Skip to main content

Stomatologie veterinară pentru câini – Cazuri 1 este blogul primei serii de cazuri. Prezentăm primele opt patologii din cadrul capitolului de Cazuri de stomatologie veterinară la câini. În blogurile următoare vom prezenta următoarele următoarele patologii din această secțiune. Apoi, vom trece prezentarea patologiilor de la secțiunea Pisici.

Așa cum v-am anunțat anterior, numărul mare de cazuri documentate și dorința noastră de a le prezenta într-un mod cât mai intuitiv, ne-au făcut să lansăm acest proiect. În spatele acestui proiect există zeci de mii de fotografii, sute de ore de documentare și zeci de ore de implementare. Este un proiect complex. Ne bucurăm, însă, că rezultatul este unul foarte bun. Astfel, dintr-un click, se pot accesa patologiile. Sunt enunțate și explicate intuitiv câteva dintre cazurile pe care le-am considerat relevante pentru fiecare dintre patologii.

Așa cum scrie și în introducerea Capitolului de Cazuri de stomatologie veterinară la câini, am abordat și alte aspectele medicale care ne-au ajutat să tratăm cu succes cazurile prezentate.

Vom face în cadrul blogului Stomatologie veterinară pentru câini – Cazuri 1, câte o scurtă introducere fiecărei patologii din prima grupă de opt, aferente stomatologiei veterinare la câini. Dumneavoastră, însă, veți putea urmări conținutul integral în secțiunea special dedicată, Cazuri de stomatologie veterinară la câini.

Vom notifica urmăritorii noștri pe platformele social-media Facebook DentovetInstagram Dentovet și Twitter Dentovet atunci când vom adăuga noi cazuri.

Fracturile dentare la câini

Fracturile dentare la câini este prima patologie abordată în cadrul capitolului Stomatologie veterinară la câini – Cazuri 1. Dificultatea acestei abordări a constat în selectarea conținutului extrem de bogat pe care îl avem la această patologie. Doar recomandarea echipei IT de a limita numărul de cazuri prezentate, ne-a făcut să ne oprim la opt cazuri în prezentarea acestei patologii.

Am ales, însă, să compensăm această limitare, prin acoperirea cât mai diversificată a acestei patologii. În acest sens, cazurile selectate au pacienți cât mai diferiți și cu manopere cât mai diversificate. Opt rase diferite, opt vârste diferite, opt combinații diferite de proceduri, dar un singur rezultat. Cel așteptat de noi și de proprietari.

Suntem convinși că parcurgerea cazuisticii noastre de la patologia Fracturile dentare la câini va fi interesantă.

Abcesele dentare la câini

Abcesele dentare la câini este a doua patologie abordată. Am ales să o situăm printre primele patologii prezentate de noi, datorită urgenței cu care recomandăm intervenția specializată în cazul acestei entități patologice.

În cadrul acestui capitol veți găsi trei cazuri reprezentative tratate la Dentovet. Astfel, un bull-terrier, un labrador și un metis frumos s-au bucurat de identificarea precisă și rapidă a patologiei.

Toate cazurile s-au finalizat cu succes. În momentul în care citiți aceste rânduri, pacienții au uitat că au avut aceste necazuri stomatologice. Iată Abcesele dentare la câini!

Fistulele dentare la câini

Fistulele dentare la câini reprezintă semne clare de urgență dentară. Noi știm și din stomatologia umană cât de mare este această durere, pentru că acolo pacienții compară această durere în moduri cât mai plastice cu putință. Urcatul pe bec nu are legătură cu urcatul pe munte, ci se referă tocmai la durerea resimțită în cazul acestei patologii. 😉

Impactul dureros fiind atât de intens, câinii încearcă să își exprime durerea prin limbajul propriu. În acest sens, vă invităm să parcurgeți secțiunea Semnele durerii dentare. Apoi veți putea înțelege mai bine anumite semne pe care prietenul dumneavoastră patruped încearcă să vi le transmită.

Am ales pentru patologia Fistulele dentare la câini, cinci cazuri. La fel, am încercat să selectăm cazuri diverse, la pacienți diverși, în faze evolutive diverse. La fel ca la restul patologiilor, doar rezultatul a fost unul, rezolvarea definitivă a problemei.

Dacă ajungeți la cazul Fistulă la un bulgăre de zăpadă, înseamnă că ați parcurs toată secțiunea Fistulele dentare la câini. 😉

Detartrajul la câini

Detartrajul la câini pentru noi este o manoperă banală din punctul de vedere al complexității. Am ales, totuși, să o includem în Stomatologie veterinară pentru câini – Cazuri 1, pentru că am constat că, în situația în care un lucru este simplu de realizat, întotdeauna există loc de mai bine. Astfel, mai repede, mai precis, mai puțin traumatizant gingival, cu identificarea unor patologii conexe neștiute sunt câteva argumente pentru care am ales ca Detartrajul la câini să facă parte din cazuistica noastră.

Enunțăm și un argument subiectiv pentru care Detartrajul la câini se află în paleta de patologii prezentate în cazuistica Dentovet, și anume eliminarea unor legende neadevărate despre detartraj.

Un teckel, un cocker, un beagle și un metis, sunt cele patru cazuri selectate pentru ilustrarea patologiei.

Stomatita ulcero-necrotică

Stomatita ulcero-necrotică la câini este patologia care apare ca o reacție autoimună la placa bacteriană. Cum este o patologie complexă, cu efecte care au impact uriaș în sănătatea câinilor, am acordat o atenție deosebită încă de la începutul apariției Dentovet. Astfel, ne-am pregătit intens, ne-am echipat cu instrumentar de ultimă generație și am avut rezolvate cu bine de noi, prezentate internațional. În anul 2019, la Utrecht, în cadrul Congresului European de Stomatologie Veterinară, am vorbit despre soluții inovative care asigură vindecarea rapidă a acestei patologii.

În cazuistica patologiei, un bichon, yorkshire terrier, un pug, un caniche și un metis sunt cazurile prezentate de noi pentru patologia Stomatita ulcero-necrotică la câini.

Dinți temporari la câini

Dinți temporari la câini este capitolul care se adresează părinților de câini tineri. Aceștia, dacă după vârsta de șapte luni constată persistența dinților temporari, au nevoie de Dentovet. Am inclus Dinți temporari la câini în Stomatologie veterinară pentru câini – Cazuri 1 pentru importanța momentului în care se intervine în această patologie.

Am ales cazuri în care pacienții sunt rase mici, pentru că aceste rase sunt mai predispuse la această patologie. Astfel, un yorkshire terrier, un shi-tzu, un yorkie și alți trei piticoți simpatici vor ilustra cazuistica patologiei dinți temporari la câini.

Cu riscul de a ne repeta, și în cazul acestei patologii, există manopere pentru care utilizăm proceduri și echipamente de ultimă generație care asigură succesul tratamentelor și evoluții rapide.

Punți dentare la câini

Punți dentare la câini este patologia adresată celor pentru care pun semn de egalitate între confortul uman și cel al animalului de companie.

La Dentovet realizăm lucrări protetice personalizate pentru câini. La ce standarde? La nivelul de performanță din medicina umană.

Dacă patologia enunțată pare futuristă, noi avem răspunsurile. Punțile dentare pentru câini se adresează bolii parodontale/parodontozei în stadiile inițiale. În spatele lor există o procedură laborioasă. Infrastructura de tehnică dentară și procedurile utilizate se află la intersecția multor discipline chirurgical-stomatologice, pe care la Dentovet le împletim cu succes. Puntea dentară reprezintă finalitatea unui plan de tratament laborios, parcurs impecabil. Din acest motiv parodontologia, chirurgia orală, endodonția, iar la final reconstrucția coronară sunt etapele procesului. Rezultatele se văd în cazurile noastre.

Pentru că este o patologie întâlnită mai frecvent la rasele mici, am ilustrat cu un caz de rasă mică.

Dinți incluși la câini

Dinți incluși la câini este ultima patologie din seria de Stomatologie veterinară pentru câini – Cazuri 1. Știm că unii se vor întreba de ce imaginea reprezentativă a acestei patologii este o radiografie alb-negru. Răspundem. Pentru că această patologie este una invizibilă cu ochiul liber. Toți stomatologii, umani sau veterinari, afirmă că nu există stomatologie fără radiografie. În cazul acestei patologii, lipsa radiologiei este egală cu absența radarului într-un avion care navighează în întuneric.

Ilustrăm această patologie cu trei cazuri. Pacienții, un shi-tzu, un buldog și un metis. Vă invităm să parcurgeți cazurile de dinți incluși la câini.

În cazul tuturor cazurilor am identificat precis dinții incluși, și i-am expus în cavitatea orală cu traumă minimă.

Din Cluj-Napoca vă dorim zile cu soare și fără dureri dentare!

Cazuricaini final