Skip to main content

Avulsiile dentare la câini reprezintă o urgență imediată. Tocmai pentru că reprezintă o urgență, dar o urgență cu soluționare pozitivă a situației, le-am dedicat un material video pe Vlog-ul Dentovet.

Avulsia reprezintă exarticularea unui dinte din alveolă. Mai explicit, smulgerea unui dinte din alveolă este avulsia dentară. Definiția în sine presupune o forță mare, un impact care să reușească să disloce, să rupă tot aparatul ligamentar al unui dinte. Aceste avulsii sunt consecutive unor accidente rutiere, de joacă, sau consecința unor conflicte între câini de talie apropiată.

De cele mai multe ori, proprietarii sunt marcați de eveniment, pierzând din vedere cel mai important lucru: dintele. În situația nefericită în care s-a produs avulsia unui dinte ceea ce se întâmplă post-incident are o influență fundamentală. Dintele avulsionat este important să fie păstrat fie igienizat sub jet de apă, fără presiune, la o temperatură călduță. Până la ajungerea în cabinetul nostru dintele trebuie să fie transportat în lapte sau în ser fiziologic.

Condiția succesului pe termen lung

Succesul pe termen lung este în relație directă cu timpul scurs de la incident și până la ajungerea în cabinet. Cu cât timpul este mai scurt, cu atât cresc șansele de reimplantare reușită.

Aceste incidente se produc, de cele mai multe ori la câini tineri, cu os elastic, în creștere, cu ligamente parodontale, de asemenea elastice. La aceste particularități fiziologice se adaugă și energia aflată la cote mult mai ridicate, hormonii, toate acestea conducând ușor la accidente nedorite. Pe măsură ce timpul trece, și câinele înaintează în vârstă, ligamentele parodontale își pierd din elasticitate, ba mai mult se osifică, deci vom întâlni mai frecvent fracturile dentare.

Care sunt semnele care vă duc cu gândul că s-a produs o explantare? În primul rând lipsa dintelui în arcul dentar, apoi, găsirea lui în zona de producere a accidentului, și, așa cum relatează post-factum proprietarii, culmea, era cu rădăcină, complet. Diferența dintre explantare și fractură dentară o face tocmai integritatea dintelui explantat. Adică, se găsește dintele întreg, nu bucăți de dinte. Ca semne indirecte, puteți găsi dislocat, mutat corporal dintele în gură, și să interfereze în mușcătură. Dacă până la incident ocluzia/mușcătura era normală, acum brusc dintele apare într-o poziție nefiziologică. De asemenea vor fi prezente sângerări gingivale destul de importante.

Indiferent că s-a produs sau nu explantarea, sau aveți doar suspiciunea explantării, vă așteptăm la o consultație. Mai bine să ne facem griji, decât să pierdem o șansă de recuperare a unui dinte la un câine tânăr.

Avulsie dentară la akita

Din capitolul Avulsiile dentare la câini, vă prezentăm avulsia unui canin la o femelă de akita. Avulsia s-a produs consecutiv unei bătăi între frați. Deci, așa cum spuneam anterior, la o vârstă fragedă, atunci când energiile sunt multe, ligamentele parodontale elastice, oasele în creștere.

În acest caz dintele a fost dislocat în masă, și poziționat vicios, fiind remarcat tardiv de către proprietari. Proprietarii au văzut încăierarea, au despărțit bătăușii, dar nevăzând sângerare sau dinți exarticulați, nu s-au gândit să se uite în gură. A doua zi, frumoasa a început să facă nazuri la mâncare și datorită infecției, pentru că așa cum se poate observa în imagini era și multă mizerie în jurul dintelui dislocat, a început să se umfle. Până au aflat de noi proprietarii au mai trecut vreo trei zile. Ajunși la noi, singura soluție terapeutică rămasă la dispoziția noastră a fost extracția. La nici 48 de ore, botul frumoasei noastre paciente era dezumflat.

Avulsie la un cane corso

Cane corso sunt o rasă extrem de atașată de proprietari. Vă prezentăm un caz combinat de fractură de canin combinată cu avulsia unui incisiv lateral. Accidentul s-a produs în condiții banale, de neimaginat în mod normal. De aceea, pledăm pentru o anticipare a acțiunilor copiilor patrupezi astfel încât să reducem la minim riscul traumatismelor.

Cum s-a produs accidentul? Proprietara s-a urcat într-un carusel de copii cu o nepoată. Imediat ce caruselul a început să se pună în mișcare, pacientul nostru, un cane corso de doi ani, a dorit să se alăture proprietarei. Așa cum am spus la început, cane corso sunt o rasă dedicată trup și suflet proprietarilor. Caruselul aflându-se în mișcare, pacientul nostru a ratat saltul în carusel, proprietara auzind doar scâncetul copilului patruped.

S-au prezentat de urgență a doua zi de la accident în cabinetul nostru. Bilanțul leziunilor orale a fost : plagă sfâșiată la nivelul maxilarului superior drept, cu fractura caninului maxilar drept și lipsa incisivului lateral corespondent. La examinarea intraoperatorie, în anestezie am constatat că alveola incisvului era lipsită de rădăcină, deci nu ne-a mai rămas decât să suturăm plaga. Caninul a fost salvat prin tratament endodontic.