Skip to main content

Stomatologie veterinară la o pisică bengaleză s-a întâmplat mai repede decât ne-am fi așteptat. Am fost fascinată întotdeauna de frumusețea acestor pisici. Îmi doream să văd una aievea. Pisica bengaleză are acel ceva prin aspect și temperament. Este un leopard în miniatură, bineînțeles îndulcit. A fost obținută prin încrucișarea pisicii domestice cu pisica bengaleză/pisica leopard. Și da, este ca în fotografii!

stomatologie veterinara Pisica bengaleză

Aș dori să fiu înțeleasă corect: îmi plac toate pisicile enorm. Îmi plac într-atât de mult, încât nu pot să descriu în cuvinte. Toate, indiferent de colorit și dimensiuni! Ador diversitatea acestora. Fiecare are acel ceva. Însă, pisica bengaleză are un colț al ei în tabloul universal al pisicilor.

Noutăți de stomatologie veterinară la Dentovet

În ultimul timp, numărul pisicuțelor tratate la Dentovet a crescut foarte mult. Pe lângă aspectul practic, funcțional, de rezolvare a problemelor dentare și implicit creșterea calității vieții mai multor pacienți, am obținut și un alt efect: timpul de lucru s-a scurtat mult. Astfel, situații complicate care necesitau timp de lucru crescut, au ajuns să fie rezolvate în timp înjumătățit, dacă nu chiar mai redus.

Doctor veterinar stomatolog Raluca Nedelea cu pisica bengaleza

Apare fireasca întrebare: În cât timp realizăm extracțiile totale la o pisică?

Vă pot spune că ultimul nostru caz s-a finalizat într-o oră și 45 de minute. Beneficiul este în favoarea pacientului care nu stă atât de mult în anestezie. Anestezia fiind inhalatorie, implicit riscurile intraoperatorii scad. Menținerea constantă a temperaturii corpului în timpul intervențiilor este o altă preocupare a noastră. Folosirea tehnicilor combinate de extracție, a aparaturii de ultimă generație, cunoștințele teoretice și experiența (peste 150 de pisicuțe tratate cu succes doar în 2020) ne ajută să obținem acești timpi buni de lucru. Avem zile, în care cu greu găsim loc pentru urgențe.

Pisica bengaleză la Dentovet

Generalități

Pisica bengaleză la Dentovet a venit la control într-o zi în care programul ne era plin. Am fi reușit să o strecurăm în program la limită, dar după examinarea îndeaproape a acesteia am ajuns la concluzia că am dori să avem măcar o zi de antibiotice administrate. Amploarea intervenției urma să fie mare și nu dorim să ne expunem pacienții sub nici o formă, nici unui risc.

Stomatologie veterinara la bengaleza - situatie initiala

A doua zi, însă, la prima oră de lucru ne-am apucat de rezolvarea acestui caz complex. Ca de fiecare dată, am realizat o ședință foto cu pacienta noastră.

Sedinta foto cu pisica bengaleza

Fistula submandibulară

Am început examinarea exoorală cu stabilirea sursei fistulei prezente submandibular. Situația s-a clarificat repede: datorită ocluziei traumatice caninul inferior drept prezentase o necroză pulpară care în timp a devenit gangrenă, care apoi s-a complicat cu o reacție periapicală, care reacție periapicală s-a acutizat, a făcut un abces, iar în timp a căutat o cale de drenaj. A și găsit-o, dovadă că s-a exprimat la nivelul tegumentului. Toate acestea s-au întâmplat în timp, deci suferința în tăcere a fost de lungă durată și de intensitate crescută. Incongruențele mandibulo-maxilare (în cazul nostru, micrognația mandibulară) trebuie diagnosticate precoce și urmărite îndeaproape pentru a cupa durerea cât mai devreme.

Ca să facem o analogie cu stomatologia umană, cazul acesta este similar cu situația în care vi s-a realizat o obturație coronară mai înaltă, ați așteptat să se rezolve de la sine, iar apoi, în câteva zile a început durerea. Gândiți-vă că toată forța masticatorie se descarcă în acel punct înalt. Așa și în cazul nostru, caninii mandibulari au fost primii atinși, solicitați în ocluzie cu fiecare masă servită. Din experiența mea ca medic stomatolog uman, cu o experiență bogată clinică, vă confirm, că după etapa de durere și neprezentat la medic urmează senzația de înălțare a dintelui- exprimarea clinică a reacției periapicale. Dacă pacientul continuă să ignore aceste semne clinice evoluția continuă cu apariția abcesului.

În cazul bipezilor, cercul dureros se oprește atunci când se acumulează zile pline de durere, iar dintele dă senzația de înălțare. În cazul stomatologiei veterinare, nevorbind aceeași limbă cu pacienții noștri, semnele discrete ale durerii dentare trec neobservate.

Stomatologie veterinara la bengaleza - Foto fistulă

Am chiuretat fistula și abcesul. La final am suturat în două planuri pentru suprimarea spațiului mort.

Examinarea intraorală a pisicii bengaleze

Examinarea intraorală a relevat descoperirea palatinală a rădăcinilor caninilor maxilari pe o distanță de 3-4 mm, depozite de tartru la nivelul dinților laterali, resorbție dentară la nivelul unui premolar inferior și a premolarilor doi maxilari. Depozitele de tartru la nivelul dinților laterali confirmă existența durerilor, care au dus la neutilizarea lor în masticație, implicit procesul de autocurățare nu a mai avut loc. Cu fiecare închidere de gură, pisicuța avea dureri imense și înghițea nemestecată hrana. Nici eu nu aș încerca să realizez masticația pe dinții laterali dacă la fiecare închidere de gură aș simți o durere lancinantă la nivelul gurii. Aș aspira hrana și aș încerca să supraviețuiesc.

Resorbția dentară de la nivelul premolarului inferior este una dintre cele mai frumoase ilustrări ale resorbției dentare la feline. Așa cum spuneam într-o postare anterioară pe social media, resorbția dentară la feline, multă vreme a fost confundată cu caria dentară. A și fost tratată ca atare. Frustrarea a fost mare, pentru că nu era rezolvarea corespunzătoare. Atunci când a fost înțeles mecanismul fiziopatologic, s-au găsit soluții terapeutice. Resorbția dentară la feline apare datorită activării osteoclastelor care distrug țesuturile dentare și le înlocuiesc cu țesut de neoformație.

A treia imagine vă prezintă frumusețea morfologiei premolarului 4 la pisica bengaleză. Tot așa, ca o curiozitate, molarul maxilar nu mai este situat perpendicular pe arcada dentară, ci în continuarea acesteia.

Examinare intraorală in stomatologia veterinara

Examinarea intraorală

Stomatologie veterinară -Resorbție

Resorbție dentară

Morfologie in stomatologia veterinara

Morfologie PM4 maxilar

Rezolvarea cazului pisicii bengaleze la Dentovet

Atunci când pacientul are o vârstă mai mare de 9 luni,  incongruențele maxilare nu mai pot fi corectate decât chirurgical. Dacă există și afectări colaterale, se alege soluția funcțională pentru pacient.

Stomatologie veterinară la o pisică bengaleză a început cu detartrajul și igienizarea profesională corespunzătoare.

Apoi am extras caninii mandibulari, precum și premolarii cu resorbții. Ca la orice extracție de canin mandibular riscul intraoperator a fost fie de fractură a mandibulei, fie de luxare a dinților vecini, graciliformi. Am reușit să extragem caninii fără nici un fel de incident intraoperator.

Rezultatele le vedeți în fotografia de mai jos.

Rezultate stomatologie veterinara la pisicuta bengaleza

Evoluția postoperatorie este bună. Fiecare caz rezolvat de noi ne provoacă. Fiecare are particularitățile lui. Revenirea din anestezie este individualizată, iar pacienții noștri, fără excepție, ne umplu de bucurie prin modul în care interacționează cu echipa noastră. Sunt aidoma unor copii năzdrăvani care se bucură că au trecut cu bine peste încercarea stomatologică.

Din Cluj-Napoca vă dorim zile cu soare și fără dureri dentare!