Skip to main content

Ziua copilului, 1 iunie, nu putea să treacă fără un blog dedicat stomatologiei veterinare și zilei copilului. Blogul de azi, stomatologie veterinară și ziua copilului, vine să vă prezinte trei pacienți, ai săptămânii care a trecut, aflați la o vârstă tânără. Lor le dedicăm acest blog. Ei sunt eroii zilei care urmează. Cei pasionați de stomatologia veterinară a puilor de animale mici de companie, pot consulta, la capitolul servicii, stomatologia pediatrică. Acolo veți vedea cele mai frecvente patologii ilustrate, din cazuistica Dentovet.

Palatoschizis la un yorkshire terrier

Palatoschizisul, sau gura de lup cum este cunoscut în popor, reprezintă o anomalie în dezvoltarea maxilarelor intrauterin. Cavitatea orală este separată de cavitatea nazală printr-un perete osos. Etanșeitatea acestui perete osos asigură premisele unei alimentații independente, fără risc vital. Dacă în timpul vieții intrauterine mugurii osoși din care se formează maxilarul nu ajung să se unească, apar aceste despicături de palat. Acestea pot fi asociate sau nu cu despicături de buză, care prin gravitatea complicațiilor care derivă, pot pune viața în pericol.

Atunci când am primit fotografiile cu evoluția despicăturii, nu ne-am gândit că realitatea este atât de spectaculoasă și de dimensiuni atât de mari. Cursurile făcute cu titanii stomatologiei veterinare în pandemie ne-au fost de un real folos. Am folosit, însă, și biblioteca de specialitate la care putem apela în orice moment, precum și experiența cazurilor precedente.

Tot ce implică rezolvarea chirurgicală a unui caz de palatoschizis trebuie să fie ca la carte, pentru a nu submina rezultatele obținute cu greu.

Cazul a fost prezentat pe rețelele de socializare.

Imaginile intraoperatorii nu sunt poate cele mai plăcute, așa că preferăm să vă arătăm rezultatul obținut într-o lună.

Colaj palatoschizis

Persistență dinților temporari la opt luni asociată cu micrognație mandibulară

Rasele mici sunt predispuse la persistența dinților temporari. Atunci când am examinat cazul în anestezie generală, radiologic și clinic, fără să îi cunoaștem vârsta, am  fi apreciat că este vorba de un pomeranian în vârstă de patru luni – patru luni și jumătate.

Pentru că la nivel frontal mandibula este încărcată de muguri dentari, fiind prea puțin os, am decis ca în această etapă să extragem doar dinții temporari persistenți în zona frontală a maxilarelor.

Persistenta dinti temporari

Vă prezentăm mai jos unul dintre semnele care trebuie să vă pună pe gânduri atunci când vine vorba de micrognație: limba atârnă din gură tot timpul.

Stomatologie veterinara la un pomeranian cu limba scoasa

Caz de ortodonție activă cu aparat dentar la câine

Înainte de Paști vă prezentam primul caz rezolvat cu aparat dentar de echipa noastră. Am intervenit pentru o ocluzie cap la cap, ușor inversă. A apărut apoi acest pui, în vârstă de șapte luni cu ocluzie inversă, cu o treaptă sagitală de trei milimetri la nivelul incisivilor. De această dată erau patru incisivi în retropoziție, nu doi. Proprietarii au lăsat medicii să-și facă datoria. La rândul lor, au respectat îngrijirile postoperatorii, s-au prezentat la activările de aparat, înțelegând ce înseamnă ortodonția la câine.

Ortodonția la câine presupune exact ca în cazul ortodonției umane, ședințe repetate de lucru. Acest calendar este necesar indiferent că sunteți din Cluj-Napoca, Iași sau Timișoara. Avem pacienți de ortodonție care vin sute de kilometri pentru activare. Activările nu se pot face acasă, cum nici ortodonția nu se poate face pe bucăți. Este imposibil să o înceapă un medic și să o continue altul. Informațiile cu care vine aparatul trebuie activate într-o anumită succesiune. Aceasta trebuie respectată pentru a avea succes.

Rezultatele apar și arată așa, doar atunci când echipa medic-proprietar este una solidară.

Colaj coroane

Sfaturi legate de stomatologia veterinară și pacienții tineri

Apariția unui pui de câine sau pisică aduce după sine responsabilități multiple, cu vaccinuri necesare, cu sterilizări, cu hrană, cu nevoi emoționale și disponibilitate de timp. A avea un copil patruped înseamnă să te gândești la multe aspecte medicale. Unul dintre acestea este cel stomatologic.

Dacă puiul patruped:

  • are o aglomerație de dinți;
  • are mandibula mai mică decât maxilarul;
  • dacă își ține limba în afara gurii;
  • dacă mănâncă și îi iese mâncarea pe nas;
  • dacă are lipsă dinți;
  • dacă refuză hrana,

este imperios necesar să ajungeți cu el în cabinetul nostru. Oricum, este foarte bine să il aduceți la un control stomatologic, care este gratuit, pentru că noi având ochiul format suntem în măsură să decelăm problemele stomatologice ale copiilor patrupezi de la prima vizită în cabinet.

 

Blogul de azi, stomatologie veterinară și ziua copilului, se încheie cu tradiționala noastră urare:

Din Cluj-Napoca vă dorim zile cu soare și fără dureri dentare!

Stomatologie veterinara si ziua copilului - final