Stomatologie la un câine din rasa pulli este un caz complex de stomatologie veterinară. Frumusețea și complexitatea stomatologiei veterinare este vastă.
Pentru început vă prezentăm pacienta noastră în vârstă de opt ani și jumătate.
Motivele prezentării la cabinetul veterinar
Primul pas, premergător intervenției stomatologice, a fost realizarea analizelor de sânge. Acestea au confirmat funcționalitatea ficatului și rinichiului în constante normale. Auscultația cordului, tensiunea arterială periferică nu au ridicat probleme. Astfel, după o consultație amănunțită s-a realizat programarea pentru intervenție în cursul săptămânii trecute.
Pacienta noastră s-a prezentat pentru depozite de tartru semnificative, halenă și fractura unui dinte lateral.
Examinarea clinică a unui câine din rasa pulli
La examinarea în inhalosedare am constatat existența unui caz complex de stomatologie veterinară la un pulli. Depozitele de tartru îmbrăcau fața vestibulară a carnasierilor de pe partea dreaptă, în timp ce partea stângă nu prezenta tartru aproape deloc.
Ce ne indică nouă acest detaliu? Existența unei dureri dentare pe partea încărcată cu tartru. De ce? În mod normal autocurățirea se realizează în mod natural, în timpul masticației. Atunci când există o durere la nivelul unui dinte, engrama masticatorie se modifică. Pacientul va dori să evite atingerea zonei dureroase, implicit alimentele nu vor mai ajunge la nivelul dintelui/dinților cu probleme. Evitând zona în masticație, placa bacteriană începe să se dezvolte și să se depună la nivelul dinților cu probleme. Autocurățirea, generată de contactul alimentelor cu dinții în timpul masticației, nu mai are loc.
La o examinare mai amănunțită, molarul unu superior drept pierduse porțiunea palatinală a coroanei. Carnasierul din fața lui, privit dinspre ocluzal prezenta o fractură coronară, longitudinală, subgingivală.
La examinarea gingiilor și mucoaselor mare ne-a fost mirarea să mai descoperim ceva. Astfel, am concluzionat că ne aflăm în fața unui caz complex de stomatologie veterinară. Pe palatul moale exista o leziune ulcerativă, cu marginile elevate, mai deschise la culoare, de culoare roșie aprinsă. Această leziune, destul de rar întâlnită la câine, poartă numele de granulom eozinofilic. Este important să reținem că nu discutăm despre cancer. Granulomul eozinofilic nu este cancer. Granulomul eozinofilic este o patologie la limita dintre dermatologie și stomatologie veterinară.
Examinarea radiologică a unui câine din rasa pulli
Examinarea radiologică dentară este cea care conferă valoare diagnosticului. Fără examinare radiologică examinarea clinică este doar o opinie. Nimic nu poate înlocui radiologia dentară în stomatologia veterinară. Ne alăturăm colegilor din alte țări care spun răspicat că nu există stomatologie veterinară fără radiografii dentare. Aici ei specifică clar: nu radiografii de craniu, ci DENTARE. Oarecum este și normal. De ce? Vorbim despre o ramură a medicinii veterinare prea puțin studiată în cursul celor șase ani de facultate. Gândiți-vă că stomatologia umană face șase ani doar stomatologie. Vă asigur că nu e o facultate ușoară. Un an întreg studiezi radiologia capului și dinților. Subliniem: doar cap și dinți. Dacă nu ai cum să te verifici radiologic, nu ai cum să oferi calitate actului medical. Radiografiile de craniu nu înlocuiesc radiografiile dentare. Radiografiile dentare oferă acuratețe diagnosticului. Radiografiile de craniu sunt deosebit de utile în tumori, deși acolo golden standard-ul este CT-ul, în traumatisme sau poate pentru neurocraniu. Susținerea acestei afirmații se află și în regulile de publicare a articolelor de stomatologie veterinară sau acceptarea lucrărilor de stomatologie veterinară în congresele de specialitate. Nu ai radiografii dentare la caz, nu prezinți. Acest lucru se aplică tuturor, de la cel mai renumit, la cei care încep să acceadă pe acest drum. Radiografia dentară face diferența între joaca de-a stomatologia și stomatologia veterinară.
Haideți să vedem radiografiile cazului complex de stomatologie la un câine din rasa pulli.
Am scris pe colaj din dorința de a vă facilita înțelegerea patologiei.
Ce trebuie, însă, reținut?
Trebuie să reținem că, la rasele mici și medii, orbita se află în imediata vecinătate a dinților laterali. Capul mic, volumul osos la fel de mic are drept consecință complicații perioculare, fistule suborbitare în cazul apariției patologiilor periapicale la dinții mai sus menționați. În plus tehnica de extracție trebuie să fie adecvată pentru a nu plonja în orbită cu instrumente septice, însămânțate bacterian din cavitatea orală.
Iată cum, de la un detartraj și un dinte fracturat, am ajuns la un caz complex de stomatologie veterinară.
Din Cluj-Napoca, din fața Operei Maghiare, vă dorim zile cu soare și fără dureri dentare!