Skip to main content

Stomatologie veterinară pentru câini în cabinetul veterinar este blogul în care prezentăm a doua serie de patru cazuri.

Așa cum am enunțat și în cazul primei serii de cazuri la câini, această dezvoltare de conținut prezintă cazuri relevante pentru cazuistica rezolvată în Cabinetul veterinar Dentovet. Toate acestea, pe tipuri de patologii. Avulsiile dentare, corp străin în cavitatea orală, ortodonția canină și tumorile sunt cele patru patologii dezvoltate de noi în acest blog. 

Acest mod l-am gândit să fie în folosul proprietarilor de câini.

Vom face în cadrul blogului Stomatologie veterinară pentru câini în cabinetul veterinar, câte o scurtă introducere fiecărei patologii din grupa a doua, aferente stomatologiei veterinare la câini. Dumneavoastră, însă, veți putea urmări conținutul integral în secțiunea special dedicată, Cazuri de stomatologie veterinară la câini.

Vom notifica urmăritorii noștri pe platformele social-media Facebook Dentovet, Instagram Dentovet și Twitter Dentovet atunci când vom adăuga noi cazuri în aceste patru patologii.

Avulsiile dentare la câini

Avulsiile dentare la câini reprezintă o urgență imediată. Tocmai pentru că reprezintă o urgență, dar o urgență cu soluționare pozitivă a situației, dacă primul ajutor se acordă corespunzător și în timp util, le-am dedicat un material video pe Vlog-ul Dentovet.

Avulsia reprezintă exarticularea unui dinte din alveolă. Definiția în sine presupune o forță mare, un impact care reușește să disloce, să rupă tot sistemul ligamentar al unui dinte. Aceste avulsii sunt consecutive unor accidente rutiere, de joacă, sau consecința unor conflicte între câini de talie apropiată.

Ilustrăm momentan patologia la un câine din rasa akita și la un cane corso. Vom reveni și cu alte cazuri de îndată ce vom procesa documentările următoarelor cazuri.

Recomandarea noastră este, însă, indiferent că s-a produs sau nu explantarea, sau aveți doar suspiciunea explantării, să apelați la o consultație. Mai bine să ne facem griji, decât să pierdem o șansă de recuperare a unui dinte la un câine tânăr.

Corp străin în cavitatea orală

Chiar dacă pare o patologie extrem de rară, noi am ales să o includem în proiectul nostru. De ce? Pentru că, urmare a inclavării unui corp străin în cavitatea orală apar, în termen foarte scurt, complicațiile locale și generale, deloc neglijabile. Aceste complicații vin cu multă suferință atât pentru pacient, cât și pentru echipa care trebuie să le rezolve.

Noi vom ilustra această patologie la un câine din rasa teckel.

Orice corp străin în cavitatea orală la câini produce mult disconfort. De aceea, câinii cu obiecte rămase interdentar vor încerca să vă transmită, să vă arate, necazul pe care îl au. Pointing-ul botului este frecvent întâlnit în astfel de situații, dar de cele mai multe ori ne este relatat retroactiv, după îndepărtarea corpului străin.

Ortodonția canină

Ortodonția canină este un capitol pe care am știut că atunci când îl deschidem va fi precum cutia Pandorei. De la bun început trebuie să știți că există situații corectabile, apărute accidental, dar există situații cu mari incongruențe dento-alveolare. În aceste cazuri se va face managementul situației, astfel încât pacientul să ducă o viață frumoasă, fără dureri.

Veți vedea, în cazurile prezentate de noi, situații rezolvate cu o minimă intervenție chirurgicală la momentul oportun, dar și cazuri care au necesitat activări repetate ale aparatului ortodontic.

Vom ilustra pentru momente, această patologie la câini din rasa brac, nova scotia duck tolling retriever, labrador și doberman. Vom reveni și cu alte cazuri, de îndată ce finalizăm alte proiecte și timpul ne va permite. Ele există, doar așteaptă să fie expuse.

Tumorile orale la câini

Tumorile orale la câini sunt patologii care sperie din momentul în care se pronunță cuvântul tumoră în cabinetul veterinar. În medicină, orice formațiune care este cu plus de substanță, și care, în mod normal, nu își are locul în zona descoperită, este denumită formațiune tumorală. Această formațiune tumorală poate să aibă caracter benign, benign dar malign prin evoluție sau malign. 

Preferăm să intervenim în stadiile incipiente, atunci când aceste formațiuni își fac apariția în cavitatea orală a copiilor patrupezi. 

Cabinetul veterinar Dentovet are o experiență bogată în diagnosticarea tumorilor la nivelul cavității orale și în excizia acestora. Vă invităm să descoperiți câteva dintre cazurile cele mai reprezentative ale acestei categorii.

Ilustrăm această patologie prezentând cazuri ale unor câini din rasa pug, caniche, labrador și rasă comună.

Din Cluj-Napoca vă dorim zile cu soare, fără dureri dentare și cu multe jucării!

Final - cazuri caini