Skip to main content

Fistulele dentare la câini reprezintă semne clare de durere dentară. Gândiți-vă la câtă suferință a răbdat în tăcere companionul dumneavoastră până când colecția de puroi s-a auto drenat prin realizarea unei fistule dentare. Trebuie să fim conștienți că, cele mai crunte dureri sunt cele resimțite în perioada de abces intraosos. Acestea scad în momentul în care presiunea intraosoasă scade prin drenajul colecției purulente fie la exterior, la nivelul tegumentelor, fie în interiorul cavității orale. Vă vom prezenta cazuri de abcese dentare drenate spontan fie la nivelul tegumentelor, fie la nivelul cavității orale.

Recomandarea noastră este să nu așteptați momentul apariției fistulei dentare ca să vă prezentați în cabinetul nostru.

Mai jos sunt parte din cazurile noastre rezolvate cu bine.

Fistulă dentară la labrador

Deschidem seria cazurilor Fistulele dentare la câini cu acest caz complex, în care am salvat dintele cauzal. Părinții frumoasei labradorițe și-au dorit foarte mult să putem salva acest dințișor, chiar dacă prezenta episoade multiple de abcese, iar fistula era prezentă de mai bine de șase luni.

Ne-a impresionat suferința în tăcere a pacientei noastre, precum și dedicația părinților ei care au înțeles importanța examinărilor complementare. La acea dată nu aveam radiologie dentară în cabinet, așa că, au realizat un CT la USAMV Cluj-Napoca. V-am extras imagini reprezentative pentru diagnosticul de abces suborbitar fistulizat tegumentar, cu punct de plecare carnasierul superior drept, 108.

Am realizat o rezecție apicală, cu păstrarea dintelui pe arcadă. Fistula s-a închis complet la două săptămâni. Cea mai frumoasă mulțumirea este atunci când rezolvi un caz, precum acesta, și vezi pacientul fericit, fără acele secreții constante suborbitare.

Fistulă dentară la o cățelusă de 14 ani

Cazul cu numărul doi este un caz al unei cățelușe aflate la o vârstă respectabilă, de 14 ani. Cu toate că părinții ei au tot sperat să îi treacă cu antibiotice abcesul dentar suborbitar fistulizat tegumentar, acest lucru nu a fost posibil. Nici un abces nu trece de la sine fără ajutor specializat. Mai mult, acest abces netratat va evolua și fie va crește invadând spații vecine cu potențial vital, fie va căuta să dreneze spontan. Fără îndepărtarea cauzei, abcesul va reveni în perioadele de imunitatea scăzută.

Punctul de plecare a fost carnasierul superior drept, 108. Am îndepărtat punctul de plecare a abcesului prin extracție reușind să închidem plaga postextracțională corespunzător.

Fistulă dentară submandibulară

Iată cazul trei ales special pentru a vă demonstra cât de înșelătoare pot fi patologiile orale. Cățelușa din imagine se prezintă pentru a identifica dintele cauzal al fistulei submandibulare. La examinarea directă nici unul dintre premolari nu prezenta o leziune vizibilă și importantă care ar fi putut determina apariția acestei fistule dentare.

Am ales să determinăm dintele cauzal prin sondarea cu conul de gutapercă și am obținut imaginea radiologică a direcției conului de gutapercă. Atunci când am introdus cu finețe conul de gutapercă pe fistulă, am simțit cum ne conduce către premolarul trei mandibular drept. V-am atașat și fotografia premolarilor pentru a observa cele enunțate în prima propoziție.

Am îndepărtat complet dintele cauzal, iar pacienta noastră și-a reluat viața fără dureri dentare.

Fistule dentare la câini 2X

Cazul numărul patru este un caz foarte interesant pentru că a sosit pentru rezolvarea unei fistule dentare și am descoperit două. Prima fistulă era situată la nivelul tegumentului în regiunea suborbitară. A doua fistulă era vizibilă pe mucoasa gingivală a unuia dintre carnasierii inferiori.

Dinții cauzali ai fistulei tegumentare au fost carnasierul și molarul întâi corespondenți. Pentru că dinții cauzali au avut o patologie combinată endo-paro, deci era exclus să încercăm metode de păstrare pe arcadă. Am îndepărtat chirurgical acești dinți. Fistulele s-au închis în 72 de ore.

Fistulă la un bulgăre de zăpadă

Cazul acesta ne este foarte drag pentru că bulgărele de zăpadă era și frumoasă și afectuoasă. Bineînțeles că i se ofereau oase, ca o exprimarea supremă a dragostei părinților ei pentru ea. Din prima clipă în care am văzut-o, exact ca în medicina umană, am știut diagnosticul fără să o examinăm intraoral. Am început să le povestim proprietarilor despre dintele cauzal, despre posibilitățile de tratament pentru fistulă dentară. Proprietarii, medici, au rămas impresionați de cum am putut să identificăm patologia doar după o examinare din priviri. Am ridicat buza și am avut confirmarea celor spuse de noi.

Cantitățile crescute de tartru mascau problema, dar ne indicau că acei doi dinți sunt cu probleme. Bineînțeles că am realizat un rapid raport coroană- rădăcină și am identificat mental că lungimea coroanei este mai mare decât ar trebui să fie, și acest lucru se datorează expunerii rădăcinii în cavitatea orală. Fără să îndepărtăm tartru, am fost convinși și am informat proprietarii că expunerea furcațiilor pe o asemenea distanță, are ca unic tratament extracția. Am realizat și testul cu conul de gutapercă, con care ne-a condus la nivelul apexului dinților implicați.

La nici o săptămână de la intervenție fistula era închisă și pacienta zburdalnică, în ciuda vârstei.