Skip to main content

Retrospectiva Dentovet 2021 a devenit o tradiție la trecerea dintre ani.

2022 bate la ușă, iar 2021 se pregătește de plecare. Privim anii anteriori și cu greu ne abținem să nu comparăm…

2018

2019

2020

Anul 2021, deși a fost unul cu numeroase restricții, a fost un an plin de cazuri reușite și câteva premiere în cabinetul veterinar Dentovet. Cunoștințele acumulate în sutele de ore de studiu, asociate cu investițiile în tehnologii moderne, coroborate cu pasiunea echipei pentru stomatologie veterinară au adus alinarea durerii dentare a multor animale de companie.

Radiologia dentară stomatologică

radiologia dentara veterinara

Deschidem Retrospectiva Dentovet 2021 cu o premieră în stomatologia veterinară, utilizarea unui sistem radiologic specializat pe stomatologie veterinară. Sutele de ore de studiu, cursurile de specialitate, colegii noștri europeni sau de pe alte continente iterează o singură idee la modul repetitiv și constant: nu există stomatologie veterinară fără radiografie. În cabinetul veterinar Dentovet am înțeles acest lucru rapid. Am ales să ne specializăm, să obținem autorizările necesare. Din aprilie 2021, am pus în funcțiune și utilizăm un sistem radiologic specializat pe stomatologie veterinară. În plus, pentru a utiliza nelimitat această facilitate, am oferit gratuit radiografiile necesare în intervențiile stomatologice pe tot parcursul anului 2021.

Fără radiografii dentare nu există stomatologie veterinară.

De ce?

Vom ilustra doar două dintre situațiile în care oricât de specialist ai fi, nu ai cum să realizezi manopere de calitate.

Felinele

Felinele prezintă aleator, fără o cauză definită, resorbții dentare. Resorbțiile dentare presupun distrucția țesuturilor dentare și înlocuirea acestora cu țesut de granulație, la diverse nivele coronare sau radiculare. Diagnosticul se pune exclusiv cu ajutorul radiografiei dentare. Dacă se încearcă un tratament endodontic fără radiografie, există riscul introducerii de substanțe utilizate în endodonție, destinate tratamentului canalului radicular, în spații periradiculare. Extravazarea acestor substanțe produce durere, inflamație și infecție.

resorbtia dentara la feline

Așa cum se poate observa, aparent discutăm despre un dinte fracturat, modificat de culoare. Acesta este un semn că a dispărut vitalitatea acestuia. Astfel, chiar dacă am încerca prepararea canalului radicular, am prepara osul mandibular, cu consecințe nefaste.

Tratamentul endodontic

Tratamentul endodontic realizat fără radiologie nu poate aprecia volumul camerei pulpare, lungimea de lucru, calitatea tratamentului endodontic. Vă prezentăm un re-tratament endodontic realizat de noi, după un tratament endodontic realizat în alt cabinet. Volumul canalului radicular era mai mare datorită fracturii dintelui.

Este lesne de înțeles că nu putem discuta de implantologie, extracția resturilor radiculare incluse fără radiografie dentară. Iar radiografia dentară, fără o interpretare corespunzătoare este doar o imagine alb-negru.

Retrospectiva Dentovet 2021 în lucrări științifice

Anul 2021 a fost un regal al recunoașterii noastre internaționale. Cazurile noastre au fost acceptate spre prezentare la cel mai înalt forum de specialitate, WSAVA, dar și la universități cu tradiție.

Pentru echipa noastră aceste participări internaționale au reprezentat multă muncă, emoția participării dar și mândria că România a fost reprezentată la secțiunea stomatologie veterinară. Să ți se accepte lucrările la atâtea congrese de valoare, într-un singur an te motivează. Gândiți-vă că membrii comisiilor de evaluare au standardele lor, standarde care diferă de la organizație la organizație, noi am aplicat la WSAVA, în Cluj-Napoca, în Stara Zagora, în Spania, în Brazilia. Au fost ca niște examene la care ne-am înscris singuri, dorind să fim evaluați. Bucuria acceptării fiecărei lucrări, printre cursuri și pacienți nu poate fi descrisă în cuvinte.

WSAVA 21-24 Martie 2021

  1. Comparison of two different gingivectomy techniques in dogs: classic versus laser-assisted – Raluca-Ioana Nedelea, Andreea Mărincuș, Adrian Toma
  2.  Infraorbitar cutaneous sinuses, secondary to dental infections in dogs: two different therapeutic approaches – Raluca-Ioana Nedelea, Adrian Toma, Andreea Mărincuș.
  3. Laser-assisted operculectomy in the management of an impacted incisor in a dog – Raluca-Ioana Nedelea, Adrian Toma, Andreea Mărincuș.

CBOV Brazilia 14-16 Septembrie 2021

4. Case report: Laser-assisted approach to feline eosinophilic granuloma

Dr. Raluca-Ioana Nedelea,

Dr. Adrian Toma,

Dr. Andreea Mărincuș.

USAMV Cluj-Napoca 23-24 Septembrie

5. Dental pathologies associated with Canine Distemper Virus – Raluca-Ioana Nedelea, Adrian Toma, Andreea Mărincuș.

În cadrul Simpozionului Internațional ” Life Sciences for Sustainable Development”, Ediția XX.

Universitatea Trakia, Stara Zagora 22-23 Octombrie

6. Our step-by-step approach to feline gingivitis – Raluca-Ioana Pop, Adrian Toma, Andreea Mărincuș.

În cadrul Conferinței Internaționale ”Veterinary Medicine in the service of people” Ediția III.

SEOVE Spania 6 Noiembrie 2021

7. A large dentigerous cyst in a seven-months-old cat – Raluca-Ioana Nedelea, Andreea Mărincuș, Adrian Toma, Cătălina Cîrdeiu, prof. Alexandru Flaviu Tăbăran.

WSAVA 13-15 Noiembrie 2021

8. Every life matters: dogs born with cleft palate associated or not with cleft lip should not be euthanased – Raluca-Ioana Nedelea, Andreea Mărincuș, Adrian Toma, Cătălina Cîrdeiu, Teodora Popa.

9. When clean teeth and halitosis is a big warning sign – An impressive stick injury of the hard palate in a dog – Raluca-Ioana Nedelea, Andreea Mărncuș, Adrian Toma

10. Periodontal disease in a Carpathian Red Tail Deer (Cervus Elaphus) – Raluca-Ioana Nedelea, Adrian Toma, Andreea Mărincuș.

11. Laser-assisted excision of a lingual rhabdomioma in a dog – prof. Alexandru Flaviu Tăbăran, Raluca-Ioana Nedelea, Adrian Toma, Andreea Mărincuș.

Tot la acest capitol trebuie să menționăm prezența colegei noastre, dr. Raluca-Ioana Nedelea, studentă la USAMV Cluj-Napoca, la Facultatea de Medicină Veterinară, în cadrul unui Congres cu specific de stomatologie umană MARA MEDICA, organizat de Colegiul Medicilor Stomatologi Maramureș. Lucrarea s-a numit ”Congruențe și diferențe între stomatologia umană și stomatologia veterinară modernă”. Activitatea noastră a suscitat atenția colegilor din stomatologia umană și au considerat că 45 de minute trebuie acordate ramurii stomatologiei veterinare. Sala a fost plină, semn că ai noștri colegi au dorit să cunoască nivelul la care copiii patrupezi ai lor și ai pacienților lor pot beneficia de servicii de stomatologie. A fost o mare onoare pentru noi să fim speakeri la un congres unde au conferențiat personalități notorii ale stomatologiei românești.

Retrospectiva Dentovet 2021 în cifre

În anul 2021 au beneficiat de servicii în cabinetul veterinar de stomatologie Dentovet un număr de 550 pacienți.

Repartiția pe specii a fost:

372 câini;

170 pisicuțe;

8 iepurași.

Pacienti Dentovet 2021

Câinii la Dentovet

Cainii la Dentovet

Atunci când vorbim de câini, numărul pacienților este de 372, iar al intervențiilor stomatologice de 400. Diferența o găsiți la capitolul ortodonție. În acest an, un număr de 25 de câini, și-au rezolvat problemele de mușcătură la noi în cabinet.

La capitolul ortodonție am fost inovativi, aducând în practica zilnică o trusă de implanturi ortodontice care să ne ajute la tracționarea dinților. Am ales o firmă care și-a dovedit calitatea în rândul ortodonților din lumea întreagă, astfel încât să oferim tot ceea ce este mai bun pacienților noștri.

Trusa si implanturi ortodontice

Ca o mărturie a implanturilor inserate, am păstrat fiecare cutiuță în care implantul ortodontic se păstrează steril.

Le aveți aici pe cele din 2021.

Cutii implanturi ortodontice Dentovet

Implanturile dentare veterinare

Dacă tot suntem la capitolul implanturi, să trecem la senzația anului 2021: implanturile dentare la câini. La acest capitol ne-am pregătit temeinic având în vedere că ținem să fim optimi și premium în materie de servicii dentare veterinare. După achiziția radiologiei dentare, ne-am îndreptat atenția către un fiziodispenser de calitate, către un sistem de implanturi performante și versatile, dar mai ales am ales un sistem obiectiv de măsurare a stabilității primare a implanturilor inserate. Doar așa putem să fim noi mulțumiți ca operatori. Standardele noastre sunt sus, noi fiind cei mai mari critici ai noștri. Nu acceptăm decât performanța în stomatologie. Un număr de 15 implanturi dentare veterinare au fost inserate din august și până în decembrie.

Tot așa, am păstrat suveniruri, sistemele de inserare a fiecărui implant, pe care vi le prezentăm mai jos.

Atunci când discutăm despre endodonție realizată la câini, un număr de 137 de canale radiculare au fost tratate endodontic.

Am efectuat un număr de 3069 extracții dentare la câini din care 87 de dinți temporari persistenți și 2982 dinți definitivi. Rasele mici au condus detașat la aceste manopere, având un număr de 48 de full mouth extractions.

Tot la rasele mici, comunicările oro-nazale au fost frecvente, fiind necesar să închidem 30 de comunicări oro-nazale.

Am realizat un număr de 3600 radiografii dentare veterinare.

Numărul de fotografii realizate pentru documentarea cazurilor depășește cifra 5500.

Pisicile la Dentovet

Pisicile la Dentovet

Pisicile au beneficiat de 183 de intervenții stomatologice veterinare. Diferența între 170 și 183, rezidă în tratamentele ortodontice care necesită ședințe multiple de activare.

În cadrul intervențiilor stomatologice s-au realizat 1117 extracții dentare veterinare, dintre care 20 de full-mouth extractions.

59 de pisicuțe au prezentat resorbții dentare la un număr variabil de unități dentare.

11 pisicuțe s-au adresat cabinetului pentru abcese dentare.

Un număr de 33 de canale radiculare au fost tratate endodontic în 2021 la Dentovet, la pisicuțe. Ca o noutate, am avut și primul molar fracturat la pisică tratat endodontic.

5 pisicuțe s-au prezentat cu fracturi de masiv facial după impactul cu automobile aflate în deplasare.

10 despicături de mandibulă au fost imobilizate la noi în cabinet. Chiar și salturile ratate în interiorul casei pot produce despicături de mandibulă. Primul semn în această situație este refuzul hranei.

Numărul de radiografii realizate gratuit, în cadrul intervențiilor stomatologice pentru pisici este de aproximativ 1200.

Documentarea fotografică a cazurilor a dus la realizarea a peste 1700 de fotografii.

Locația pacienților Dentovet 2021

Distanța nu a reprezentat un impediment pentru părinții care își iubesc copiii patrupezi. Similar cu anii anteriori, anul 2021 ne-a dovedit din plin acest lucru. Am reușit această adresabilitate națională atât prin disponibilitatea noastră de a lucra șase zile din șapte, tocmai pentru a oferi ziua de sâmbătă pacienților veniți din alte localități, dar și prin disponibilitatea părinților de a accesa servicii de calitate la distanță de reședință.

Anestezia manoperelor stomatologice veterinare

În 2021 la Dentovet s-au realizat 550 de anestezii inhalatorii veterinare. Colegii care se ocupă de această parte au avut situații complexe, de la 1,450 kg la 75kg, de la un status cardiac normal, la un status avansat de boală cardiacă. Meritul lor este lăudabil, fiind mereu alături de pacienți și pentru pacienți.

Fiecare membru al echipei este dedicat meseriei, dorinței de a oferi timpul, atenția și cunoștințele lui pacientului aflat în lucru.

Încheiem Retrospectiva Dentovet 2021 cu mulțumiri părinților care au înțeles importanța stomatologiei veterinare în viața copilului lor patruped. Mulțumim tuturor colegilor care ne recomandă. Ne înclinăm. Promitem să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor voastre și în 2022.

 

Vă dorim un 2022 cu soare și fără dureri dentare!

Retrospectiva Dentovet 2021