Skip to main content

Relația strânsă dintre ogari și detartraj a fost calculată matematic în studiul Banfield, prezentat pe platforma noastră.

Vă invit să îl recitiți, pentru că e un studiu de referință în stomatologia veterinară. Conform studiului, există corelații între dimensiunea rasei și boala parodontală. Rasele mai mici, ar trebui să viziteze mai des cabinetul pentru consultații și detartraje. Rasele mari, de obicei, au un număr mult mai scăzut de exemplare cu parodontopatii marginale. Însă, în cadrul raselor mari, există rase predispuse la dezvoltarea bolilor parodonțiului marginal, precum ogarii. Astfel, se explică de ce 4 din 10 ogari prezintă tartru, gingivite sau, mai grav, parodontopatii în diverse stadii.

Ogarii, grupa 10 în nomenclatorul FCI, sunt un grup de câini diversificat și bine reprezentat. De la ogarul italian, de dimensiuni mic la ogarul rusesc, irlandez,  englez, touareg sau african (șirul putând continua), toți sunt plini de energie, buni alergători și au simțul văzului bine dezvoltat.

Relația strânsă dintre ogari și detartraj exemplificată

Cazul nostru vine să confirme rezultatele studiului Banfield: relația strânsă dintre ogari și detartraj este o realitate de care trebuie să ținem cont. Vă vom prezenta un ogar englez, deosebit de frumos, cu boală parodontală la vârsta de 5 ani.

Loki și Raluca Nedelea

Relația strânsă dintre ogari și detartraj – Situația intraorală

Atunci când am deschis gura eram curioși să vedem de unde aveam sângerare pe dinți. Răspunsul a venit rapid, caninul superior drept prezentând o fistulă, prin care o colecție purulentă drena.

Relația strânsă dintre ogari și detartraj - initial 1
Relația strânsă dintre ogari și detartraj - initial 3
Relația strânsă dintre ogari și detartraj - initial 2

Am făcut investigațiile colaterale care să facă diagnosticul diferențiat între abcesul periapical și cel parodontal. Diagnosticul pus a fost de abces parodontal. Am realizat un detartraj amănunțit.

Relația strânsă dintre ogari și detartraj final 1
Relația strânsă dintre ogari și detartraj final 3
Rezultat final 2

Metode avansate de tratament parodontal

Am fost conștienți că, detartrajul în câmp închis poate să ascundă multe operatorului. Oricât de minuțios se lucrează, în cazul pungilor parodontale/abcesului parodontal, în cazul nostru, detartrajul în câmp închis ascunde factorii cauzali. Relația strânsă dintre ogari și detartraj s-a evidențiat pe deplin.

Fiind vorba de un abces parodontal, am dorit să fim siguri că am eliminat cauza și că oferim premise reale vindecării locale. Am ridicat un lambou, în ciuda condițiilor nefavorabile datorate inflamației locale.  Astfel am putut constata că așchii de tartru tapetau osul alveolar. Expuse vederii directe am reușit să le îndepărtăm pe toate. Am planat rădăcina și osul alveolar, pentru ca inserția gingiei să fie facilitată. În plus, pentru a oferi maximum posibil în această situație și  condiții biologice de regenerare tisulară ghidată, am realizat o membrană de tip APRF. Astfel, în momentul realizării suturii, am fost convinși că am oferit excelența în parodontologia veterinară. Astfel, caninul cauzal a beneficiat de reale șanse de recuperare.

Colaj

La o săptămână de la detartraj, plaga chirurgicală la nivelul caninului arăta astfel:

Plaga oragului la o saptamana

Consultația la două săptămâni a arătat că vindecarea este aproape completă. În acest context am recomandat începerea periajului dentar, singurul tratament eficient în profilaxia bolilor parodontale.

Plaga ogarului la doua saptamani

Relația strânsă dintre ogari și detartraj trebuie să fie cunoscută și conștientizată de toți părinții de ogari și metișii acestora. Astfel, o dată pe an, un control de specialitate îl scutește de suferință pe copilul patruped (nu cred că este o plăcere să mănânce cu gingii inflamate și sângerânde). Totodată pe dumneavoastră vă scutește de numeroase emoții și complicații.

Vă dorim zile cu soare și fără dureri dentare, de această dată de la Porolissum!

Porolissum - final blog