Skip to main content

Stomatita ulcero-necrotică la câini apare ca o reacție autoimună la placa bacteriană prezentă pe suprafețele dentare ale dinților. Această patologie este cunoscută în literatura de specialitate sub numele de C.C.U.S (Canine Chronic Ulcerative Stomatitis) sau C.U.P.S. (Canine Ulcerative Paradental Stomatitis).

Atunci când vorbim despre stomatita ulcero-necrotică la câini, trebuie să știm că reprezintă o suferință în tăcere de dimensiuni mari. Companionul afectat de stomatită ulcero-necrotică refuză hrana. Acest comportament apare pentru că orice masă îi provoacă durere. Leziunile caracteristice în stomatita ulcero-necrotică sunt acele ulcerații de tip ”kissing ulcers”. Aceste ulcerații se localizează inițial la nivelul mucoasei. Acestea cuprind apoi tot mai multe straturi. Aici avem un caz de afectare până la nivelul fibrelor musculare. Stomatita ulcero-necrotică se întâlnește la indivizii din populația canină care prezintă cantități însemnate de tartru. Acesta era acoperit de placă bacteriană, pe un fond genetic predispozant.

Unele studii au arătat o predispoziție a anumitor rase pentru această patologie. Noi, însă, am întâlnit reprezentanți ai altor rase pe care studiile le prezentau. De aceea noi susținem ideea predispoziției individuale, mai mult decât a rasei, predispoziție favorizată de lipsa igienei orale. În absolut toate cazurile mirosul gurii este unul specific, aproape intolerabil.

Tehnici inovative – recunoaștere internațională

Pentru că suntem pasionați de ceea ce facem și ne dorim să aducem noutăți în liniile de tratament, care necesită perfectare, noi lucrăm cu imunitatea pacienților noștri. Astfel folosim cu succes injecțiile cu PRP, iar această tehnică am expus-o la Congresul European de Stomatologie Veterinară, de la Utrecht din 2019. Aceste injecții cu plasmă centrifugată, nu suplinesc măsurile terapeutice existente. Ele, însă, scurtează timpul de vindecare postintervenție.

Pacienții se prezintă, de obicei, atunci când ulcerațiile extinse sunt extrem de dureroase, refuză mâncarea, cu o halenă fetidă, cu gingii sângerânde, dar mai ales cu dinți îmbrăcați la propriu de tartru și placă bacteriană orală. Leziunile patognomonice sunt acele ulcere în oglindă unde se poate observa pe mucoasa adiacentă conturul dinților. Ulcerele sunt ușor sângerânde și impresionante ca dimensiuni.

Dacă aveți suspiciuni că patrupedul dumneavoastră prezintă stomatită ulcero-necrotică, nu ezitați să ne contactați.

Stomatita ulcero-necrotică la bichon

Iată cazul unui bichon afectat de această cruntă boală.

Pacientul s-a prezentat cu constantele sanguine bune, însă cu refuza hrana cu de orice fel. Mai mult, acesta se ascunsese sub pat de unde nu dorea să iasă sub nici o formă, alegând să sufere în tăcere. Pacientul prezenta febră care nu scădea sub antibiotice. La încercarea de examinare a cavității orale, pacientul încerca să muște orice temerar dornic să observe. Ne-a fost de ajuns o singură privire, ca să remarcăm acele ”kissing ulcers” ca să punem un diagnostic și să intrăm în modulul de acțiune.

Ulcerele erau numeroase și întinse în suprafață, așa că al nostru pacient avea toate motivele să fie supărat pe lume.

Am rezolvat cu bine cazul, pacientul reluându-și alimentația încă de a doua zi.

Stomatita la yorkshire terrier

Iată un reprezentant alt reprezentant al unei rase mici. În acest caz este un yorkshire terrier. Acesta obișnuia să se prezinte pentru detartraj la șase luni. De această dată a amânat vizita în cabinetul nostru și a început să refuze categoric mâncarea, să facă febră. Igiena orală de acasă nu s-a instituit conform indicațiilor noastre. Studiile arată că flora bacteriană orală revine la compoziția de dinainte de detartraj în șase săptămâni de la realizarea detartrajului. Deci, chiar dacă noi realizăm o igienizare profesională o dată la șase luni, la rasele cu predispoziție pentru parodontopatii, acest lucru nu este suficient.

Stomatită ulcero-necrotică la un pug

Pacientul nostru, din rasa pug, s-a prezentat la noi în cabinet pentru mirosul urât al gurii și refuzul hranei.

Când am îndepărtat buza superioară în anestezie generală am găsit una dintre sursele mirosului gurii. Aceste ”kissing ulcers” asociate cu comunicare oro-antrală.

Am rezolvat pas cu pas toate problemele dentare, mirosul gurii dispărând la finalul intervenției stomatologice. Încă de a doua zi, pacientul nostru a început să se alimenteze conform vârstei și kilogramelor.

Stomatita ulcero-necrotică la caniche

Rasa caniche este într-adevăr citată de litaeratura de specialitate ca fiind o rasă predispusă la stomatita ulcero-necrotică. A fost primul nostru caz de CCUS cu care ne-am confruntat, fiind și extrem de spectaculos. Dat fiind faptul că în ciuda amplitudinii extinderii leziunilor ulcerative am reușit să controlăm simptomatologia și să fim în situația reluării alimentației în nici 48 de ore, am decis să prezentăm abordarea cazului în Congresul European de Stomatologie Veterinară de la Utrecht.

Mulți colegi europeni ne-au cerut detalii, ulterior, în mail, atunci când s-au confruntat cu situații similare. Injecțiile cu PRP au scurtat timpul de vindecare la jumătate.

Stomatita ulcero-necrotică la un metis

Nu de multe ori ne este dat să vedem atât de multă durere la un pacient. La șase ani, pacientul se prezintă pentru mirosul gurii și lipsa poftei de mâncare. La îndepărtarea buzelor am descoperit leziunile patognomonice, ulcerele în oglindă. Se poate observa conturul dinților pe mucoasa adiacentă. Am putea spune că sunt de pus în carte pentru a ilustra stomatita ulcero-necrotică la câini.

Am rezolvat cu bine și acest caz, care la o primă vedere pare greu spre imposibil de rezolvat. A fost și rămâne unul dintre cele mai spectaculoase cazuri cu care ne-am confruntat.

Gândul că l-am rezolvat cu bine, iar azi are o viață fericită ne motivează!