Skip to main content

Corp străin în cavitatea orală la câini este o patologie pe cât de rară, pe atât de periculoasă. Corpurile străine care ajung în cavitatea orală a câinilor pot fi dintr-o gamă variată de obiecte: așchii de oase, bucăți de lemne, jucării tari care rămân blocate între dinți. De cele mai multe ori proprietarii rezolvă punctual situația, fără a necesita intervenție de specialitate. Orice corp străin în cavitatea orală la câini produce mult disconfort. De aceea, câinii cu obiecte rămase interdentar vor încerca să vă transmită, să vă arate, necazul pe care îl au. Pointing-ul botului este frecvent întâlnit în astfel de situații, și de cele mai multe ori ne este relatat retroactiv, după ce au îndepărtat corpul străin.

Există, însă, situații în care fie în agitația vieții, fie câinele stă în curte și nu îl avem sută la sută sub observația directă a noastră, când ne scapă aceste incidente. Semnele indirecte la care ar trebui să fiți atenți, dacă pointing-ul nu este prezent, sunt: masticația unilaterală, scheunat atunci când alimentele ajung într-o zonă sensibilă, scăpatul/scuipatul alimentelor după prehensiune, scădere în greutate, evitatul meselor și miros fetid al gurii.

Consecințe

Consecințele în timp ale rămânerii acestor obiecte străine în cavitatea orală sunt grave. Este important atunci când suspicionați existența unui corp străin să vă prezentați de urgență în cabinetul nostru. Extragerea acestor corpuri străine se va face în anestezie inhalatorie, cu minimă traumă pentru pacientul nostru.

Care este mecanismul apariției complicațiilor grave la nivelul cavității orale, după blocarea unui corp străin în cavitatea orală a copilului patruped?

Într-o primă etapă țesuturile cavității orale sunt rupte, înțepate, zdrobite. În zonă apare inflamația, iar receptorii dureroși încep să semnaleze la nivel central existența problemei. Într-o primă etapă vor declanșa reflexe de auto îndepărtare a corpului străin. Dacă însă este bine implantat, sau este blocat în partea posterioară a cavității orale, auto îndepărtarea nu va fi posibilă. Presiunea pe țesuturile învecinate va duce la necroză. Corpurile străine vin cu bagajul lor bacterian care va declanșa o reacție de limitarea a infecției din partea organismului, cu apariția abceselor. Abcesele coroborate cu necroza vor duce la extinderea patologiei pe măsură ce trece timpul, tot mai mult.

Iată de ce spuneam mai sus, ori de câte ori suspicionați un corp străin în cavitatea orală la câini, vă rugăm să ne contactați de urgență!

Corp străin în cavitatea orală la câini – rasa tekel

Iată primul nostru caz în care am intervenit, în anestezie generală, pentru extragerea a extrage un corp străin din cavitatea orală la câini.

Pacientul s-a prezentat pentru mirosul gurii. Vorbim aici despre un miros greu de tolerat. La o examinare sumară, tartru nu exista într-o cantitate care să justifice mirosul emanat. L-am programat cât de repede s-a putut. Mare ne-a fost mirarea să descoperim o bucată de lemn în gura câinelui. Acest corp străin în cavitatea orală împinsese carnasierii superiori de pe poziția lor normală. Era acolo de îndeajuns timp, ca să acționeze și ca un stabilizator al acestora în poziția vicioasă. Spunem vicioasă, pentru că între carnasier și molarul unu, era o denudare a rădăcinilor acestora pe o lungime de 5 mm. Dar, gândiți-vă că acea bucată de lemn a dislocat carnasierii. Mai apoi i-a ținut atât de mult în poziția vicioasă, încât, când i-am examinat noi, erau imobili.

La îndepărtarea bucății de mulci (lemn), am descoperit o necroză gingivală greu de imaginat.

Am realizat epitelizarea cu ajutorul unor produse inovative în stomatologia veterinară, cu ajutorul proprietarilor.  După epitelizarea completă, am extras carnasierii deplasați.

Pledăm pentru o examinare a cavității orale a animalelor de companie o dată pe săptămână și pentru a identifica un eventual corp străin în cavitatea orală. Astfel, descoperim din timp problemele și nu ajungem la complicații.