Skip to main content

Fracturile dentare la câini reprezintă un procent însemnat al muncii noastre de zi de zi. Dentovet a apărut din nevoia și din dorința medicilor veterinari și a proprietarilor de a salva dinții copiilor patrupezi. În acest scop, proprietarii vin de la sute de kilometri depărtare, pentru a salva dinți importanți în ergonomia arcadei dentare. Cauzele fracturilor dentare sunt multiple. Pe parcursul prezentărilor de caz veți găsi circumstanțele în care s-a fracturat fiecare dinte. Cum se poate salva un dinte? În primul rând prin tratament endodontic de calitate, etapele acestuia putând fi găsite în Servicii, la Endodonție. Tratamentul endodontic este cunoscut în popor ca fiind tratamentul de canal. Ceea ce completează tabloul coronar, veți găsi fie la obturații / odontologie, fie la protetică / coroane dentare câini. În funcție de situația locală vom alege cea mai bună soluție terapeutică pentru fracturile dentare la câini.

Fracturile dentare de canin la rasă mare

Rasele mari și energice sunt cele care își fracturează caninii și carnasierii cel mai des. Iată un caz de canin fracturat care ni s-a adresat cabinetului. Proprietarul știa ce înseamnă un tratament de canal necorespunzător și trăise pe propria piele durerea unei astfel de situații. De îndată ce am primit aprobarea pentru utilizarea aparatului de radiografie, a venit, de la sute de kilometri depărtare, pentru tratamentul dintelui implicat. Sângerarea de la nivelul pulpei dentare a fost semnul clinic care ne-a indicat durerea acută pe care al nostru pacient o resimțea de câte ori se alimenta.

Cu răbdare și minuțiozitate, am preparat mecano-chimic și mai apoi, cu ajutorul Laserului, loja radiculară. Condensarea laterală sub control radiologic s-a făcut, tot așa, cu răbdare, dar mai ales cu pluggere corespunzătoare, care să asigure o condensare a gutapercii pe toată lungimea canalului radicular. Am fost mulțumiți de rezultatul final, dar mai ales siguri că am îndepărtat durerile dentare de la acest nivel.

Fractură canin rasă mică-medie

Iată un caz în care imaginile radiologice sunt mai ilustrative decât fotografiile cazului. Pacientul, de talie mică, dar tânăr năzdrăvan și-a fracturat un canin inferior. A ajuns în cabinetul nostru și cum era primul canin tânăr pe care îl documentam și radiologic am urmat toți pașii necesari în asemenea situații. Am obținut radiografia inițială, care ne indica reacția de la vârful rădăcinii, semn că bacteriile cavității orale colonizaseră pulpa, și ajunseseră în spațiul periapical. Ne-am măsurat lungimea de lucru și am gândit în detaliu manopera de obturare a unui asemenea canal larg.

După cum se poate observa pe radiografie, grosimea acestui canal este deloc neglijabilă, iar unul dintre dezideratele unei endodonții de calitate este acela că: obturația radiculară trebuie să fie etanșă pe toată lungimea canalului radicular. Dacă nu obținem acest deziderat, atunci există loc pentru dezvoltarea bacteriilor, care vor compromite obturația radiculară. Să nu vă imaginați că dacă canalul e larg, e și foarte ușor de obturat. Din contră, condensarea laterală implică minuțiozitate, instrumente corespunzătoare, tehnici de lucru însușite și exersate repetat. Se lucrează printr-o cale de acces de două ori mai mică decât grosimea maximă a canalului radicular. Canalul radicular nu este conic, cu deschiderea maximă coronar, ca în cazul oamenilor. Vă lăsăm să admirați obturația de canal realizată la noi în cabinet.

Fractură incisivi rasă mică

Fracturile dentare la câini sunt prezente chiar și rasele mici. Deși ne-am obișnuit ca rasele mici să prezinte probleme parodontale, iată că uneori regula se încalcă. Fractura acestor incisivi s-a diagnosticat prin modificarea de culoare a incisivului central. În anestezie generală, am constatat existența unei fistule în dreptul incisivului de culoare modificată. Realizând o radiografie inițială am constatat că și incisivul vecin este afectat din punct de vedere pulpar și periapical.

Pentru că proprietarii își doreau să păstrăm pe arcadă acești dinți, am decis să realizăm tratamente endodontice urmând ultimele protocoale internaționale, care, dacă sunt respectate au o rată de succes de peste 98%. Ne plac provocările, așa că, radiografia finală ne-a arătat că strădania noastră nu a fost în zadar. Așteptăm revenirea la controlul radiologic de 6 luni, dar putem să vă spunem că a noastră pacientă este mai veselă ca niciodată și cu un apetit de invidiat. Atitudinea schimbată este cel mai bun semn al succesului tratamentului stomatologic.

Fractură dentară carnasier rasă mare

Iată un caz de fractură dentară de carnasier la o rasă mare. Pacientul brusc a început să scape mâncare din gură, iar ora mesei devenise chin atât pentru el, cât și pentru proprietari. Ni s-a adresat cabinetului și, pentru că era tânăr greu am putut să descoperim dintele cu problemă.

Am identificat rapid, pe baza radiografiei că este vorba de unul dintre carnasierii inferiori. Așa cum se poate observa pe radiografia inițială, pe rădăcina mezială exista o reacție periapicală. Având în vedere că aceasta era la început, intraosos și nu găsise cale de drenaj, doar putem să ne imaginăm câtă suferință a răbdat al nostru pacient în tăcere. Trebuie să vă spunem că, încă din acea seară, mâncarea a revenit pe lista de priorități a pacientului nostru.

Fractură dentară la un labrador

Labradorii sunt o rasă jucăușă și plină de energie. Fracturile dentare la câinii din rasa labrador își produc, deseori, accidente. Așa s-a întâmplat și cu năzdrăvanul nostru pacient. Nefiind tratat la timp, hiperemia pulpară a extravazat hematiile la nivelul dentinei coronare rezultând acest aspect caracteristic de dinte roz.

Ajungând la noi în cabinet am realizat tratamentul endodontic sub control radiologic. Radiografia inițială ne-a indicat că această fractură s-a produs înainte de finalizarea formării dintelui. Așa se explică canalul radicular larg, caracteristic dinților tineri. Și acesta este un caz finalizat cu bine de echipa noastră.

Fractură carnasier rasă medie

Iată un alt caz în care carnasierul inferior a dat bătăi de cap pacientului nostru. Acesta își schimbase brusc comportamentul, devenind agresiv cu stăpânii. Mai mult, aspira boabele de mâncare, fără să le mestece. Acestea au fost principalele motive pentru care ni s-a adresat. La o primă examinare în anestezie generală am lămurit dilema. Forma carnasierului ne-a indicat că a avut loc o fractură, cu implicarea camerei pulpare.

Ce este interesant de observat, este că în ciuda faptului că pulpa dentară este sângerândă și prezentă, spațiul apical este deja cu reacție. Mai mult, între schimbarea de comportament și prezentarea în cabinetul nostru, nu a fost mai mult de o săptămână. Timpul care se scurge între deschiderea camerei pulpare, pierderea vitalității, apariția reacției periapicale este relativ și variază de la individ la individ. De aceea, pentru a nu prelungi durerea pacienților noștri patrupezi, vă sfătuim de la primele modificări de comportament să vă adresați cabinetului nostru. Împreună vom descoperi cauzele durerii dentare ale copilului patruped.

Fracturile dentare la o femelă de rasă mare

Vă prezentăm un caz rezolvat de noi cu două fracturi dentare de carnasieri la o femelă de rasă mare. Cel mai probabil fracturile s-au produs concomitent, ambele prezentându-se în oglindă. Am realizat tratamentul mecano-chimic însoțit de tratamentul Laser, al canalelor radiculare și am obturat corespunzător canalele radiculare.

Carnasierii superiori prezintă 3 canale, exact ca molarii umani. Localizarea, însă, diferă. Radiografia dentară aduce un plus de calitate exemplificării tratamentelor realizate în cabinetul nostru. Astfel, vă putem oferi imaginea calității muncii noastre, iar noi suntem convinși că ne-am îndeplinit obiectivele medicale corespunzător. Copiii patrupezi sunt cei mai câștigați, scăpând definitiv de durerile dentare la nivelul dinților afectați.

Fracturile dentare ale caninilor inferiori

În capitolul fracturile dentare la câini, fracturile dentare ale caninilor inferiori la câinii de lucru sunt frecvente. Iată un caz de fracturi dentare cu ambii canini fracturați care a necesitat intervenție endodontică și care a solicitat niște coroane protetice. Am tratat endodontic dinții într-o primă etapă, urmând să finalizăm cu ajutorul unor coroane dentare. Obturațiile roz sunt aplicate pentru a identifica mai repede obturația provizorie.

Radiografiile vă prezintă un canal radicular al unor dinți adulți, în concordanță cu vârsta. În consecință, canalul radicular este mai subțirel. Am ales acest caz tocmai pentru a vă arăta un tratament endodontic la un dinte complet finalizat, spre deosebire de caninii prezentați anterior care aveau o cameră pulpară mare. Indiferent de vârsta dintelui, suntem pregătiți să intervenim pentru a salva dinții cu reale șanse de succes.