Skip to main content

Punți dentare la câini. Sună inedit și futurist. Nu-i așa? Însă proprietarii raselor mici, care sunt afectate de parodontopatii/parodontoze cum sunt cunoscute în popor, ne vor mulțumi. Aceste punți dentare la câini au apărut din necesitatea alinierii pe piața serviciilor medicale oferite în România cu restul lumii. Colegii noștri americani, asiatici și ruși le realizează deja. Nu le promovează pentru că există o barieră foarte fină între succes și insucces.

Totul începe cu un diagnostic de acuratețe. Indicația corectă aduce succesul pe termen lung. De aceea, este foarte greu să ieși în față cu anumite servicii, dacă nu sunt corect înțelese de cei cărora li se adresează. Aceste punți dentare la câini necesită cunoștințe solide și integrative de stomatologie. Și nu de stomatologie în general, ci de de stomatologia de ultimă generație. Trebuie corelate și integrate segmentele parodontologiei, cu endodonția, cu reconstrucția coronară, dar mai ales cu chirurgia orală. Fără radiologie în cabinet nu se poate discuta despre acest serviciu de mare precizie și cu prognostic în directă dependență cu experiența medicului.

Este foarte important ca momentul intervenției să fie bine ales. Avem cereri în stadii în care posibilitatea inserției unor astfel de lucrări este depășită, De aceea este important să fiți familiari cu serviciul de stomatologie veterinară și mai ales cu opțiunile de tratament existente. Dacă ne vedem ritmic la consultații, dacă urmărim împreună evoluția bolii parodontale, dacă sunteți hotărâți să acordați o atenție deosebită igienei dinților copiilor patrupezi, atunci cel mai probabil vă înscrieți pe lista posibililor candidați.

Posibilități terapeutice

Aceste posibilități terapeutice se adresează celor dispuși să acorde o reală șansă incisivilor afectați de stadii incipiente ale bolii parodontale.

Imaginați-vă că este exact ca în cazul sănătății dumneavoastră. Mergeți regulat la controale și apare o boală a cărei evoluție poate fi încetinită sau stopată în stadiu incipient. Cu aceste punți se asigură fie o evoluție mai lentă, dacă nu chiar stoparea bolii parodontale în acel stadiu.

La final trebuie să vă atragem atenția că selecția cazurilor, a dinților care se pretează la aceste punți dentare va fi atent realizată pentru a nu irosi timpul și resursele financiare ale proprietarilor. Cheia succesului în aceste punți dentare la câini este reprezentată de experiența operatorului, cunoștințele de specialitate, de radiologia intraoperatorie. Tehnicianul care înțelege să realizeze o lucrare protetică corespunzătoare din toate punctele de vedere are, și el un rol important. Pentru că, dincolo de toate, nu estetica ne interesează, ci funcționalitatea, adaptarea lucrării pe dinți, așezarea ei în cadrul aparatului dento-maxilar, dar și rezistența pe termen lung.

Punți dentare la câini de talie mică

Primul nostru caz de punte dentară la câini a fost analizat și reanalizat până să propunem această soluție protetică terapeutică. Avem un teanc de radiografii realizate înainte de intervenție. Am realizat multe fotografii și în timpul tratamentelor endodontice. Am continuat documentarea în timpul reconstrucțiilor bonturilor protetice și după inserția lucrării. Fiecare etapă a fost realizată cu mare atenție și acuratețe. Am dorit să eliminăm orice posibilă neconcordanță cu tehnicile internaționale.

Am folosit materiale de ultimă generație pentru a oferi standardul de aur în acest caz complex. Am utilizat materiale de cea mai bună calitate pentru sigilarea endodontică. Am utilizat tehnici inovative pentru obturația de canal. Pentru reconstrucția bonturilor protetice am respectat proporțiile dovedite a fi stabile pe termen lung. De la extracția atraumatică cu ajutorul piezotomului a dinților afectați, până la calcularea sumei rezistenței dinților înlocuiți cu suma rezistenței dinților restanți. De la șlefuirea cu prag, indicată în parodontopatiile marginale cronice, până la alegerea cimentului de cimentare și pregătirea bonturilor și a lucrării în vederea cimentării. De la alegerea tehnicianului cu care să lucrăm, până la alegerea materialului din care să realizăm puntea, toți acești factori au fost luați în calcul. Sunt multe aspecte pe care nu le-am enumerat pentru că sunt pur tehnice, însă, este important de știut că există, se poate, se face și în România.

Ca pentru restul de punți dentare la câini, materialul din care este realizată aceasta este zirconiu. Astfel, am completat armonios funcționalitatea cu estetica cazului.