Periajul dentar al animalelor de companie trebuie să se realizeze pe o gură fără leziuni. Dacă patrupedul dumneavoastră depășește vârsta de 6 luni, este recomandat să îl vedem prima dată și abia apoi să începem pașii pentru o igienizare orală acasă. De ce? Pentru că prezența tartrului irită gingiile, sau prezența altor leziuni orale poate produce multă suferință, iar noi ne străduim să asociem periajului dentar o experiență plăcută, fără durere. De asemenea, în cadrul primei consultații vă vom ajuta cu sfaturi pentru un periaj dentar eficient. În cadrul primei consultații stomatologice – veterinare de rutină, vă vom familiariza cu gura animalului dumneavoastră, cu dinții și gingiile acestuia, astfel încât dumneavoastră să știți ulterior ce trebuie să urmăriți.

Periajul dentar la animalele de companie

Procesul de învățare a periajului dentar implică trei mari etape.

I. Acceptarea și joaca

Acceptarea și joaca este o etapă care poate dura între o săptămână și o lună.

Acomodați-vă unul cu altul,dar și cu ideea de periaj dentar. Da, este foarte greu să ne obișnuim noi înșine cu ideea că Azorel și Motănel trebuie periați pe dinți. Mă adresez proprietarilor de animale de companie care îi iubesc precum pe copiii bipezi, care vor să facă un demers constructiv pentru sănătatea orală a lor. A sta și a ne lamenta, fără să facem nimic sau să cerem medicului să aibă bagheta magică astfel încât noi să nu facem nimic, nu reprezintă o dovadă de iubire. Este nevoie de multa răbdare și multă voință în acest demers.

Periajul dentar la câini

→  Gândiți-vă că trebuie să îi creați o rutină zilnică a periajului dentar. În special căinii își formează obiceiuri zilnice relativ ușor. Repetarea constantă a acțiunilor va duce la anticiparea lor. Ei se bucură atunci când văd lesa, știu ce urmează atunci când puneți mâna pe bolul de mâncare…toate sunt rezultatul unei rutine zilnice învățate și repetate. În consecință, dacă îi veți repeta de suficiente ori gestul, va ști că ține de legătura strânsă cu dumneavoastră și că e unul din momentele de calitate pe care le petrece alături de dumneavoastră.

→  Dacă aveți mai multi copii patrupezi, păstrați ordinea periajului  dentar astfel încât să nu stârniți gelozii între ei. Fiecare să fie convins că nu este lăsat deoparte și că va avea și el parte de un periaj dentar.

→ Începeți cu ridicarea buzei cu degetul astfel încât sa puteți să îi vedeți dinții.

→ Mulțumiți-i cu mult entuziasm de fiecare dată când vă permite să îl/o  examinați.

→ Dacă îl simțiți anxios sau agitat, vorbiți-i pe un ton calm, blând încercând să îl convingeți să vă mai lase o dată să îl examinați. Abandonul gestului la dorința lui va duce la imposibilitatea realizării lui. Desigur, totul cu blândețe fără a utiliza forța.

→ Dacă dumneavoastră vă simțiți anxios sau frustrat că rezultatele nu sunt cele pe care vi le-ați dori, vă recomandăm să încercați altă dată, atunci când sunteți mai relaxat. Așteptările dumneavoastră trebuie să fie reale. Nu există perfecțiune, există doar progres. Fiecare pas câștigat trebuie recompensat cu o vorbă bună, cu un pupic, cu o îmbrățișare.

II. Pasta de dinți

→ In etapa următoare îi vom da să guste pasta de dinți fie de pe deget fie de pe degetul îmbrăcat într-o periuță de deget.

→ Dacă nici așa nu dorește să guste pasta de dinți, vom alege o recompensă și i-o vom oferi cu pastă de dinți pe ea.

→ Puteți să îi dați pasta de dinți și direct din tubul de pastă…cantități mici, desigur.

→Sfat: găsiți-i o pastă de dinți cu aroma preferată: mentă, ficat, pește.

Toate aceste manopere îl vor ajuta să se obișnuiască cu gustul pastei de dinți, să se familiarizeze cu prezența acestuia în meniul zilei și în timp va deveni un moment așteptat și anticipat.

III. Periuța de dinți

→ Pentru început, recomand lăsarea periuței în zona jucăriilor și la liber. Animalul nostru de companie trebuie să o considere proprietate personală și să se obișnuiască cu prezența ei în imediata lui apropiere.
→ Umeziți periuța de dinți și aplicați o cantitate mică de pastă de dinți.

→ Trebuie să vă gândiți că atunci când periem pe dinți un patruped, acesta nu va fi capabil să își țină capul drept, singur. În consecință vă recomand să exersați și să încercați diferite tehnici de ținut capul câinelui în timp ce îl periem. Nu există o rețetă perfectă, fiecare este cu tehnica lui, după cum puteți vedea în filmulețele noastre,eu ridic buza cu policele mâinii libere, cu celelalte 4 degete  trecute peste botul câinelui îl fixez și ușor mi-l aduc în fața periei de dinți pe care o acționez cu mâna dreaptă.

→ Când companionul nostru este în confort, îi ridicăm buza ușor și cu blândețe întindem pasta pe dinți cu periuța dedicată lor.

→ Dacă este necesar, și pasta a fost păpată, mai aplicăm o cantitate mică de pastă de dinți.

→ Pentru un periaj dentar corespuinzător periuța de dinți pentru animale se aplică în unghi de 45 de grade, dinspre gingie spre dinte, de la rosu spre alb. Această poziționare a periuței ne asigură o curățare a sulcusului gingival, spațiul mic existent între ligamentul care atașează gingia de dinte și dinte, locul unde placa se acumulează cel mai repede.

→ Periați ușor, cu mișcări circulare, începând dinspre molari spre incisivi, fără a exercita o presiune ridicată. Gândiți-vă la presiunea pe care o exercitați atunci când vă periați dumneavoastră pe dinții proprii. Ar trebui să fie aceeași.

→Pentru început, vă este mai ușor să periați caninii și premolarii, așa că pentru acomodarea reciprocă, vă sfătuim să începeți cu aceștia.

→ Ne vom concentra mai mult pe fața externă a dinților, cea care privește spre obraji, aceasta fiind mai predispusă la tartru, majoritatea patrupezilor realizându-și singuri igiena suprafețelor care privesc spre interiorul cavității orale. Dacă urmare a controlului profesional, vi se indică anumite suprafețe linguale pentru a fi igienizate, nu ezitați să le asigurați atenția necesară.

→Poate pentru început veți sesiza că periați mai mult gingiile decât dinții. Este normal. Așa și este. Pe măsură ce veți repeta și vă veți familiariza cu periajul dentar, iar patrupedul va înțelege tot mai mult ce faceți, veți vedea ca raportul suprafețelor periate se schimbă, periind mai des dinții decât gingiile.

→Întotdeauna va fi loc de mai bine. Repetarea constantă, vă va ajuta, atât pe dumneavoastră, cât și pe companionul dumneavoastră să evoluați în fiecare zi, realizând astfel o profilaxie a problemelor dentare corespunzătoare.

La finalul periajului recompensați-l cu îmbrățișări, lăudați-l și faceți din periaj o experiență pozitivă.

Reflexul periajului dentar la animalele de companie