Lizuca este cazul care merită pe deplin locul întâi în prezentările noastre de cazuri rezolvate. Acest caz ne-a adus recunoașterea cea mai înaltă la nivel european. Am prezentat soluția terapeutică inovativă în cadrul Congresului European de Stomatologie Veterinară. Congresul a fost organizat sub egida forului suprem european, Societatea Europeană de Stomatologie Veterinară, a 28 ediție, 2019, Utrecht, Olanda. Atunci când zumzetul sălii s-a potolit, am știut că nu am fost selectați în zadar. Ochii ațintiți spre România au schițat repede un zâmbet laudativ. 

Cazul Lizuca a început cu o fractură a caninului superior drept, până la vârsta de un an. Astfel, ea a dezvoltat o patologie pulpară similară puilor bipezi. Pulpita cronică polipoasă este semn al puterii de apărare întâlnite la vârste fragede. De îndată ce dintele s-a maturat, această patologie nu se mai dezvoltă. Diagnosticul diferențiar se face cu polipul gingival.

Atunci când am reușit să punem diagnosticul corect al situației, am avut și cheia rezolvării cazului. Am realizat tratamentul endodontic corespunzător, ca mai apoi să ne gândit la o reconstrucție protetică de ultimă generație: coroana dentară din zirconiu. Am putea spune, chiar prima coroană de zirconiu din România, realizată pentru o pisicuță. Atunci când am finalizat cazul, am știut că suntem în fața unui caz cu care am putea surprinde plăcut Europa. Am aplicat, printre sutele de aplicații pe care un Congres European de specialitate le primește. Am așteptat, 3 luni de zile selecția comisiei alcătuită din 11 membri. Comunicarea acceptării lucrării s-a făcut într-o zi de 1 decembrie. Un moment plin de semnificație atât pentru noi, cât și pentru țară.

Soluția aleasă are proba timpului la 2 ani.