Skip to main content

Ortodonția canină este un capitol pe care am știut că atunci când îl deschidem va fi precum cutia Pandorei. De la bun început trebuie să știți că există situații corectabile, apărute accidental, dar există situații care se transmit genetic, cu mari incongruențe dento-alveolare. În aceste cazuri se va face managementul situației, astfel încât pacientul să ducă o viață frumoasă, fără dureri.

Astfel, de la primul consult veți ști dacă se pretează sau nu unui aparat ortodontic, sau cazul se încadrează în grupa celor cu stabilirea unui nivel de trai bun.

Veți vedea, în cazurile prezentate de noi, situații rezolvate cu o minimă intervenție chirurgicală la momentul optim, dar și cazuri care au necesitat luni de intervenție, cu activări de aparat fie la o săptămână, fie la două.

Tehnici inovative în ortodonția canină

Datorită tehnicilor inovative folosite în ortodonția canină, costurile aparatelor ortodontice sunt comparabile cu cele din ortodonția umană. Aparatele se realizează pe baza amprentelor individuale. Se realizează la comandă. Cantitatea de material necesar realizării acestora variază în funcție de talie și dimensiunea dinților. Orice tratament ortodontic se începe prin amprentarea situației, după care se discută cazul medic-tehnician, ca mai apoi proprietarul să fie informat asupra costurilor. Abia după ce avem acordul dumneavoastră, vom demara proiectul.

Trebuie să fiți conștienți că ortodonția canină presupune un tratament ortodontic care necesită activări de aparat fie la o săptămână, fie la două. Aceste activări se realizează în inhalosedare. Deci, la costurile aparatului ortodontic, se adaugă costurile anesteziilor. Exact ca în ortodonția umană, aceste activări pot varia de la individ la individ. Unii necesită mai multe ședințe, alții mai puține. Numărul ședințelor se poate aproxima la începutul tratamentului, deci veți ști la ce să vă așteptați cu mici variații.

Aparatele ortodontice necesită implicare din partea proprietarilor. Pacientul va trebui supravegheat spre a nu își îndepărta aparatul ortodontic. Vă vom spune cum să faceți acest lucru. Mâncarea în perioada purtării aparatului ortodontic va trebui controlată judicios. Copilul patruped nu va avea voie cu jucării în această perioadă.

Oricum vom reveni asupra acestor aspecte și în cabinet, explicându-vă cu atenție ce înseamnă și ce implică un aparat ortodontic la câine.

Ortodonția canină cu angrenaj invers frontal

Iată un caz deosebit de frumos prin malocluzia de la care am pornit și rezultatul final, funcțional la care am ajuns. Pentru parodonțiul marginal cea mai traumatică ocluzie este ocluzia inversă. În cazul de față, la nivelul incisivilor trei dintre ei prezentau angrenaj invers. Am purces la drum pentru a asigura funcționalitatea pe termen lung a ocluzie, dar și pentru a menține sănătatea și troficitatea parodonțiului marginal. Vârsta pacientei, șapte luni, a reprezentat un avantaj, precum și conștiinciozitatea părinților.

Rezultatul final ne-a mulțumit pe toți!

Ortodonția canină la nova scotia duck tolling retriever

Iată un pacient de ortodonție canină, foarte drag nouă. L-am cunoscut la o vârstă fragedă. Datorită persistenței caninilor temporari caninul inferior drept avea ocluzia în palat, cauzându-i leziune la nivelul mucoasei palatului. Se poate observa cum vârful caninului inferior are loc realizat în mucoasa palatului. Având în vedere vârsta, patologia și dedicația părinților lui am decis să realizăm o minimă intervenție de corecție. Echipa medic-proprietari a fost una câștigătoare, iar vârsta pacientului una potrivită unor astfel de acțiuni. Astfel se explică cum la o săptămână de la intervenție caninul inferior avea vârful în afara gingiei, pentru ca la o lună, acesta să se așeze frumos în ocluzia fiziologică.

Ortodonție la un câine de talie mare

Iată un caz cu final fericit. Tot așa, am făcut echipă foarte bună cu proprietarii care au înțeles ce înseamnă un câine cu aparat ortodontic.

Ocluzia inițială era inversă la nivelul incisivilor centrali, iar pe măsură ce timpul trecea, în așteptarea aparatului incisivii și-au continuat mișcarea nestingheriți, realizând o treaptă sagitală inversă de aproximativ 3 mm.

Cu perseverență, chiar dacă venea din alt oraș, am reușit în timp de două luni.

Câinele a tolerat foarte bine aparatul încă de a doua zi postinserție.

Ortodonția la un labrador

Iată și un caz în care am realizat managementul traumei minime pentru pacient.

Pacienta s-a prezentat la vârsta de șase săptămâni cu un decalaj considerabil între maxilar și mandibulă. La acel moment am aplicat ceea ce se scrie în cărțile de specialitate: extracția caninilor, care fiind înfipți în palat blocau creșterea mandibulei. Din păcate, o dată cu apariția caninilor definitivi pe arcadă situația nu s-a îmbunătățit, ba din contră s-a mărit decalajul între maxilar și mandibulă. Așa că, oricât de dur ar părea, spre binele pacientei, am decis să extragem dinții care își lăsaseră impresiunile la nivelul palatului, adică, incisivii mandibulari și maxilari. Această rezolvare este soluția terapeutică a unei vieți fără durere.

Ortodonție pentru doberman

Iată o poveste cu final fericit și păstrarea dinților pe arcadă. În urma intervenției echipei noastre, prin tratament cu laserul chirurgical, am redresat poziția celui inferior.

Astfel, am realizat o ocluzie în standarde.

Iată de ce este foarte important ca intervenția noastră să aibă loc la vârste fragede. Oasele sunt mai elastice, iar intervenția este mai puțin amplă.

Ortodonția pentru un brac

Iată cazul unui brac cu o malpoziție a caninului inferior. Gaura realizată de caninul inferior ajungea până la nivelul nasului. Pacientul era în vârstă de doi ani, iar proprietarul a dorit o rezolvare rapidă, fără multe anestezii. Astfel am optat pentru managementul traumelor minime.

Astfel atât pacientul, cât și proprietarul au plecat fericiți acasă. Ne întrebăm, oare cum e să adorm cu o durere în gură, constantă și să te trezești fără. Așa se explică de ce pacienții noștri treziți din anestezie se întorc să ne mulțumească.