Skip to main content
Atenție la gheață

Iarna, inevitabil accidentele se produc mai ales atunci când ne așteptăm cel mai puțin. Un banal alunecat pe gheată, se poate solda cu fracturi mandibulare la animalele de companie.

Pacientul nostru patruped, totuși este un norocos, fracturile fiind parțiale: una longitudinală și una verticală, după cum se poate observa pe radiografii.

Fractura mandibulara longitudinală începe de la gaura mentonieră anterioară și se termină în zona de resorbție osoasă interradiculară a carnasierului,

Fractura mandibulara verticală începe bazilar, la locul impactului, neajungând până la marginea alveolară.

Fractura longitudinală, având terminația interradicular și producând un fragment mobil însemnat, a determinat pierderea canasierului inferior stâng.

Mecanismul de producere, așa cum este descris în cărțile de chirurgie buco-maxilo-facială, este simplu de înțeles: cea longitudinală a urmat locurile de minimă rezistență la nivelul mandibulei, pornind de la cel mai anterior, foramenul mentonier anterior omolog părții impactate, până la cel mai posterior, interradicular, unde pacientul nostru avea o retracție osoasă. Cea de-a doua fisură s-a produs la locul impactului, forțele disipându-se în mai multe direcții.