Skip to main content

Detartrajul la câini este o manoperă uzuală. Exact ca în cazul oamenilor, consultul în vederea evaluării oportunității realizării unui detartraj, ar trebui să aibă loc o dată la șase luni.

Există false mituri conform cărora o dată făcut detartrajul, acesta va trebui făcut mai des. Nu, doar dumneavoastră, ca proprietari veți acorda o atenție mai crescută acestui aspect.

Studiile arată că lipsa igienei dentare acasă post detartraj va aduce compoziția florei bucale în șase săptămâni la nivelul de dinaintea detartrajului.

Detartrajul la câini se realizează în anestezie generală inhalatorie. Nu există stomatologie fără anestezie. Poveștile din folclorul popular cum că se poate face detartraj fără anestezie sunt doar simple fabulații. Fără anestezie generală riscul accidentării copilului patruped este maxim. Lucrăm pe milimetru pătrat, cu instrumente tăioase. În consecință, orice mișcare poate produce leziuni dramatice. Riscul aspirației apei în plămâni, cu toate consecințele nefaste ale acestui lucru, este de asemenea crescut dacă nu lucrăm în anestezie. Aparatul de detartraj folosit de noi este de ultimă generație asigurând minimă sensibilitate post intervenție, și eficiență maximă, scăzând timpul de lucru.

Deci, detartrajul la câini este o manoperă uzuală, imperios necesară în viața copilului patruped.

În cadrul ședinței de detartraj vă vom indica posibilele probleme descoperite, le vom investiga radiologic și vă vom răspunde întrebărilor.

Vă invităm să citiți mai multe sfaturi legate de întreținerea sănătății orale a animalelor de companie la secțiunea Informații utile.

Detartrajul la un câine metis

Iată un caz clasic de detartraj la câini. În ciuda vârstei, de 8 ani, iată că nu am fost nevoiți să scoatem dinți. Suntem extrem de fericiți atunci când întâlnim astfel de cazuri.

Acest caz poate fi considerat unul tipic de detartraj profilactic. Am verificat cu sonda parodontală sulcusurile gingivale, dar nu am găsit modificări.

Am dat indicațiile pentru igiena orală acasă, pentru viitoarea consultație, adică în șase luni.

Detalii legate de igiena orală acasă găsiți la Secțiunea de Informații utile a site-ului nostru.

Avem pregătit și un film pe canalul nostru de you tube, care să vă ajute în atingerea dezideratelor de igienă orală a copilului patruped.

Așa pacienți să tot avem!

Detartraj la teckel

Cazul acesta ne prezintă detartrajul la o pacientă cu un suflu cardiac, reprezentantă a raselor mici.

Spre fericirea ei, nu a fost nevoie de extracții dentare. Cantitățile mari de tartru au fost localizate exclusiv supragingival, neafectând cu nimic parodonțiul marginal.

Pacienta avusese parte și de alte detartraje în antecedente, așa se explică de ce nu au fost necesare extracțiile.

Am încercat să vă prezentăm în acest capitol, exclusiv detartrajele, fără patologii combinate.

Astfel, puteți să vă concentrați atenția exclusiv pe manoperă.

Așa pacienți să tot avem!

Detartrajul la beagle

Iată un nou caz din capitolul detartrajul la câini, realizat strict în scop profilactic. Pacienta, în vârstă de opt ani se prezintă pentru igienizare profesională datorită mirosului gurii.

Cazul a fost unul simplu, cu timp de lucru scăzut. Beneficiile acestui detartraj se vor vedea pe termen lung. Prin prezența plăcii bacteriene la suprafața dintelui, se întreține un proces inflamator local, declanșând gingivite trenante, care, la rasa Beagle pot duce la hiperplazii gingivale. Mirosul gurii era în relație directă cu procesele de fermentație și de degradare care au loc la nivelul plăcii bacteriene orale.

Detartrajul realizat o dată la șase luni, sau o dată pe an vă scutește de complicații ulterioare. În anestezia generală necesară detartrajului vom examina cu atenție cavitatea orală a pacientului nostru, iar dacă ceva apare diferit de normal, vom investiga și radiologic, gratuit. Astfel, orice mică problemă care apare, va fi descoperită din timp, cu mine intervenții de specialitate.

Detartraj la cocker spaniel

Iată cazul unui detartraj la un câine din rasa cocker spaniel, în vârstă de patru ani. S-a prezentat pentru același simptom ca și frumoasa reprezentantă a rasei beagle. În timpul examinării în anestezie nu am descoperit nimic deosebit care să ne pună pe gânduri.

Am recomandat periaj dentar zilnic, sau dacă nu zilnic măcar o dată la două zile, aplicare de produse de igienă orală pe bază de clorhexidină. Controlul în vederea realizării detartrajului l-am indicat o dată la șase luni.

Mirosul gurii poate fi menținut în parametri doar cu ajutor susținut din partea proprietarilor. Fără o îngrijire orală acasă, detartrajul o dată la șase luni este insuficient.

Pentru sfaturi în astfel de situații vă așteptăm cu drag!