Skip to main content

Stomatologie veterinară pentru căprioara Bambi este un blog pentru toți copiii, dar mai ales pentru acei copii care și-au văzut visul copilăriei împlinit.

Dacă ne-ar fi spus cineva că vom ajunge să facem stomatologie veterinară pentru Bambi, nu am fi crezut. Nimic nu poate să descrie sentimentul pe care echipa noastră l-a avut la câteva luni de la intervenție. Abia atunci am putut să spunem că intervenția noastră a fost una de succes.

Acest caz a fost acceptat spre prezentare anul viitor la Congresul European de Stomatologie Veterinară de la Nantes. Detaliile de specialitate le vom prezenta acolo. Azi venim în fața dumneavoastră să vă prezentăm frumusețea și ineditul acestui caz.


Introducere – Bambi

Cu toții știm că este ilegal să deții, ca animal de companie, o căprioară în România. Povestea lui Bambi este una tristă. Ea a fost cumpărată de la niște oameni care o capturaseră pentru carne.

Bambi bebe

Proprietarul actual a cumpărat-o, dorindu-și să o salveze. Căprioara a necesitat și intervenții ortopedice după adopție. Mai mult, urmare a acestor intervenții, repunerea în habitat ar fi fost cu risc. În consecință, căprioara, prin hotărâre judecătorească, este în grija părintelui ei adoptiv. Acesta o îngrijește cu dragoste și îi o oferă un spațiu mare, cu brazi și iaz, astfel încât Bambi să ducă o viață liniștită, cât mai aproape de mediul ei natural.

Bambi la iaz

Relația proprietar – Bambi este una specială, acesta simțindu-i orice modificare de comportament și luând măsuri dacă se impune.

În vara trecută Bambi nu schimbase blana la timp, era tristă, mușca obiecte reci (evident pentru a-și calma durerile dentare) și, în plus, devenise agresivă. Proprietarul a diagnosticat deosebit de bine suferința dentară a acesteia, adresându-se nouă.

Bambi nenaparlita

Stomatologie veterinară la căprioara Bambi

A face stomatologie veterinară pentru Bambi a fost din start o provocare. A fost un examen de maturitate profesională în care nici unul din membrii echipei nu și-a permis să ezite. După o prealabilă consultare, ne-am decis să intervenim cât mai repede cu putință. Suferința pacienților noștri ne mobilizează.

La ora 7 dimineața am început sedarea. La ora 9.45 încheiam prima și cea mai amplă intervenție stomatologică pentru Bambi.

Dr. Adrian Toma a fost artizanul anesteziei pentru Bambi. Tot el s-a ocupat de poziționarea corespunzătoare, astfel încât starea generală a pacientei noastre să nu producă complicații.

Stomatologie veterinară pentru Bambi in timpul interventiei

În momentul în care am examinat pacienta ne-am dat seama că avem de-a face cu condiții locale neprietenoase. Deschiderea maximă a gurii era de 3 cm, dinții erau situați de la comisura bucală spre caudal, iar obrajii căprioarei erau inextensibili. Pe tot parcursul intervenției am avut senzația că obrajii sunt două foi de tablă.

Deschidere gura

Din păcate, Bambi, prezenta o parodontopatie marginală cronică avansată și doar extracțiile îi mai puteau alina durerea. Norocul nostru a fost că am luat cu noi instrumente din stomatologia umană, folosite în situații de limitare a deschiderii gurii. Mișcările operatorului au fost limitate, dar experiența stomatologică și instrumentarul au fost elementele de salvare în atare situație complicată.

Raluca in lucru

Evoluția lui Bambi

Evoluția postoperatorie a fost și pentru noi o noutate. În literatura de specialitate nu se citează cazuri de extracții dentare la căprioară. În consecință prognosticul pe termen lung nu a putut fi evaluat, neputând să anticipăm evoluția ulterioară. Când afirmăm aceste lucruri, nu ne gândim din punct de vedere al cavității orale, cât din punct de vedere al tubului digestiv la rumegătoare și importanței rumegării hranei.

Emoțiile au fost mari, Bambi a fost supravegheată postoperator cu maximă responsabilitate și nu a apărut nici o complicație medicală în viața fără 95% dintre dinți.

Bambi sezand

Bambi, cu fiecare zi care trecea, înflorea. A redevenit iubitoare și blândă, s-a îngrășat și a năpârlit, blănița fiind în concordanță cu anotimpul. Mai mult, avea și are episoade de bucurie în care dansează de fericire.


Reintervenția la căprioara Bambi

La nouă luni de la primul tratament de stomatologie veterinară inedită pentru o căprioară, am reintervenit pentru a extrage ultimii 3 dinți. Bambi a dat din nou semne de durere dentară. Văzând evoluția spectaculoasă fără majoritatea dinților am decis să îi extragem și pe ultimii rămași.

Am constatat atunci o vindecare corespunzătoare a plăgilor postextracționale din prima ședință. Intervenția de această dată a fost una scurtă, de 45 de minute.

La 24 de ore de la a doua intervenție, Bambi ne trimitea mulțumiri.

Stomatologie veterinară pentru Bambi

Stomatologie veterinară pentru căprioara Bambi rămâne aproape de sufletul nostru. Ne-a provocat din punct de vedere profesional și emoțional. Ne-a făcut să ne autodepășim. Am căutat asiduu informații legate de tratamentele dentare la căprioare în lume. Am fost dezamăgiți să găsim doar formule dentare, „pattern”-uri de erupție dentară, toate realizate pe căprioare împușcate în vederea stabilirii vârstei. Studiile sunt ample, dar din păcate nici o informație legată de tratamentele stomatologice la aceste ființe grațioase, frumoase și afectuoase.

Bucuria pentru noi este de nedescris în cuvinte atunci când întâlnim oameni dornici să își ajute copiii patrupezi.

Stomatologie veterinară pentru Bambi

Vă dorim un 1 iunie fericit alături de copiii bipezi și patrupezi!

Stomatologie veterinară pentru Bambi - final