Skip to main content

Viața cu seniori poate fi frumoasă dacă știm să le anticipăm nevoile. Prima mea fetiță patrupedă, Lady, a fost adoptată. Avea 5-6 ani, în momentul adopției. Atunci, toată lumea se aștepta să moară. Se ridica greu de jos. După atâtea ierni dormite pe ciment, era oarecum normal să te gândești la momentul final al vieții ei. Eu fiind crescută de bunici și trăind o frumoasă poveste de tip bunici-nepoți, nu am fugit niciodată de persoanele în vârstă. Atunci când lumea „mă încuraja” că adopția unui câine în vârstă vine la pachet cu multe tabieturi pe care nu i le vei putea schimba niciodată, am avut încredere în puterea dragostei. Azi, pot să vă spun că recunoștința pe care un senior adoptat poate să v-o arate este unică. Toți sunt frumoși, dar un senior adoptat știe că viața în libertate e grea și incertitudinile sunt multiple.

Viața cu seniori poate fi frumoasă, iar Lady este dovada acestei afirmații. Lady își merită pe deplin numele. Ea este o ființă curată și a fost recunoscătoare din prima clipă a adopției. Are ritualul ei zilnic prin care se autotoaletează. Își admiră munca, iar dacă mai există locuri de curățat, repetă procedura.

Problemele cavității orale la seniori- semne clinice

Atunci când vorbim de seniori trebuie să ne gândim și la probleme cavității lor orale. Acordați-le atenția cuvenită.

Mirosul gurii nu trebuie să vă deranjeze. Dacă vă deranjează, înseamnă că este o problemă.

Viața cu seniori poate fi frumoasă - colaj

Face figuri la bobițe și refuză hrana, este un alt simptom clinic al problemelor cavității orale. Îmi amintesc cu un zâmbet amar, o situație trăiți în urmă cu un an, într-un pet-shop. Am intrat să cumpăr niște hrană peștișorului Betta pe care îl deținem. Coada la casă se datora unei doamne care înnebunise sărmanul vânzător cu 1001 de întrebări, îl plimbase pe la diverși saci cu mâncare, amintindu-și în clipa în care omul dorea să îi cântărească mâncarea că încercase, fără succes, și acel tip de hrană. Ne-a spus tuturor, în speranța obținerii empatiei noastre, vârsta cățelușei, 12 ani. Am încercat să îmi cultiv răbdarea dar, după 10 minute de ping-pong-uri, am simțit nevoia să îi sugerez că poate există probleme dentare neinvestigate. În momentul în care doar salata ursului din pădurea fermecată este bună, este momentul unui consult stomatologic.

Asimetria feței

Asimetria feței pledează pentru mai multe probleme. De cele mai multe ori vorbim despre procese inflamatorii. Însă, nu trebuie neglijate procesele neoplazice. Medicul specialist, pe baza examinărilor clinice și paraclinice, este în măsură să stabilească diagnosticul.

Abces la caini hasky
Karamel

Dinți încărcați de tartru

Dinti cu tartru la animale

Dinții au o culoare alb-gălbuie, culoare care se matifiază pe măsură ce vârsta crește. Culoarea maronie-gri nu face parte din paleta de culori normală a dinților. Mai mult, această culoare maro, de cele mai multe ori, se asociază cu gingii roșii, sângerii.

Probleme ale cavității orale la seniori

Resorbția dentară

tratament pentru Resorbtia dentara la animalele de companie

Leziunile resorbtive la nivelul dinților au semne clinice minime, însă sunt extrem de dureroase.

Fracturi dentare vechi

Fracturile dentare vechi la animalele de companie

Fracturile dentare vechi, netratate, pot duce la reacții periapicale dureroase. Acestea, în perioadele de imunitate scăzută, vor duce la abcese și chiar fistule periorale. Am constatat la unii dintre pacienții noștri existența unei memorii a durerii, necesitând timp după rezolvarea corespunzătoare a problemelor, pentru a uita durerea și a începe să se realimenteze.

Abcesele dentare cu sau fără fistule

Fistulă la animale

Abcesele dentare, dacă ați urmărit filmul cu prezentarea structurilor dintelui, sunt o consecință a fracturilor dentare netratate. Dacă tratamentul întârzie să apară, abcesul va drena, ducând la apariția fistulelor prin care puroiul drenează.

Gingivitele

Gingivitele sunt dureroase. Dacă observați o culoare roșie, aprinsă a acestora, nu ezitați să ne contactați. Atât felinele, cât și câinii, dezvoltă gingivite fulminante, dureroase. Orice formă de gingivită trebuie tratată. Culoarea normală a gingiilor patrupedelor este roz deschis.

Gingivita la feline

Parodontopatia marginală cronică

Parodontopatie la animale

Stadiul următor gingivitei este parodontopatia marginală cronică. Aceasta duce la creșterea mobilității, cu expunerea rădăcinilor, toate fiind însoțite de durere și disconfort. Mai mult, parodontopatiile vor pompa în fluxul sanguin bacterii, la fiecare mișcare a dintelui afectat, bacterii care se pot cantona pe articulații, pe valvele inimii, pe rinichi.

Boala parodontală este considerată factor de risc în apariția bolilor renale la câine și pisică. De aceea, la primele semne de gingivită în cazul companionilor este necesară vizita la stomatolog.

Lipsă dinți

Dacă observați pierderea unor dinți în lipsa unor traumatisme sau a unui joc cu obiecte dure, de asemenea trebuie să ne semnalați.

Hipersalivație

Durerile dentare de cele mai multe ori sunt însoțite de hipersalivație. Așadar, dacă observați că patrupedul nu își mai înghite saliva, durerile sunt crunte.

Viața cu seniori poate fi frumoasă – Îngrijire orală Lady

Încă de când am adoptat-o, am periat-o pe dinți. Ea este exemplul meu atunci când vă vorbesc despre reversibilitatea gingivitei. Anul trecut, când am mers la Utrecht, nu am putut să cer celor care au îngrijit-o să o spele pe dinți. Când am revenit, după 10 zile, Ladișor avea gingivită. Am trecut la periaj zilnic și am învins gingivita. Nu o spăl zilnic, dar tot a doua zi, da. Ea este cel mai bun exemplu că, și un câine de pe stradă, luat la vârstă adultă, poate fi învățat cu periajul dentar. Nu a fost dragoste la prima vedere cu periuța, dar am fost conștientă că depinde doar de mine să o feresc de anestezii generale anuale, de complicațiile bolii parodontale și de tot ce derivă din lipsa periajului dentar.

Colaj Lady gingivita caini

Viața cu seniori poate fi frumoasă

Am o viață plină. În martie 2020, în izolare, bucuria copiilor patrupezi a fost maximă. În fiecare zi urcam în pădurea de lângă noi. Dacă cei mici erau ca argintul viu și trebuiau supravegheați non-stop, Lady era mai molcomă. Cu seniorii se pot face plimbări care să nu te solicite fizic și psihic. Îți sunt alături și merg la pas. Mie îmi place enorm să mă plimb cu Lady. Mă relaxează. Nu trebuie să fiu atentă unde este, dacă mănâncă ceva de pe jos, dacă intră în conflicte.

Lady cu Raluca
Lady pe deal
Lady dimineata
Lady la analize

Anual, îi facem analizele de sânge. Vă recomand să faceți la fel, astfel încât să depistați din timp problemele renale sau hepatice.

Lady cu flori

De asemenea, pentru o viață frumoasă cu patrupezii seniori, dacă tușesc cronic, dacă obosesc mult mai repede decât înainte, pe lângă problemele articulare inerente vârstei, trebuie să vă gândiți și la inimă. Motorașul care pompează viața poate să obosească și să necesite ajutor. Așa cum știți, colaborăm cu succes și îl recomandăm pe Conf. dr. Iuliu Scurtu. Experiența lui bogată clinică ne ajută și dă calitate vieții copilului patruped.

Viața cu seniori – concluzii

În concluzie, viața cu seniori poate fi frumoasă. Vă încurajez să mergeți la adăposturi, la asociațiile de profil ca să adoptați un senior. Este trist să așteptăm Europa să ne rezolve problemele. Adoptați-adoptați-adoptați! Aduceți speranță și dragoste unei suflet abandonat.

 

Din Cluj-Napoca vă dorim zile cu soare și fără dureri dentare!

Lady final site