Skip to main content

Radiologia dentară veterinară nu avea cum să nu facă obiectul Blogului Dentovet din această săptămână. Ne-am luptat cu sistemul, ne-am străduit să îndeplinim toate condițiile necesare autorizării și, după doi ani, am reușit.

A fost greu?

Puțin spus greu!

A meritat efortul?

Da. Da. Da. De trei ori da!

Vă vom explica în acest blog de ce am răspuns mai sus așa și de ce am ales ca serviciul de radiologie dentară veterinară să fie oferit pacienților noștri GRATUIT.

Importanța radiografiei dentare în stomatologia veterinară

Este de prisos să vă spun că dictonul tuturor colegilor de breaslă din străinătate este ”There is no dentistry without radiology!”-Nu există stomatologie fără radiologie.

Ne veți întreba cum am reușit să facem atâtea cazuri minunate și cu feed-back-uri deosebite fără radiologia dentară veterinară în cabinetul nostru. Am ajuns la aceste rezultate cu eforturi supraomenești, cu înțelegerea proprietarilor a necesității investigațiilor complementare și realizarea fie a radiografiilor de craniu, fie a CT-urilor. Astfel majoritatea cazurilor s-au perindat prin alte servicii de radiologie. Am înțeles utilitatea radiologiei dentare din primul moment al apariției noastre, însă protocolul autorizării este unul greoi. Radiologia dentară veterinară aprinde lumina în orice caz de stomatologie. România are o stomatologie umană dezvoltată, proprietarii care se adresează serviciului de stomatologie veterinară sunt educați, au proprietatea termenilor și sunt familiarizați cu termenii de specialitate. Astfel, pe lângă dorința noastră imensă de a avea această facilitate, dorința pieței a fost una mare.

Diagnosticul capătă greutate și certitudine atunci când avem și radiografia dentară.

Radiologia dentara in stomatologia veterinara - oglinda

Nu mai există dubii, presupuneri sau drumuri ulterioare. Marele dezavantaj al lipsei radiologiei dentare în cabinetul de stomatologie veterinară este o anestezie generală în plus suportată de pacient și necesitatea unui interval de timp între radiologie și intervenția propriu zisă. Astfel, se pierde timp prețios în intervenția de urgență.

Reacțiile dumneavoastră ne-au copleșit… Vă mulțumim pentru că v-ați bucurat alături de noi!

Primul caz de radiologie dentară la Dentovet

Paco este un labrador negru, tânăr. El a fost îndrumat către noi de un coleg de breaslă, în momentul în care a observat un canin roz.

Vă mulțumim pentru că ne citiți!

Intervenția la Paco a fost programată, inițial, sâmbătă. Pentru că ne-am prelungit cu un caz complicat, am amânat intervenția pentru luni. A fost cea mai inspirată alegere. Luni am primit autorizația folosirii aparatului de radiologie dentară. Așa că, Paco, a inaugurat serviciul de radiologie dentară de la Dentovet. Credem cu tărie că soarta a făcut o alegere splendidă. Foarte greu găsești un caz atât de frumos, dar și complex în același timp. Chiar dacă pare o joacă de copii obturarea unui canal radicular al unui dinte tânăr, complexitatea cazului a fost dată de:

  • cavitatea de acces a avut un diametru de două ori mai mic decât diametrul maxim al canalului radicular;
  • lungimea de lucru a fost de 43mm;
  • convexitatea maximă a canalului radicular s-a aflat la jumătatea rădăcinii.
Radiografii primul caz

Cum am abordat cazul

Am ales ca sigilarea canalului radicular să o realizăm prin condensarea la rece a gutapercii. Ca sigilant am utilizat o rășină epoxidică pe bază de MTA. Colegii endodonți știu că această condensare la rece se realizează cu plugg-ere care trebuie să ajungă pe toată lungimea de lucru. Instrumentele pe care le avem sunt luate de la diverse congrese, dar și de la firme cu tradiție în stomatologia veterinară internațională.

Facem o mică paranteză și vă pre anunțăm că am fost rugați să facem un review pentru un nou sistem de endodonție veterinară de la o firmă cu tradiție în domeniul veterinar. Păstrăm surpriza până ajunge sistemul la Dentovet prin DHL. Este, deja, în drum spre Cluj-Napoca!

Ne-am stabilit lungimea de lucru cu acul în canal și am realizat tratamentul mecanico-chimic. Apoi am sterilizat canalul radicular cu ajutorul Laserului și am început condensarea. Dacă ne întrebați câte conuri de gutapercă au intrat, vă răspundem că 15 bucăți de grosime ISO 55. Radiografia dentară de control a făcut să merite fiecare con de gutapercă condensat. Nu am făcut radiografii intermediare în timpul obturației de canal. Avem experiență și știm să abordăm fiecare caz cu particularitățile individuale ale fiecăruia. Așa că, ne-am bucurat atunci când am văzut că din mâinile noastre a ieșit un rezultat comparabil cu rezultatele de top din stomatologia veterinară internațională.

Radiografiile primului caz de stomatologie dentară veterinară

Colaj dinte roz Paco

Dinții roz sunt dinți cu reale probleme pulpare. Se consideră că această culoare roz este dată de extravazarea hematiilor din cadrul unei hiperemii pulpare. Apexul dintelui, foramenul prin care dintele comunică cu exteriorul este submilimetric. Dacă din varii motive apare o hiperemie pulpară, ceea ce presupune inflamație puternică la nivelul pulpei dentare, acea inflamație intrapulpară nu va putea fi drenată eficient la nivelul apexului. Așa că va exista un circuit dinspre pulpă spre exterior prin canaliculele dentinare, dar care se va lovi de impermeabilitatea smalțului. În consecință aceste hematii vor rămâne cantonate, dând acea culoare roz dinților problematici. S-au făcut studii care au arătat că un procent de peste 90% dintre aceștia prezintă reacții apicale, semn că problemele pulpare au expandat în spațiul periapical. Așa a fost și în cazul lui Paco. Acea zonă de radio transparență de la vârful rădăcinii reprezintă reacția parodontală apicală, confirmând oportunitatea intervenției.

Am dorit să obținem pentru comparație imaginea radiologică a celuilalt canin tocmai pentru a vă putea arăta diferențele. Caninul neafectat are o cameră pulpară mai îngustă și acest lucru îl puteți observa mai bine la nivelul convexității maxime a canalului radicular. Deci, patologia caninului afectat a survenit în momentul dezvoltării acestuia, împiedicând formarea completă a dintelui. Astfel, acesta a rămas în urmă, celălalt continuându-și firesc evoluția.

Radiologie dentară veterinară comparativa

Cardurile de stomatologie dentară veterinară

Cardurile dentare la microscop

Atunci când fetele de la smart.cards ne-au rugat să facem o ediție limitată de stomatologie veterinară, am fost onorați de propunere. Am declinat orice remunerație, am dorit doar să apară sursa în josul lor astfel încât cei care au întrebări legate de stomatologia veterinară să ne găsească mai ușor. Deci, nu vor fi limitate, smart.cards realizându-le pentru toți cei care sunt interesați.

Ce conțin aceste carduri memotehnice?

  • Formule dentare la câine, pisică atât pentru dinții definitivi, cât și pentru cei temporari;
  • Mic dicționar de stomatologie veterinară;
  • Sistemul de numerotare triadanic echivalat cu numele dinților, astfel încât tot mai multă lume să îl înțeleagă și să îl folosească. Sistemul triadanic reprezintă limbajul universal al denumirii dinților între spcialiști. Acest sistem triadanic se găsește ilustrat și explicat atât pentru dinții temporari, cât și pentru cei definitivi.
  • Vârstele de erupție ale dinților temporari, dar și definitivi.

Salutăm inițiativa celor de la smart.cards!

Considerăm utilă apariția acestora. Este un prim pas necesar, cu basic-ul, în stomatologia veterinară. Le urăm succes în tot ce fac!

Contact smart.cards

Radiologia dentară veterinară în cabinetul nostru

Radiografiile dentare, secțiunile CT îți explică frumos realități ascunse, îți pun cheia rezolvării problemei în palmă dacă știi să le interpretezi. Fiecare detaliu reprezintă un indiciu. De aceea ne-am luptat să avem radiologia dentară veterinară. Ca o sărbătoare a finalizării acestui proiect și pentru că ne dorim ca proprietarii să înțeleagă mai bine ce se întâmplă cu gurițele copiilor patrupezi am decis ca să realizăm aceste radiografii gratis pe tot parcursul acestui an. Urmăriți-ne paginile de social-media Facebook-Dentovet, Dentovet-Instagram și Twiteer-Dentovet pentru că vom alege, în fiecare zi câte un detaliu spectaculos.

Din Cluj-Napoca vă dorim zile cu soare și fără dureri dentare!

Radiologia dentara in stomatologia veterinara - final