Dintele roz la câine este un subiect amplu dezbătut în lumea stomatologică veterinară. Dacă la început părerile erau împărțite, după ani de zile de studii concluzia este una singură. Atunci când vorbim de dinți roz la câine, vorbim despre durere dentară. Poate că unul dintre cele mai clare semne de durere dentară la câine este această culoare roz a dinților.
De ce apare dintele roz la câine?
Cauzele exacte ni le pot spune doar pacienții. Însă, nevorbind același limbaj, ne este foarte greu să înțelegem cum și de când s-au colorat dinții în cauză. Dar, există o explicație fiziopatologică, logică și ușor inteligibilă.
Facem apel la cunoștințele de structură dentară. Pentru cei care doresc să afle mai multe recomandăm filmul explicativ al structurii dintelui.
Deci, învelișul exterior al pulpei este inextensibil. Foramenul apical este mic. Orice traumatism asupra dintelui se reflectă la nivelul pulpei dentare. Primul mecanism al apărării, în cazul acestor incidente, este inflamația locală la nivelul pulpei dentare. Această inflamație este direct proporțională cu intensitatea traumatismului și cu timpul scurs de la incident. Foramenul apical fiind mic, nu reușește să dreneze inflamația declanșată la nivel pulpar.
Dacă inflamația persistă și a fost implicat un factor cauzal de intensitate mare, hematiile vor extravaza. Unde să extravazeze hematiile, dacă foramenul apical este submilimetric? Este logic că vor extravaza în stratul de dentină, coronară și radiculară, care învelește pulpa dentară. Dentina fiind ca un burete, plină de canalicule dentinare, va bloca hematiile extravazate.
Aceasta este explicația pentru dintele roz la câine!
Este sau nu, dureros dintele roz la câine?
Acolo unde este inflamație este și durere. Răspunsul este unul singur. DA! Sunt dureroși dinții roz la câini.
Inflamația pulpară produce presiune periapicală, iar într-o primă etapă apare senzația de înălțare a dintelui. Pe măsură ce timpul trece, durerea crește în intensitate devenind atroce.
Am avut cazuri cu semne clare de durere, dar și cazuri în care apetitul era păstrat. Dintre semnele clare de durere amintim refuzul hranei sau agresivitatea la atingerea dintelui.
Ne amintim cu amărăciune cazul unui dinte roz căruia cei din jur au încercat să testeze sensibilitatea și oportunitatea unei intervenții stomatologice.
Care a fost rezultatul?
Pacientul ar fi mușcat orice persoană s-ar fi apropiat de cavitatea orală în stare de conștiență.
Posibilități terapeutice în cazul dinților roz
Dacă nu există fractură longitudinală care să indice extracția dentară, acești dinți roz se pot păstra pe arcadă prin tratamente endodontice corespunzătoare. Un tratament endodontic corespunzător presupune sterilizarea chimico-fizică. Mai mult, pentru o sterilizare premium, aliniată ultimelor descoperiri din endodonție, în cabinetul nostru sterilizarea chimico-fizică se încheie cu o sterilizare finală laser-asistată a canalului radicular.
Obturarea canalului radicular se face sub control radiologic. Pentru că iubim ceea ce facem și ne dorim să oferim un standard de aur în stomatologia veterinară, oferim toate radiografiile necesare în cadrul acestor intervenții, gratuit.
Se pot sau nu albi dinții roz la câini?
Dintele roz se poate albi, în condiții speciale și la cererea proprietarilor. Nu toți dinții roz se pot supune procedurii de albire. Dacă culoarea roz este intensă și pe toată lungimea coronară, în ciuda eforturilor depuse de echipa noastră nu se va putea reuși o revenire a culorii la situația inițială.
Însă, dacă vă doriți culori identice ale dinților, putem discuta despre coroane dentare de zirconiu, realizate la culoarea dinților prezenți pe arcadă.
Costurile tratamentului pentru dintele roz
Costurile pe care le implică tratamentul pentru dintele roz la câine variază în funcție de tipul dintelui implicat. Prețul unei extracții dentare se poate consulta, pe site-ul Dentovet, la secțiunea tarife.
Tratamentul unui asemenea dinte roz poate fi endodontic, de salvare a acestuia, cu păstrarea pe arcadă. În acest caz vă indicăm să consultați pagina noastră de tarife endodontice.
Acolo veți vedea două situații, dinți tineri și dinți maturi. Dinții tineri au o cameră pulpară mare, implicit manopera va fi mai laborioasă și mai dificilă pentru un tratament corespunzător. Cantitatea de material de obturație, de conuri de gutapercă ajunge și de șase ori mai mare decât în cazul dinților maturi. Astfel, se explică diferența de preț enunțată.
Folosim ultimele tehnologii, materiale și proceduri existente la nivel internațional. Cazurile noastre stau cu mândrie alături de cele rezolvate în alte țări unde stomatologia veterinară are, deja, tradiție.
Prezențele noastre în conferințe internaționale de specialitate, în urma unor procese de selecție laborioase confirmă drumul bun pe care ni l-am ales.
Pentru a vedea parte din cazurile de dinți roz, rezolvate cu bine de echipa noastră, vă invităm să le urmăriți Secțiunea cazuri.