Skip to main content

Abcesele dentare la câini, așa cum le spune și numele, sunt complicații locale ale patologiilor dentare. Abcesele dentare apar ca o reacție de limitarea a infecției la nivel periapical de către organism. Mecanismul fiziopatologic este unul relativ simplu de înțeles.

Astfel, deschiderea camerei pulpare, compresia pachetului vasculo-nervos periapical duce la moartea pulpei dentare, care va fi însămânțată bacterian. Bacteriile nu se vor limita în localizare la nivelul porții de însămânțare, ci vor coborî către apexul radicular. Vor popula delta apicală, care s-a dovedit a fi exact ca în cazul oamenilor, continuând să se extindă în osul alveolar situat periapical. Organismul la rândul lui va încerca să limiteze această expansiune bacteriană, realizând o barieră de protecție, acea membrană care mărginește procesul infecțios, inflamator. Cu fiecare perioadă de imunitate scăzută, o nouă acutizare are loc, lărgind aria de os afectat. Antibioticele nu rezolvă aceste probleme, doar trec procesul inflamator acut, în unul cronic. Astfel, discutăm despre o rezolvare temporară. Rezolvarea definitivă se realizează doar cu intervenție de specialitate.

Abcesele dentare la câini și-au găsit rezolvarea în cabinetul de stomatologie veterinară, fie conservator, cu păstrarea dintelui pe arcadă, fie cu îndepărtarea dintelui cauzal de pe arcada dentară. Indiferent de modul de rezolvare, abcesele au remis definitiv.

Sfatul nostru este să nu așteptați până la apariția fistulelor perifaciale. Despre fistule vom discuta într-un capitol special dedicat.

Abcesele dentare la un metis

Primul caz de abces dentar este al unui câine care s-a trezit brusc cu umflătură pe partea dreaptă. După întreruperea antibioticelor, în nici două săptămâni abcesul revenea. De obicei, după o tură de antibiotice întreruptă și revenirea abcesului, este momentul în care apare primul gând cu privire la originea dentară. Am fost solicitați să oferim un consult de specialitate și am descoperit în stare de conștiență dintele cauzal. Caninul, cu rădăcina lui situată pe traseul abcesului, era fracturat, iar fractura era veche. Menționăm că era veche, tocmai pentru a face referire la mecanismul fiziopatologic de apariție a abcesului dentar.

La analize uzuale de sânge am descoperit că pacientul era diabetic, așa că am decis extracția dintelui cauzal. În cazul diabeticilor, cea mai bună soluție terapeutică în cazul focarelor dentare este extracția dentară. Puteți observa că postextracțional am reușit să acoperim alveola postextracțională cu ajutorul unui lambou fără tensiune. La diabetici trebuie să eliminăm orice sursă de infecție, așa că este esențial să realizăm manoperele chirurgicale cât mai atraumatic. Pacientul a evoluat postoperator bine, și, iată că la un an de la intervenție a și uitat că a avut abces dentar în antecedente.

Abces dentar la bull-terrier

Cazul numărul doi vă prezintă cazul unei bull-terrier femelă, care a ajuns la vârsta de 9 ani. Noi, ne-am văzut la vârsta de 7 ani. Atunci, după o cură de antibiotice abcesul remitea.  A trecut timpul, a înaintat în vârstă, a apărut rezistența la antibiotice și iată că abcesul nu scădea în dimensiuni, ci mai mult creștea. Proprietarul avea o teamă imensă de anestezia generală și a adus-o doar atunci când pacienta noastră ajunsese într-o stare generală proastă. Astfel, am introdus-o de urgență în programul operator.

Imaginile intraoperatorii vorbesc singure, observându-se că pe partea dreaptă puroiul drena pe lângă dintele cauzal, dar și pe partea stângă se constituia un abces. Munca a fost imensă, trei ore de lucru susținut pentru a rezolva absolut toate procesele inflamatorii de cauză dentară. La această vârstă expunerea la două anestezii generale în timp scurt ar fi fost problematică. Așa că, ne-am mobilizat în acea zi de vineri și am rezolvat frumusețea blândă cu probleme dentare.

A trecut aproape un an și pacienta evoluează perfect!

Abces dentar la un labrador

Cazul trei vă prezintă un alt abces suborbitar cu punct de plecare carnasierul. Am ales să păstrăm pe arcadă dintele, prin rezecție apicală.

Fotografia inițială este reprezentativă pentru abcesele suborbitare.

Rezolvarea inovativă a cazului de către echipa noastră a permis păstrarea pe arcadă a dintelui cauzal.

Rezecțiile apicale, tratamente inovative în stomatologia veterinară vor fi discutate în capitolul dedicat acestora.