Aveți, astfel, răspunsul la întrebarea de mai sus: