Skip to main content

Urgențele dentare în stomatologia veterinară sunt situații care pun în pericol viața companionului nostru. În blogul de azi vom prezenta care sunt urgențele dentare în stomatologia veterinară la câini. De asemena vom explica și de ce multe intervenții sunt de tip urgență.

Stomatologia veterinară în România este subdiagnosticată. Dacă traducem din limbajul medical ce înseamnă subdiagnosticare afirmăm că înseamnă pacienți aflați în suferință, nediagnosticați. Dacă aplicăm această evaluare într-un domeniu în care pacientul nu are același limbaj cu noi, înseamnă foarte mult timp până când părintele pacientului patruped identifică problema. Aceasta se traduce prin multă suferință în tăcere, iar pentru noi, medicii, punerea într-un scenariu de intervenție în ultimul moment, de urgență. Intervenția de urgență pentru pacient înseamnă o creștere în intensitate a durerii pe care, oricum, o avea de tip cronic. Cazurile care ni se adresează nouă, în proporție de 80%, sunt de tip urgență.

Conștienți de faptul că nu vorbim același limbaj cu pacienții noștri, noi am identificat o serie de semne clinice indirecte care atenționează asupra problemei. Aceste semne clinice indirecte le-am grupat și publicat atât sub formă tipărită, cât și virtual, pe site-ul nostru. Proprietarul are, astfel, cheia identificării problemelor dentare.

Abcesele

Urgențele dentare în stomatologia veterinară la câini - abces dentar la doi ani
Abces dentar prezentat la doi ani de la apariție

Abcesele dentare la câini reprezintă o urgență. De multe ori am avut abcese prezentate la 6 luni – 2 ani. Adică, pacientul nostru a dus pe picioare abcesul în toată această perioadă. Pacienții noștri au fost asimetrici, umflați chiar și cu fistule prezente în tot acest timp.

Întrebarea normală care derivă din situațiile prezentate este:

Dacă atâta vreme a dus pe picioare abcesul, de ce reprezintă o urgență?

Abcesul dentar reprezintă o colecție de puroi. În cazul câinilor de cele mai multe ori aceasta fistulizează la suprafață.

Urgențele dentare în stomatologia veterinară la câini - fistula suborditara
Fistula suboculara - Urgențele dentare în stomatologia veterinară la câini

Există, însă, posibilitatea să dreneze în regiunile topografice vecine dinților implicați, apărând complicații oculare, nazale sau mai rău, fistule cervicale la nivelul gâtului. Complicațiile locale sunt cele mai blânde. Complicațiile la distanță sunt cele care pun în pericol viața companionului. Astfel, valvele inimii, rinichii sau articulațiile sunt primele vizate.

Care dintre complicații este cea mai probabilă?

 Evoluția fiecărui caz este individuală și nimeni nu poate prezice când și cum va evolua.

Fracturile dentare la câini

Urgențele dentare în stomatologia veterinară la câini sunt în marea lor majoritate reprezentate de fracturile dentare. Fracturile dentare fie de dată recentă, fie mai vechi, reprezintă o urgență. Cele vechi duc la abcese, cele noi sunt însoțite de dureri semnificative.

Săptămâna aceasta, datorită implantării bune a dintelui și dorinței proprietarilor de a salva dintele fracturat și abcedat, am realizat un tratament endodontic însoțit de o intervenție chirurgicală la nivel apical. Dintele a fost păstrat. Ne vom revedea pentru dintele contralateral în lunile următoare, după vindecarea completă a dintelui tratat.

Urgențele dentare în stomatologia veterinară la câini - sutura

Leziuni ale părților moi datorate malpozițiilor dentare

Pulpotomia vitală cu laser - leziuni traumatice
Leziuni traumatice extrem de dureroase

Leziunile părților moi datorate malpozițiilor dentare, în funcție de discrepanțele maxilo-mandibulare existente se vor aborda diferit. Opțiunile terapeutice pot fi: tratament ortodontic interceptiv sau realizarea unei situații funcționale locale.

Noi am abordat prin tratament ortodontic interceptiv și utilizarea laserului micile dizarmonii. Alături de noi, proprietarii au muncit conștiincios astfel încât azi totul este normal.

Urgențele dentare în stomatologia veterinară la câini - canin in gingie
Canin in palat - Urgențele dentare în stomatologia veterinară la câini

Dacă dizarmonia dento-maxilară este mai pronunțată vom găsi soluții funcționale astfel încât pacientul nostru să ducă o viață normală, fără dureri.

În acest sens, am realizat pulpotomia vitală cu izolare cu digă și laser, netezind cu atenție resturile dentare.

Pulpotomia vitală cu laser - reprezentativa

Întrebarea pe care mi-o veți adresa va fi:

De ce nu am scos dinții?

Fiecare dinte tânăr reprezintă un mugure de creștere și menține dimensiunile osului. Îndepărtarea unui dinte prin extracție are ca și consecință importantă pierderea osoasă. Câinele era un exemplar tânăr, care suferise deja o fractură mandibulară cu micșorare osoasă. Dacă îndepărtam și dinții implicați, restul de mandibulă rămasă frontal era susceptibilă fracturii patologice.

Pulpotomia, oricât de simplă pare ca manoperă, trebuie să respecte anumite condiții precum: sterilitatea manoperei (izolare cu digă, lipsa însămânțării bacteriene a pulpei dentare, utilizarea instrumentelor sterile, utilizarea laserului pentru o certitudine de sterilizare, hemostază și sigilare terminații nervoase), vârsta dintelui (obligatoriu la dinții tineri- 5 luni în cazul nostru) și închiderea coronară etanșă, cu biomateriale care să conserve vitalitatea pulpei dentare (de tip MTA).

Pulpotomia vitală cu laser - radiografie

Stomatita ulcero-necrotică a câinelui

Stomatita ulcero-necrotică a câinelui este o urgență stomatologică. Aceasta aduce câinele și proprietarul într-o situație frustrantă. Este extrem de dureroasă, câinele refuză hrana, halena este impresionantă, câinele plânge de durere iar mucoasa orală este plină de leziuni. Leziunile sunt specifice, de tip ”kissing-ulcers”, precum cele din imagini.

Urgențele dentare în stomatologia veterinară la câini - kissingulcer 1
Urgențele dentare în stomatologia veterinară la câini - kissingulcer 2

Cazurile noastre au avut o evoluție foarte bună în timp și promitem să vă ținem la curent cu activitatea noastră. Săptămâna următoare vă vom prezenta urgențele dentare în stomatologia veterinară la pisici.

Sănătate multă și vă rugăm să respectați autoizolarea alături de copiii patrupezi!

Urgențele dentare în stomatologia veterinară la câini - de final