Skip to main content

Dinți temporari la câini este capitolul sub care veți găsi toate cazurile legate de persistența acestora peste perioada normală, adică după vârsta de șapte luni.

În general, rasele mici sunt rasele predispuse la înghesuiri dentare, la persistență de dinți temporari. Rasele care se perindă cel mai des în cabinetul nostru pentru înghesuiri dentare sunt: shi-tzu, yorkshirre terrier, bichon și metișii acestora.

Extracția dinților temporari la câini, deși pare o banalitate, vă asigurăm că nu este. Rădăcina, partea nevăzută vederii directe, poate ajunge la dimensiuni și de cinci ori mai mari.

Riscurile intraoperatorii sunt minimizate la noi în cabinet datorită aparaturii și experienței. Mai mult, de când avem la dispoziție radiologia veterinară gratuită. Astfel, suntem în măsură să vă arătăm că manopera a fost corect efectuată și dintele a fost extras complet. Cu cât vă prezentați mai devreme în cabinetul nostru, cu atât manopera va fi mai atraumatică și va avea o perioadă de recuperare postoperatorie mai scurtă. Oricum, indiferent de situație, toată echipa noastră va conlucra pentru ca acest nefericit eveniment să treacă rapid și cu minime traume chirurgicale.

Răspunsuri

În cazurile care urmează să vi le prezentăm veți găsi răspunsuri la toate întrebările dumneavoastră. Suntem des întrebați dacă e necesar să se extragă dinți temporari la câini. Răspunsul este doar unul singur: Da! Neextrași, duc la mușcături traumatice, neconforme, la retenția alimentelor interdentar, cu apariția pungilor parodontale și distrucția osului existent. Și așa, rasele de dimensiuni mici sunt predispuse la boli parodontale, așa că este foarte important, în situația în care ne confruntăm cu persistența de dinți temporari, să le oferim un start bun în viața frumoasă care îi așteaptă.

Cum ne dăm seama că al nostru câine are persistență de dinți temporari? În primul rând vom observa prea mulți dinți, că rămân resturi alimentare între aceștia și va începe să îi miroase gurița.

Cazurile cu persistența dinților temporari sunt manopere uzuale la noi în cabinet, în consecință acestea au un timp de intervenție scăzut. Anestezia este de tip inhalator, deci, din nou riscuri minime pentru pacientul nostru. Vă invităm să descoperiți lumea fascinantă a persistenței dinților temporari la câini.

Dinți temporari la un yorkshire terrier

Când spunem yorkshire terrier spunem rasă mică. Rasă mică înseamnă rasă susceptibilă la înghesuiri dentare. Maxilarele sunt mici, numărul de dinți este egal cu al raselor mari. Astfel se explică frecvența crescută a acestor patologii în rândul acestora.

Trebuie să recunoaștem că, la cele nouă luni ale pacientei, a fost unul dintre cele mai spectaculoase cazuri de persistență a dinților temporari. Nu mai puțin de nouă dinți au fost îndepărtați în aceeași ședință. Fiind vorba de nouă luni, articulația dento-alveolară își pierduse din elasticitate. Aceasta înseamnă că nu ne-am putut baza pe dilatația elastică a osului și explantarea dinților cu minime traume. Dar, am extras dinții, minimalizând maxim trauma țesuturilor învecinate. Pacienta a evoluat corespunzător. Intervenția a fost un succes atât pentru noi ca echipă, cât și pentru proprietari și pacientă. Fiind tânără și-a revenit ușor din anestezie, țopăind prin cabinet la scurt timp de la terminarea intervenției.

Dinții temporari la shi-tzu

Recolta acestui caz a însemnat nu mai puțin de 15 dinți temporari extrași. Probabil că dinții din zona laterală ar fi părăsit în mod natural pacienta noastră, însă caninii cu siguranță nu. Prin poziționarea caninilor inferiori aceștia interferau cu mușcătura dinților definitivi, deci era imperios necesară intervenția. Acest caz ne permite să vă arătăm fața ascunsă a dinților temporari, adică lungimea rădăcinii care are dimensiuni impresionante. De cele mai multe ori, lungimea rădăcinii este de 4-5 ori mai mare decât a coroanei dentare. Lăsată intraosos, rădăcina temporarului nu permite rădăcinii dintelui definitiv să se așeze pe poziția corespunzătoare și fiziologică, astfel se rezolvă strict partea cosmetică. Din luna aprilie, la noi în cabinet sunt disponibile gratuit radiografiile dentare. Astfel, atât noi, cât și dumneavoastră avem certitudinea că am extras tot ce era de extras.

Dinți temporari la un yorkie

Din nou, yorkshire terrier, o rasă mică vine să ne prezinte un caz cu persistență de toți patru canini temporari. Este unul dintre cazurile de la începuturile Dentovet, dar care a fost documentat astfel încât să vă prezinte angulația dintre rădăcină și coroana dinților temporari și raportul lungime coroană/lungime rădăcină. V-am indicat cu steluțe dinții temporari și puteți observa, din nou, malocluzia determinată de prezența caninilor inferiori. Tot acest caz vă ilustrează sugestiv retenția alimentelor interdentar, între caninul temporar și caninul definitiv. Astfel începe gingivita, care poate fi observată deasupra resturilor alimentare care mai apoi evoluează spre parodontopatie marginală cronică.

Am reușit să extragem toți dinții temporari întregi, astfel fiind în fericita situație de a vă arăta toate aspectele pe care persistența dinților temporari le implică.

Dinții temporari la o rasă mică

Din nou, un metis de yorkshire terrier a fost ales spre prezentare. Cazul acesta este interesant pentru capitolul dinți persistenți la câini pentru că rizaliza s-a produs atipic, adică, între rădăcină și coroană, iar fără radiografie am fi păstrat rădăcina. În mod normal rizaliza rădăcinii temporarului se realizează pe lungime, dar de această dată s-a produs la joncțiunea coroană-rădăcină. Astfel, dacă nu aveam radiografia am fi închis intervenția după extracția coroanei dintelui. Însă, radiologic am observat că rădăcina a rămas intraosos și, mai mult, are declanșat un proces inflamator în jurul acesteia.

La examinarea directă, nu exista nici un alt semn indirect care să atragă atenția asupra acestui fapt.

Am extras tot dințișorul temporar, astfel încât pacientul nostru să nu fie tulburat de nici un disconfort dentar pe viitor.

Dinți temporari la un metis de talie mică

Acest caz este ilustrativ pentru extracțiile minim invazive la vârste tinere. Pacienta din imagini avea patru luni și jumătate în momentul intervenției. Părinții ei au observat că dinții definitivi au erupt pe poziție, iar temporarii se situau exact în spatele acestora, semn că rizaliza nu mai avea cum să se realizeze. Am salutat deschiderea acestora pentru intervenție, pentru că, într-adevăr, caninii definitivi fiind erupți complet, nu mai aveau cum să rizalizeze rădăcinile temporarilor. Intervenția a durat 15 minute, iar pacienta a plecat acasă cu un singur fir de sutură pe fiecare parte.

Dinți temporari la un câine de șapte ani

Capitolul dinți temporari la câini aduce și cel mai în vârstă pacient din cabinetul nostru. Pacientul nostru, un piticot simpatic, avea șapte ani în momentul intervenției. Fotografiile inițiale sunt reprezentative pentru dinții raselor mici, dar sub marea de tartru și placă bacteriană, se distinge și un canin temporar uitat de vreme. Proprietarii au amânat intervenția atâta vreme de frica anesteziei, dar și-au luat inima în dinți, conștienți fiind de necesitatea intervenției.

Puiul s-a reîntors în sânul familiei cu o gură igienizată și cu un dințișor de lapte în minus.

Bonus, intervenția s-a realizat de 1 decembrie, cabinetul nostru petrecând majoritatea sărbătorilor prin muncă.