Fanta este o frumoasă, gracilă și deosebită teckeliță cu sânge albastru aflată la o vârstă înaintată. În ciuda vârstei, după un prealabil consult cardiologic, colegii care se ocupă de anestezia pacienților și-au dat acordul pentru realizarea intervenției. După un week-end cu plânsete de durere, am introdus-o pe Fanta, de urgență, în programul nostru operator. La examinarea extraorală am constatat urme de secreții purulente la nivelul nasului. În momentul examinării intraorale am găsit și cauza. Ambii canini maxilari prezentau pungi parodontale adânci. Astfel, exista o comunicare oro-nazală bilaterală.

Extracțiile, în cazul Fanta, au fost multiple. Niciodată nu ne bucurăm de dinții care se extrag rapid. De ce? Pentru că manoperele postextracție în cazul acestora sunt migăloase. Așa a fost și în cazul celor doi canini, iar după a trebuit să ne dovedim măiestria în realizarea lambourilor care să închidă comunicările bilaterale. Mare merit postoperator este și al mămicii Fantei, care a respectat cu strictețe indicațiile postoperatorii.

Rezultatele fericite se obțin din măiestria operatorului și anestezistului conjugată cu biologia pacientului și îngrijirea postoperatorie adecvată.

Acum, Fanta este fericită!