Skip to main content

Urgențele dentare în stomatologia veterinară la feline, chiar dacă par improbabile, că reprezintă o realitate deloc neglijabilă.

Încă de la prima pisicuță tratată, căreia colegii mei nu îi găseau cauza unei fistule submandibulare, am știut că și pisicuțele suferă în tăcere. Cauza, așa cum am bănuit, era un canin inferior fracturat.

Urgențele dentare în stomatologia veterinară la feline - housePrimul caz tratat de fractură dentară la feline

Părerea mea este că pisicile suferă mult mai mult decât câinii, însă datorită firii lor, sunt mai prost înțelese.

Cu toții știm că pisicile sunt mai distante și mai independente în comparație cu câinii. Acesta este motivul pentru care este dificil de stabilit cât din acest comportament se datorează personalității lor și cât din cauza procentului ridicat de pisici cu probleme orale dureroase. Aceste probleme, inevitabil, se repercutează în comportamentul acestora.

Firea lor independentă, limbajul de comunicare mult diferit și mai puțin intuitiv decât la câine, face ca problemele orale cauzatoare de durere să fie subdiagnosticate.

Implicit, subdiagnosticarea problemelor dentare la feline este net peste procentul subdiagnosticării la câini.

Dacă câinii sunt mai cooperanți în examinarea săptămânală a cavității orale sau la periajul dentar, nu putem spune același lucru despre grațioasele feline.

Examinarea saptamanala acasa

Trebuie să recunoaștem că le iubim așa cum sunt. Să iubești fără să aștepți nimic în schimb. Aceasta este dragostea adevărată. Ele însă ne oferă multe momente deosebite, au o fizionomie și o mimică incomparabilă cu alte specii. Mersul lor grațios cucerește și cele mai reci inimi.

FRACTURILE DENTARE

Urgențele dentare în stomatologia veterinară la feline încep cu fracturile dentare asociate sau nu cu fracturi maxilare. Dar noi, exact ca săptămâna trecută, vom aborda exclusiv urgențele dentare și nu cele chirurgicale.  Fracturile dentare la feline, de cele mai multe ori, implică caninii.

Urgențele dentare în stomatologia veterinară la feline - canin superior dreapta
Urgențele dentare în stomatologia veterinară la feline - canin superio stanga fracturat

Acest lucru se datorează poziției excentrice în arcul dentar, cât și datorită lungimii mult mai mari a acestora comparativ cu ceilalți dinți prezenți în cavitatea orală.

Urgențele dentare în stomatologia veterinară la feline - lungime crescuta a caninilor
Pozitie excentrica in arcul dentar - Urgențele dentare în stomatologia veterinară la feline

Fracturile dentare la pisică, de cele mai multe ori, sunt complicate, cu deschiderea camerei pulpare. Acest lucru se datorează anatomiei dentare, camera pulpară a acestora fiind până aproape de vârful dintelui. Orice aterizare greșit calculată în cadrul unui salt se termină inevitabil cu o vizită la stomatolog.

Salt pisica

Examinarea deschiderii camerei pulpare se face prin palpare cu ac endodontic foarte fin, iar inspecția se face clasic, prin comparație cu dintele contralateral.

Urgențele dentare în stomatologia veterinară la feline - palparea diagnostica
Urgențele dentare în stomatologia veterinară la feline - inspectie diagnostica

În această perioadă complicată am tratat fracturi de canin, reușind să ne autodepășim. Pentru prima dată am utilizat izolarea cu digă în tratamentul endodontic la pisică.

Ce face atât de special izolarea cu digă?

În tratamentele endodontice, indiferent cui îi sunt adresate: om, câine, pisică, scopul principal este sterilizarea canalului/canelelor radiculare și etanșeizarea acestuia/acestora, cât mai aseptic cu putință. Diga oferă o izolare a dintelui în cauză de restul cavității orale. Implicit, reduce la minim riscul contaminării cu bacteriile cavității orale. Bineînțeles că am exersat mult înainte să testăm, știind că avem de lucru pe dinți mici, atipici. Marea provocare în aplicarea digăi pe dinții suavi este găsirea unei cleme de digă corespunzătoare. Și-a spus cuvântul experiența de 16 ani în domeniul stomatologiei.

Urgențele dentare în stomatologia veterinară la feline - diga aplicata

Restul manoperei de endodonție a decurs conform protocolului cabinetului nostru, cu sterilizare finală cu laser a canalului radicular.

Sterilizarea laser a canalelor
Obturare radiculara

Rezultatul final, predictibil de altfel, a fost unul excelent!

Urgențele dentare în stomatologia veterinară la feline - inainte de dentovet
Urgențele dentare în stomatologia veterinară la feline - dupa dentovet

ABCESELE DENTARE

Urgențele dentare în stomatologia veterinară la feline implică și abcesele dentare. Acestea, exact ca în cazul câinilor, sunt o consecință locală a acutizării problemelor parodontale apicale. Acestea, de cele mai multe ori, sunt de cauză endodontică. Ele sunt consecutive fracturilor dentare coronare netratate și mai rar de cauză parodontal-endodontică. Există abcese provocate și de resturi dentare rămase intraosos consecutiv unor extracții eșuate. Acelea se încadrează ca și cauză la calea apicală. Prin fractură rămâne intraosos fix porțiunea de dinte care a dat indicația de extracție inițială, practic nerezolvându-se cauza. În consecință, pisicuța nu se va mai alimenta, va deveni asimetrică, cu ștergerea șanțurilor vestibulare tot tabloul fiind însoțit de hipersalivație.

Abces
Urgențele dentare în stomatologia veterinară la felin - RX resturi

Dacă timpul trece și nu se rezolvă cauza, vor apărea inevitabil și fistulele periorale prin care colecția de puroi se drenează spontan.

Urgențele dentare în stomatologia veterinară la felin - fistula

MOBILITATE CRESCUTĂ A DINȚILOR

Mobilitatea crescută a dinților în cadrul unei boli parodontale avansate duce la refuzul hranei. De cele mai multe ori, dinții mobili au și retracții gingivale masive. Uneori, chiar mai bine de jumătate din rădăcină, este expusă în cavitatea orală. Durerile sunt implicite și doar extracția dentară readuce confortul în zonă. Toate pisicuțele tratate de noi și-au reluat alimentația încă de o doua zi, spre bucuria părinților.

Urgențele dentare în stomatologia veterinară la felin - colaj
Exemple de dinți extrudați și cu mobilitate grad trei

ULCERAȚIILE ORALE

Ulcerațiile orale, de cele mai multe ori, au o localizare linguală și sunt asociate cu Feline Calicivirus. Așa cum știm cu toții în această perioadă începe să circule Feline Calicivirusul la pisicile comunitare. Pe lângă sindromul respirator, cu secreții bogate oculare și nazale, este recunoscută și asocierea cu o gingivo-stomatită. Prezența ulcerațiilor linguale deschide un cerc vicios prin: durere-lipsă alimentație-lipsă imunitate-lipsă vindecare-durere, cât și spre exitus.

Gradul de încărcare virală crescut este în relație strânsă cu apariția ulcerațiilor linguale, lucru dovedit de studiul lui Druet și Hennet publicat în 2017. O schemă de tratament repetitibilă și reproductibilă nu există în momentul de față la nivel mondial. Noi am obținut rezultate excelente cu ajutorul Laserului. Epitelizarea s-a produs în timp record, 96 de ore, iar apetitul s-a reinstalat încă de a doua zi.

Ulceratie
Ulceratie vindecata - Urgențele dentare în stomatologia veterinară la feline

 Ce altă bucurie poți să îți dorești ca medic decât o vizibilă îmbunătățire a stării generale a pacienților tăi!

Urgențele dentare în stomatologia veterinară la feline - foto final