Stomatologie veterinară Dentovet la Stara Zagora se vrea un altfel de blog. Am ales această temă pentru că se împlinește un an de la prezentările noastre la Congresul Internațional de Medicină Veterinară.

Cum și de ce am aplicat la Universitatea Trakia din Bulgaria?

Nici nu ne întorsesem bine de la Congresul European de Stomatologie Veterinară de la Utrecht, în luna iunie 2019, când am aplicat cu două lucrări științifice pentru Veterinary Medicine In Service Of People de la Stara Zagora.

Am aplicat pentru că este o universitate de prestigiu, recunoscută la nivel internațional. Nouă celor de la Dentovet ne place să prezentăm rezultatele muncii noastre, specialiștilor din domeniu în universități cu tradiție sau la congrese de o mare valoare științifică. Ieșind din cabinet putem să ne îmbunătățim procedurile, să împărtășim opinii cu colegi din domeniu, oferind șanse și altor pacienți patrupezi la servicii de calitate.

Bucuria noastră a fost mare atunci când, la două luni de la aplicare, în urma selecției juriului, am primit e-mailul cu acceptul prezentării lucrărilor noastre în cadrul congresului. Mai mult, am avut onoarea de a fi invitați ca și keynote speaker (vorbitor principal). Lucrarea cu subiectul inovativ și de viitor despre utilizarea Laserului în stomatologia veterinară le captase atenția. Onoarea de a reprezenta România, fiind singurii care am aplicat la acel congres de medicină veterinară, a fost mare. Mai cu seamă că eram în lista scurtă a celor care deschideau congresul și îi dădeau valoare.

Este un sentiment pe care vi-l dorim să îl trăiți fiecare dintre voi.

Planuri de călătorie către Stara Zagora

După acceptare am constatat că distanța de 720 km de la Cluj-Napoca la Stara Zagora, în linie dreaptă, fără escale sau schimburi de mijloace de transport, poate avea loc doar cu mașina. Pentru noi clujenii, 720 km pe șosea înseamnă 8 ore până la Viena. Pentru exact aceeași distanță până la Stara Zagora, sistemele de planificare a călătoriei indicau 10 ore, fără trafic. Cât de curând am înțeles că este vorba de 12 ore, fără opriri, traficul fiind aglomerat.

Am pornit în miez de noapte de la Cluj-Napoca, pe Valea Oltului, până la Giurgiu. Dis-de-dimineață treceam podul peste Dunăre, dintre Giurgiu și Ruse.

30 de minute mai târziu eram în Bulgaria, la Ruse.

Drumul de la Ruse până la Stara Zagora a fost o călătorie cu impresii extrem de diferite. De la localități părăsite, până la ferme cu sedii care parcă ne teleportau pe drumul spre Viena, de la segmente de drum frumos decupate pe liniile de nivel, până la anvelopele explodate de uzura excesivă a acestora, aflate destul de des pe marginea drumului, de la liniștea drumului gardat de vegetația ruginie a toamnei, până la localitățile frumoase pe lângă care am trecut.

Universitatea Trakia din Stara Zagora

Așa cum ne-am propus, am ajuns la prânz în Stara Zagora, iar după cazare, am vizitat orașul.

Prima oprire a fost la Universitatea Trakia, gazda evenimentului la care am fost invitați.

Universitatea Trakia este foarte mare, fiind situată în afara orașului. Peste două zeci de clădiri și un amfiteatru mare, în aer liber unde se desfășoară evenimentele academice aparțin acesteia. Universitatea Trakia este în sine un oraș. Cei 270 km străbătuți pe teritoriu bulgar, de la graniță până la Stara Zagora, ne-au făcut să înțelegem importanța existenței acestei universități. Această universitate asigură specialiști pentru un areal agricol foarte vast, iar tematica prezentărilor colegilor bulgari, în cadrul conferinței, a fost preponderent îndreptată către subiecte aflate în legătură cu fermele.

Vizionarea filmului de prezentare a Universității Trakia vă va schimba, cu siguranță, viziunea despre Bulgaria. 

Am fost primiți cu căldură la eveniment de Prof. Plamen Giorgiev și Zvezdelina Kirkova.

Domniile lor ne-au îndrumat pe tot parcursul congresului. Organizarea a fost la superlativ. La cina festivă organizată, am și dansat o horă cu colegii bulgari, atât de bine ne-am simțit.

Vizite în Stara Zagora

După prezentările lucrărilor, am ales să vizităm orașul. Ne-a impresionat aerul încărcat de istorie la fiecare pas. Respiri istoria în Stara Zagora. Orașul datează de cel puțin 8000 de ani, fiind descoperite locuințe din perioada neolitică. Oriunde pășești vezi ruine conservate și expuse. E o atmosferă care trebuie trăită, nu descrisă.

Nu am putut rata Muzeul de Istorie. Așa cum observați din fotografia postată, clădirea care îl adăpostește este o clădire a secolului 21, futuristă, dar care prin contrast adăpostește vestigii din neolitic, Imperiul Roman. Este renumit pentru bogăția de exponate. La subsol, o stradă romană a fost descoperită și expusă publicului. Ne-am făcut câteva poze în locurile amenajate în acest sens. Am plecat cu niște dinți de rechin fosilizați achiziționați spre amintire.

Muzeul de Istorie Stara Zagora 1
Muzeul de istorie Stara Zagora 2
Muzeul de istorie Stara Zagora 3

Forumul Augusta Traiana

Forumul Augusta Traiana este situat la capătul parcului istoric amenajat chiar în mijlocul orașului, peste drum de muzeu. Aici, se organizează diverse spectacole în zilele noastre. Plimbarea printre ruinele romane a fost un arc peste timp cu strămoșii noștri. Am fost fascinați de cât de multe cunoștințe aveau la acea vreme.

Ruine romane

Am vizitat, apoi, piața agroalimentară. Curățeniei și detaliului feroneriei acoperișului mi-ar face plăcere să atașez și mirosul care te îmbia să cumperi. Totul era foarte proaspăt și parfumat.

Piata Stara Zagora

Am vizitat și Complexul Memorial al Apărătorilor Stara Zagora din 1877, vizibil din multe locuri din oraș. Acesta este situat pe o colină, de unde există o vedere panoramică asupra orașului. Deține și o parcare generoasă, astfel încât să fie accesibil cât mai multor turiști. A fost inaugurat la 100 de ani de la războiul ruso-turc din 1877, atunci când, după aproape 5 secole de dominație otomană statul bulgar a fost reînființat. Există o flacără care arde non-stop în memoria eroilor căzuți la datorie. Complexul cuprinde statuile a 6 voluntari bulgari și un ofițer rus, care au luptat împotriva unei forțe armate net superioare. 

Foto Dr. Stomatolog Veterinar Raluca Nedelea

Stomatologia veterinară Dentovet la Trakia University

Am prezentat lucrarea inovativă despre utilizarea Laserului în stomatologia veterinară alături de profesori universitari din Austria, Germania, Portugalia, Turcia, Spania și Bulgaria. Emoțiile au fost mari în rândul tuturor, chiar dacă, ei spre deosebire de noi, aveau la activ mult mai multe prezentări în portofoliu. Schimbul cultural, modul de abordarea a cazurilor a fost divers și pentru studenții, medicii prezenți a fost un adevărat festin științific.

Am fost plăcut impresionați de numărul mare de studenți prezenți, toți cu o sete de cunoaștere extraordinară. Atunci când cineva prezenta, chiar dacă sala era arhiplină, se așternea liniștea și se luau notițe. De cele mai multe ori nu puteai arunca un ac pe jos, atât de mulți participanți erau la congres. Și nu doar studenți bulgari. Programul s-a respectat la nivel de minut, existau 10 minute de discuții, post prezentare și pot spune că fiecare lucrare a beneficiat de întrebări, fiind urmărite îndeaproape. Chiar și în pauze am fost abordați cu întrebări, fiind din nou, plăcut impresionați de dorința de cunoaștere a celor prezenți. Au venit catedre întregi cu studenți care prezentau, cu profesori care îi susțineau. Fiecare lucrare a respectat toate părțile componente ale unei lucrări științifice, astfel chiar dacă nu erai familiar cu subiectul, reușeai să îl înțelegi și să apreciezi valoarea lucrării. Peste 90% dintre lucrările prezentate aveau o mare aplicabilitate în viața de zi cu zi a medicului veterinar. Trebuie să recunoaștem că experiența noastră la Universitatea Trakia din Bulgaria a fost una deosebită.

Întoarcerea de la Stara Zagora

La întoarcere, drumul a părut mai scurt. Intrasem în atmosfera bulgară. Bucuria ridicării prezentărilor noastre la nivelul congresului ne-a impulsionat.

Revenirea a fost cu o părere de rău în suflet, dar și cu promisiunea că vom reveni. 

Mulțumim Universitatea Trakia pentru invitație!

Mulțumim Plamen Georgiev și Zvezdelina Kirkova.