Skip to main content

Stomatologie veterinară pentru pisici la Dentovet este alegerea blogului de astăzi pentru că, în săptămâna care a trecut, pisicile au avut o pondere de 75% din pacienții cabinetului nostru. Grațioase și fragile, ne-au trecut pragul, toate cu dureri dentare. Fiecare cu emoțiile de rigoare pe care le ai atunci când trebuie să ceri ajutorul unui medic stomatolog veterinar.

Stomatologie veterinară pentru pisici – Generalități

Patologia felinelor ocupă un capitol distinctiv în stomatologia veterinară. Prezentă în proporție de 70% la vârsta de 3 ani, este evident că, odată cu înaintarea în vârstă, acest procent nu se îmbunătățește. Este oarecum explicabilă această evoluție galopantă a patologiilor orale la feline prin anatomia cavității orale. Astfel, cantitatea de os în care se află dinții felinelor este scăzută. În consecință, orice proces inflamator apare, distruge rapid osul de susținere a unităților dentare, dacă nu se iau măsuri adecvate.

Ce trebuie să reținem ca proprietari de feline este că:

 • Inflamația prelungită gingivală, cu o durată de luni de zile, care nu se remediază cu diverse aplicații locale, este indicație clară de vizită la specialist.
 • Pisicile diagnosticate cu FIV vor dezvolta în timp gingivite trenante care, tot așa, necesită prezența în cabinetul nostru.
 • Nu este normal ca pisicile să aibă gingiile roșii, sângerânde.
 • Există semne clare ale durerii dentare la feline.
 • Consultația la noi în cabinet este GRATUITĂ.
 • Oferim pachete promoționale pentru extracțiile dentare la feline.

Semnele durerii dentare la pisici

Preferăm să ne repetăm, dar dorim ca suferința în tăcere să se reducă la minim. Ne dorim să fim vocea copiilor patrupezi cu dureri dentare. Vi le vom ilustra mai jos, cu fotografii ale cazurilor din această săptămână:

 • Gingivita cu sau fără sângerare
Gingivita cu sau fără sângerare la animalele de companie
 • Extruzia dentară. În momentul în care un dinte iese din alveolă și este cu mult mai mare decât dintele contralateral, este momentul să ne căutați.
Gingivita cu sau fără sângerare la animalele de companie
 • Apariția unor formațiuni intraorale, asociate sau nu, cu tulburări de apetit. Nu orice formațiune intraorală proliferativă reprezintă cancer.
 • Hipersalivația asociată cu lipsa toaletajului.
Hypersalivație sau lipsa toaletaj oral la pisici
 • Refuzul hranei sau preferința pentru anumite alimente.
Refuzul hranei la animalele de companie
 • Tulburări de comportament, agresivitate dobândită recent.
Agresivitate pisici datorata durerilor dentare
 • Retracții gingivale. Explicația durerii acestora, datorită expunerii dentinei în cavitatea orală, o aveți ilustrată în filmul nostru de pe Canalul Youtube Dentovet despre Structura dintelui.
Caz Retracții gingivale la pisici
 • Reacții clare de durere dentară.
 • Imposibilitatea închiderii gurii poate avea diverse cauze și nu se rezolvă fără prezența la medicul stomatolog.
Imposibilitatea inchiderii gurii la pisici
Imposibilitatea inchiderii gurii la pisici
 • Apariția abceselor care deformează fața. Acestea pot fistuliza sau nu. Indiferent de situație sunt extrem de dureroase
Abcese dentar la pisici
 • Mobilitate crescută în oasele maxilare sau mandibulare.
 • Lipsa unor dinți.
Lipsa unor dinți la catei

Stomatologie veterinară pentru pisici – rezultate

Am intrat în ziua noastră liberă obosiți, dar mulțumiți. Cum să nu te simți împlinit atunci când primești un astfel de filmuleț la nici 24 de ore de la intervenție.

Caz Stomatologie veterinara pentru pisici la Dentovet - Kenny

Povestea din spatele acestui filmuleț este următoarea: zi de vineri plină de programări și cu consultații programate. Una dintre consultații este un apel al unui proprietar îngrijorat de situația în care se afla motanul de 12 ani. Abia dacă mai putea să se hrănească. Se apropia de bolul de mâncare, prindea bobițele, dar o dată apucate le scăpa, sărind în sus de durere. Pisoiul era FIV+. În momentul în care am dorit să îl examinăm era destul de irascibil. Normal, am spune noi în situația dată.

Prezenta abcese, o stare generală alterată, hipersalivație și se putea observa cu ochiul liber lipsa autotoaletajului. Atunci când o pisică refuză să se mai toaleteze, este un indiciu clar că avem o suferință profundă. Cu toate că aveam deja programate 2 intervenții de extracții totale, și încă 3 mai mici, am decis să intervenim de urgență după o prealabilă perfuzare. Asociat problemelor dentare, pacientul nostru avea și o suferință renală.

Măiestria colegilor mei s-a dovedit încă o dată și toate intervențiile au decurs fără incidente anestezice, reușind să procesăm toți pacienții. Intervențiile stomatologice au decurs și ele rapid, așa cum spuneam în blogul anterior, datorită bazei teoretice solide, aparaturii de ultimă generație și a experienței. Cazul, având în vedere repetatele inflamații, tratate doar pe bază de soluții orale și antibiotice, simptomatic doar, a fost unul complex. Incisivii superiori, care ar fi trebuit să nu ridice probleme, erau deja osificați în articulația dento-alveolară. Caninul inferior drept, datorită abcesului erodase mult din mandibulă, existând riscul fracturării acesteia. Am reușit să îl finalizăm cu bine.

Încheiem tema blogului de astăzi, Stomatologie veterinară pentru pisici la Dentovet, cu urarea tradițională…

Din Cluj-Napoca vă dorim zile cu soare și fără dureri dentare!

Cluj-napoca parcul Chios