Skip to main content

Primele cazuri de stomatologie veterinară în 2022 am dorit să împărtășim cu voi. Dacă pentru multă lume prima săptămână din an reprezintă o săptămână de relaxare, de prelungire a bucuriei vacanței. Iată că pentru noi, ca de fiecare dată, în prima săptămână a trebuit să asigurăm zilnic servicii de stomatologie veterinară. Ne place ceea ce facem, așa că această săptămână de lucru în cabinetul veterinar a reprezentat o bucurie, o ocazie de a oferi calitate vieții pacienților noștri.

Dacă este să vorbim în cifre, prima săptămână a lui 2022 a adus în cabinetul veterinar patru pisicuțe și unsprezece câini. Geografic vorbind, pacienții noștri din prima săptămână a lui 2022, au venit din județele Cluj, Maramureș, Bihor și Alba.

Mulțumim colegilor care ne recomandă!

S-au realizat detartraje în doar două dintre cazuri. În rest, a fost vorba de intervenții de specialitate. Acestea s-au impus datorită simptomatologiei pentru care aceste cazuri ni s-au adresat.

Primul implant dentar din 2022 la Dentovet

Între primele cazuri de stomatologie veterinară în 2022, prima săptămână a adus în cabinetul veterinar și primul implant inserat la Dentovet. Am realizat inserția unui implant dentar veterinar pe poziția unui incisiv central. Pe această poziție, a fost o premieră.

Avem experiența necesară pentru ca inserția unui implant să decurgă precis, repede și bine. Avem o paletă largă de dimensiuni de implanturi astfel încât, indiferent de situație, să putem alege implantul potrivit imediat.

Implanturi dentare veterinare

Mai mult chiar, la fiecare implant ne sterilizăm situsul operator cu ajutorul laserului, astfel încât să oferim premisele unui succes predictibil. Utilizarea laserului în cabinetul veterinar, în scopul asigurării calității implantării, este gratuită.

Procedura laser veterinar

Cazuri de traumatism maxilo-facial la început de 2022 la Dentovet

Prima zi, 3 ianuarie 2022, ne-a adus în cabinetul veterinar un caz emoționant, al unui câine agresat cu obiect contondent, cu traumatism maxilo-facial. A fost o intervenție maraton. Am muncit trei ore pentru a restabili continuitatea mandibulei.

Primele cazuri de stomatologie veterinara din 2022

Dar, cele mai spectaculoase cazuri de traumatisme maxilo-faciale la pisică din cabinetul veterinar Dentovet s-au finalizat tot în prima săptămână a lui 2022.

Nera, pisicuța care a deschis seria neagră a accidentelor lunii octombrie, ne-a transmis salutări și mulțumiri. Consecutiv îndepărtării sistemelor de imobilizare, mai avea ușoare strănuturi.

Toată simptomatologia, însă, a dispărut, Nera reluându-și viața de dinainte de accident.

Îndepărtare sisteme de imobilizare

Tot în această săptămână am îndepărtat, în cabinetul veterinar, sistemele de imobilizarea ale unui alt pacient care s-a întâlnit cu un vehicul aflat în mișcare. La finalul a șase săptămâni, pacientul nostru era recuperat complet.

Imaginile vă vorbesc singure. Vă lăsăm să le admirați.

Primele cazuri de stomatologie veterinara

Tot în prima săptămână a lui ianuarie am mai finalizat un caz care ne-a ridicat multe semne de întrebare. S-a prezentat în cabinetul veterinar în noiembrie 2021 pentru refuz hrană și hipersalivație. La nivelul mandibulei stângi, pacientul nostru prezenta o anatomie modificată, motiv pentru care am prelevat biopsie și am indicat un  CT.

Cu toate că secțiunile CT susțineau modificările observate clinic, examenul morfopatologic a indicat o infecție masivă.

Primele cazuri de stomatologie veterinara din 2022

În urma unei antibiograme și administrarea antibioticului corespunzător, efectuate în cabinetul veterinar, totul a revenit la normal. Însă, la prima noastră întâlnire, descoperisem radiologic și o despicătură la nivelul simfizei mandibulare. La șase săptămâni, adică în prima săptămână a lui 2022, am dezimobilizat-o. Am realizat și extracțiile necesare datorită prezenței resorbției dentare.

Cazurile de pisicuțe din prima săptămână a lui 2022 la Dentovet au prezentat resorbții dentare. Astfel, toate cele patru cazuri au necesitat un număr de 71 extracții dentare. Dintre acestea, două au impus extracția tuturor dinților restanți.

Parodontopatie marginală cronică avansată la câini

Având în vedere că la vârsta de 3 ani, 80% dintre câini vor prezenta semnele bolii parodontale sau fracturi dentare, era lesne de înțeles că prima săptămână va aduce în cabinetul veterinar și cazuri de parodontopatii.

Rasele mici sunt mai predispuse bolii parodontale. Există, însă, rase de talie mare care au și ele o predispoziție la această afecțiune.

Atunci când o rasă mică se prezintă așa,

parodontopatie marginala cronica la caini

este evident că discutăm de multă suferință pentru pacient. Rasă mică fiind, a trebuit să închidem comunicări oro-nazale și să extragem toți dinții.

În cazul câinilor, am extras un număr de 55 de dinți. Dintre aceștia, cazul prezentat de noi a necesitat extracția tuturor dinților.

Toți pacienții se descurcă bine, postoperator, în ceea ce privește alimentația.

Cazuri de ortodonție la câini în primele zile ale lui 2022

Tot în această săptămână am îndepărtat, în cabinetul veterinar, un aparat ortodontic. Am finalizat un caz greu, pe care urmează să vi-l prezentăm în săptămânile următoare.

Dar, la capitolul ortodonție dorim să vă arătăm ultimul caz al lui 2021. Acesta, după mai puțin de o săptămână, era conform standardelor.

Laserul a fost cel care a asigurat o asemenea evoluție spectaculoasă, fără dureri.

În ortodonție există cazuri care necesită o singură ședință în cabinetul veterinar. Există, însă, și cazuri de ortodonție care necesită muncă, ședințe multiple până la un rezultat final corespunzător.

Persistența dinților temporari în prima săptămână din 2022

Doi pitici năzdrăvani au lăsat 13 dinți temporari în cabinetul veterinar. Cazurile lor le găsiți chiar în prima parte a paginii dedicată acestor cazuri.

Ce trebuie însă să reținem? A sosit noul membru al familiei la o vârstă fragedă?

La cinci-șase luni trebuie făcută o vizită în cabinetul nostru pentru a verifica schimbarea dințișorilor. Persistența dinților temporari peste perioada normală, duce la complicații locale parodontale, dar cel mai grav, la modificarea mușcăturii. Oricum rasele mici sunt predispuse să dezvolte o mandibulă îngustă. Prin persistența dinților temporari, dinții definitivi sunt malpoziționați, accentuând riscul dezvoltării problemelor de mușcătură.

Persistenta dintilor temporari la caini

Radiologia dentară în cazul persistenței de temporari este esențială pentru a fi siguri că nu au rămas resturi dentare, dar și pentru a vedea rapoartele cu dinții învecinați și pentru protejarea acestora.

Gânduri la început de an

Sperăm cu toții la un an cu cazuri complicate rezolvate cu succes în cabinetul nostru. De asemenea sperăm la congrese ținute fizic, nu on-line.

La EVDS cazurile noastre au trecut de selecție. Pe site-ul EVDS suntem anunțați cu oră și zi de conferențiere. Vom merge acolo și cu un poster, pentru a arăta colegilor interesați de stomatologie veterinară soluțiile noastre terapeutice de succes.

Suntem bucuroși că vom avea ocazia să ne prezentăm cazurile alături de titanii stomatologiei veterinare internaționale. Ne onorează și ne obligă să menținem aceleași standarde ridicate în activitatea noastră de la Dentovet.

Palatoschizis în pregătire

Colegii veterinari, cei alături de care avem aceste rezultate deosebite, au salvat un pui cu palatoschizis.

A trecut de perioada critică, se dezvoltă frumos. Acum a ajuns la două kilograme în greutate.

La șase luni Echipa Dentovet va realiza operația de plastie a defectului congenital.

Suntem fericiți că perioada critică a trecut, puiuțul fiind crescut de la 180 grame. Tot respectul nostru se îndreaptă către dr. Andreea Mărincuș, cea care a făcut posibil acest lucru și cea care îl îngrijește cu foarte multă dedicație.

Palatoschizis la caini

Din Cluj-Napoca vă dorim zile cu soare și fără dureri dentare!

Primele cazuri de stomatologie veterinara - final