Skip to main content

Stomatologie veterinară Cluj la Dentovet înseamnă intrarea în teste a unui aparat inovativ de la iM3 și foarte multe cazuri. Acolo unde sunt multe cazuri, sunt și cazuri spectaculoase de prezentat. Dentovet a crescut alături de dumneavoastră, iar dacă la început vă prezentam cazurile noastre, acum alegem să vă prezentăm doar pe cele mai interesante cazuri rezolvate de noi.

Stomatologie veterinară Cluj și iM3

Aparatul care promite să revoluționeze endodonția veterinară a ajuns și în stomatologia veterinară de la Cluj, adică la Dentovet. Îl avem în teste pentru trei luni, urmând să realizăm un review al acestuia. Ne-am simțit onorați atunci când am fost rugați să acceptăm această propunere. Prezența noastră la WSAVA 2021, alături de cazuistica bogată, ne-au recomandat. Nu a trebuit să așteptăm un caz anume cu care să spargem gheața, pentru că serviciul de endodonție este frecvent solicitat la Dentovet. Ne-a ajutat, dar detalii vă vom da la finalul perioadei de probă.

Stomatologie veterinara cluj - iM3

Trei dinți tineri tratați conform standardelor internaționale

Pacientul pe care l-ați văzut pe rețelele de socializare și care a făcut furori în rândul specialiștilor internaționali, este cartea noastră de vizită în materie de endodonție veterinară.

Iubim endodonția pentru că ea a fost scânteia apariției Dentovet. Dentovet s-a născut din nevoia pieței, din dorința medicilor veterinari și a proprietarilor, de a salva dinți importanți în ergonomia cavității orale a companionilor noștri. Dinții tineri au fost, rămân și vor fi o provocare pentru stomatologii veterinari. De aceea, de fiecare dată când întâlnim un caz de endodonție la un dinte tânăr, ne bucurăm la gândul rezultatului final, dar știm că nici unul nu este la fel. De asemenea, va reprezenta un examen la care nu ne permitem să greșim. Un dinte tânăr are cameră pulpară largă, iar dacă este la o rasă mare, are și o lungime deloc neglijabilă. Pentru ca obturația radiculară să apară etanșă, omogenă și să nu existe spații moarte, muncim chiar mai mult decât pentru prepararea mecano-chimică a canalului radicular.

Pacientul

Bull-terrier-ul pe care am putut să ne exprimăm pasiunea pentru endodonția de calitate vine la noi în cabinet încă din vară. Cam la 3 luni mai face câte un nou abces, la un nou dinte, se umflă și vine la tratament. El vine pentru stomatologie veterinară la Cluj, tocmai din Covasna. Este un câine iubitor, simpatic care are un singur defect: jocul cu pietrele. Ele sunt cele care îl pun pe drumuri. Dacă pentru cei doi canini inferiori am lucrat în blanc, fără radiografie de control, iată că la al treilea am avut radiografia autorizată. Am început cu verificarea tratamentelor endodontice efectuate anterior și am sărit în sus de bucurie atunci când am văzut calitatea tratamentelor efectuate în orb. De această dată, însă, am realizat radiografie inițială, una cu stabilirea lungimii de lucru și una de final. Nu ne-am lăsat până când și al treilea canin nu a avut o obturație radiculară de calitate identică cu a celorlalți.

stomatologie veterinara cluj - bull terrier

Supravegherea postoperatorie în stomatologia veterinară

Pacientul cu ploaia de resturi din blogul anterior, a reușit să impresioneze supraveghetorii care i-au îndepărtat conul de protecție. Rezultatul a fost că, mucoasa palatinală a fost sfâșiată și decolată de pe os. Imaginile vă pot afecta emoțional. Chiar dacă am fost plini de programări, am reușit să îl strecurăm în program și să îl ajutăm. Echipa anestezică a fost la înălțime, asigurând suportul fără evenimente negative, dat fiind faptul că la cinci zile se intra din nou în operație cu un pacient geriatric.

Vă arătăm un scurt before and after. Ne-a fost foarte greu să resuturăm marginile sfâșiate de plagă. Am postat cazul nu pentru a vă impresiona cu imagini intraoperatorii, ci pentru a atrage atenția asupra importanței supravegherii pacienților în perioada postoperatorie. Exact ca în cazul oamenilor, senzațiile de vindecare pot să fie diferite, de la mâncărimi la diverse senzații, iar primul lucru pe care îl faci atunci când te mănâncă este să scarpini. Ei, bine identic a făcut și pacientul nostru, iar rezultatul a fost dramatic. Am rezolvat cazul cu bine, dar cu un nod în gât, gândindu-ne la suferința acestuia. Un minut de neglijență, poate provoca leziuni serioase.

Stomatologie veterinara cluj - neglijenta

Caz de dermatologie elucidat cu bine la Dentovet

Cei care ne urmăresc, știu că la finalul lunii noiembrie, am avut de rezolvat o enigmă a medicinei veterinare. O studentă străină, adoptase în urmă cu ani buni o cățelușă de talie mare, de pe străzile din România. De doi ani, a vizitat multipli dermatologi pentru o eczemă/ulcerație prezentă la nivelul buzei inferioare.

Ca majoritatea pacienților noștri, și acesta era geriatrică. Pentru că ajunsese la capătul puterilor cu tratamentele realizate, fără rezultat, a zis să încerce un consult la noi în cabinet în speranța că vom identifica noi cauza. Am descoperit fracturat, cu cameră pulpară deschisă, carnasierul de pe partea implicată. În nici două săptămâni de la intervenția la noi în cabinet, pacienta noastră nu a mai simțit nevoia să se scarpine, în încercarea de a îndepărta durerea.

Ne-am revăzut la aproape 5 luni de la intervenție și am rămas plăcut impresionați că leziunea s-a epitelizat/cicatrizat complet. Iată cum, manifestări indirecte pot conduce la cauze dentare. Suferința în tăcere este o realitate.

Dermatologie la stomatologie veterinara cluj

Coroane dentare pentru câini la stomatologie veterinară Cluj

Săptămâna aceasta am cimentat și amprentat dinți pentru coroane metalice pentru câini. Nouă ne-a plăcut carnasierul foarte mult, de aceea l-am expus doar pe acesta.

Dar, și un canin și-a găsit protecția într-o coroană de înveliș realizată de echipa noastră. Vă lăsăm să admirați rezultatul final.

Stomatologie veterinara cluj - colaj coroane

Extracții dentare de mare dificultate la Dentovet

Rasele mici sunt predispuse la boală parodontală. Ne amuză întrebările primite de la proprietari de tipul:

  • Cum doar dintr-o privire ne dăm seama că trebuie scoși incisivii?

Răspuns: la sutele de cazuri pe care le-am rezolvat cu bine, atunci când stăpânești bine semnele clinice ale bolilor din sfera buco-maxilo-facială, când vezi retracții gingivale de 4 mm și mobilitate dentară, stabilirea unicului tratament posibil vine natural și fără multă dezbatere.

  • Cum va mai mânca după atâtea extracții?

Răspuns: vă invităm să recitiți blogul dedicat acestui subiect.

La capitolul extracții dentare de mare dificultate am avut doi pacienți, rase mici, bichon și yorkshire terrier. Unul a avut nevoie de 27 de extracții, iar altul de 36 de extracții. Toate extracțiile s-au realizat cu acordul proprietarilor, în două ore de lucru, după realizarea radiografiilor care să confirme necesitatea realizării acestora. Pe lângă lucrul contra cronometru, a trebuit să avem grijă în a nu fractura mandibula de creion de care dispun rasele mici. La ultima, așa cum vă spuneam pe rețelele de socializare am încremenit atunci când am auzit un ”trosc”.

Am examinat clinic, am realizat o radiografie și am constatat că tehnica noastră de extracție este impecabilă, fără presiune exagerată, cu combinarea tehnicilor de lucru. Chiar dacă la nivelul corticalei externe grosimea mandibulei a rămas de trei mm, nu am fracturat mandibula. Care va fi evoluția în timp? Șase săptămâni fără corpuri dure, mingi sau alte obiecte, după care cheagul de sânge va reorganiza osul în zonă.

Stomatologie veterinara cluj - colaj radiografii

Caz de carnasier fracturat la stomatologie veterinară Cluj

Stomatologie veterinară Cluj se încheie cu rezolvarea unui caz trimis de un coleg veterinar. Carnasierul unui golden retreiver arăta dubios, iar colegul nostru l-a îndrumat către noi. Am realizat o radiografie care ne-a arătat că dintele suferise un traumatism care l-a oprit în dezvoltare. Organismul a încercat să limiteze infecția, și ocazional, atunci când imunitatea scădea, procesul inflamator se acutiza sub formă de abces.

Am extras chirurgical, realizând un lambou pentru închiderea alveolei postextracționale în mai puțin de 15 minute.

La final, am realizat și o radiografie de control, astfel încât reîntoarcerea în cabinetul care ne-a recomandat să se realizeze corespunzător, cu dovada manoperei efectuate corect.

Vă mulțumim pentru încredere și recomandări!

Carnasier fracturat la stomatologie veterinara Cluj

Finalizăm blogul de astăzi prin urarea de,

LA MULȚI ANI,

sărbătoriților de Sf. Gheorghe, celor cu nume de floare și medicilor veterinari celebrați, ieri, în întreaga lume.

Vă dorim gânduri bune, putere de muncă, sănătate și numeroase clipe fericite alături de oameni deosebiți!

Stomatologie veterinara cluj - urarea