Skip to main content

Prima săptămână din an la Dentovet a fost una plină de cazuri și momente importante pentru noi. Blogul din această săptămână aduce al doilea articol al nostru publicat pe  acasa.ro la Categoria Experți, Secțiunea Animăluțe, cazuri din prima săptămână la Dentovet și momente importante pe platforma dentovet.ro.

Mi-am propus să vă expun un singur subiect. Nu am putut. Au fost prea multe momente importante pe care îmi doresc să le prezint.

Cazuri de stomatologie veterinară la Dentovet

Cu Fulga la control

Fulga a fost victima unui accident rutier. În ultima zi de lucru din 2020 s-a prezentat pentru remedierea despicăturii intermaxilare. Despicătura era epitelizată și bine reprezentată. Dimensiunile erau de 4,5 cm lungime. Lungimea despicăturii începea de pe la jumătatea rugilor palatine, până spre vălul palatin. Deschiderea la bază a fost de 1 cm.

Dar, ca tabloul să fie complet, Fulga deschidea gura doar 1,5 cm. A fost victima unui accident rutier și a ajuns la noi în cabinet tardiv, la 6 luni de la incident. S-au încercat mai multe intervenții în alte cabinete, iar mandibula s-a fixat așa cum s-a putut. Tehnica de închidere a despicăturilor de palat ne este familiară, însă gradul de complexitate a intervenției a crescut prin această limitare a deschiderii gurii. Doar instrumentarul adecvat și cunoștințele solide ne-au pus în situația în care, în mai puțin de o oră, să închidem comunicarea corespunzător. Așa cum scriam în postarea de pe social media, cea mai frumoasă confirmare a venit la realizarea ultimului nod de sutură: un sforăit bine reprezentat s-a putut auzi.

Probabil vă întrebați de ce nu am pus fotografii de la finalul intervenției?

În cazul Fulgăi am întâmpinat următoarea problemă: dinții trebuiau detartrați, însă exista comunicarea oro-nazală. Înainte de închiderea comunicării ar fi fost complicat, pentru că apa ar fi pătruns în nas, cu risc de aspirare, iar tamponamentul era imposibil pentru că deschidea gurița atât de puțin. După închidere chirurgicală a despicăturii, plăgile sângerânde ar fi fost contaminate de bucățile de tartru rezultate. Deci, în această etapă am ales să închidem comunicarea oro-nazală urmând ca, în următoarea ședință, la 6 săptămâni, să ne ocupăm și de dințișori.

Fulga ne-a mulțumit printr-o vindecare corespunzătoare la 5 zile și printr-o fotografie cu Magnetul Dentovet pentru Concurs.

Vă invităm să o votați! (Click pe foto!)

Rezultate biopsie pisică rasa Angora

Cazul acesta îl veți regăsi, cât de curând, în Secțiunea Caritabile de pe platforma noastră, la cazul lunii decembrie.

Colega mea, dr. Andreea Mărincuș  a adus-o pentru investigații suplimentare pe frumoasa din imagini.

Pisica Angora - stomatologie veterinara

Pisica este a unei doamne în vârstă, pensionară. Am rămas surprinși atunci când am aflat vârsta pacientei noastre: 17 ani și jumătate. Văzând că are nevoie de un detartraj și o extracție de canin fracturat subgingival, mandibular, și că leziunea chistică e în sfera maxilo-facială, ne-am decis să fim noi, Moș Crăciun, pentru ea. După acordul doamnei, am intrat cu pisicuța în operație. Analizele sanguine era în valori normale, contrazicând vârsta din buletin. Am trimis biopsia spre analiză la Conf.dr. Flaviu Tăbăran și am sărit în sus de bucurie văzând buletinul anatomo-patologic:

Adenom ductal apocrin solid-chistic cu o evoluție clinică benignă, iar chirurgia este curativă.

Trebuie să îi mulțumesc Andreei atât pentru caz, cât și pentru anestezia complicată realizată impecabil. De altfel, pisica fusese refuzată în alte cabinete tocmai din această cauză.

Prima rezecție de canin superior la câine în 2021

Pe lângă cazurile clasice de extracții dentare și tratamente endodontice, am avut și un caz extrem de interesant. O frumoasă reprezentantă a rasei Golden retreiver s-a prezentat la Dentovet. Povestea ei ne-a surprins și ne-a motivat. În urmă cu un an, într-un alt cabinet, un medic veterinar împreună cu un medic stomatolog uman, încerca să trateze o fractură coronară cu cameră pulpară deschisă la un canin maxilar. Așa cum am mai spus, stomatologia veterinară este la întrepătrunderea dintre stomatologia umană cu cea veterinară. Chiar dacă multe tehnici din stomatologia umană se aplică în stomatologia veterinară, dacă nu ai cursurile de stomatologie veterinară, nu ai studiat literatura de specialitate, nu ai cum să ai rezultate. Datorită accesului incorect s-a realizat o cale falsă. Dar, tratamentul nu s-a finalizat atunci, pacienta mergând acasă cu afirmația liniștitoare că ”nervul e scos, nu mai are ce să o doară”. Cei care merg la stomatologie umană și s-au lovit de tratamentele endodontice știu că așa ceva, un medic stomatolog uman, nu poate să afirme.

Nu mai dezbatem de ce și cum, vă invit să vizionați sau revedeți filmul cu structura dintelui. Filmul a avut peste 9500 de vizionări, așa că vă invităm să dați și dvs. un Like filmului și Subscribe Canalului Dentovet pentru a vedea viitoarele noastre producții. Anul 2021 va veni cu surprize la acest capitol.

Veți înțelege multe din acele scheme desenate.

Să revenim la al nostru caz. Ce mai știam din intervenția anterioară este că pacienta făcuse și un stop respirator, dând bătăi de cap echipei. Din nou, tura era a Andreei 🙂

La palpare în vestibul, se putea simți cu ușurință, în vârful apexului un abces. La 7 ani, cu ⅔ din coroană prezentă și o implantare osoasă bună, era normal să alegem să îi păstrăm dintele.

Rezectie apicala pacienta

Chirurgie endodontică veterinară

Chirurgie endodontică veterinară am avut ocazia să studiez cu Ira Luskin, la Utrecht, în Olanda. În același timp, am avut șansa ca, la unul din cursurile de educație medicală continuă, să urmăresc patru ore de prezentare orală a celui mai mare chirurg endodont din Europa, Guillaume Jouanny. Are și o carte scrisă, dar omul merită ascultat live măcar o dată. Având aceste baze teoretice și practice consistente, am realizat obturația endodontică, cu obturarea căii false și închiderea etanșă coronară. Apoi, cu ajutorul aparatului de piezochirurgie, am realizat rezecția apicală. Cu ansa specială pentru prepararea cavității radiculare am preparat zona radiculară care trebuia sigilată cu MTA. În imagine se observă secțiunea dreaptă a rădăcinii, cu obturația de MTA în vârful acesteia. Sutura a acolat corespunzător buzele plăgii. Intervenția a fost fără nici un incident din punct de vedere anestezic, iar din punct de vedere stomatologic am aliniat standardele Dentovet la cele internaționale.

Colaj rezectie apicala labrador

Pacienta a evoluat corespunzător, evoluția cazului putând să o regăsiți în comentariile la postarea de pe social-media.

Ortodonție interceptivă

Un alt caz interesant din această săptămână a fost al unei frumoase cățelușe din rasa labrador, în vârstă de patru săptămâni, care avea micrognație mandibulară cu caninii mandibulari înfipți în palat.

Ortodontie interceptiva - colaj labrador

La patru săptămâni procesele de creștere sunt accentuate, așa că trebuiau cât de repede îndepărtați caninii, pentru a permite mandibulei să crească în același ritm cu maxilarul. Privirea drăgălașă și nevinovată, chiar și pe o echipă de profesioniști, ne-a topit. Însă, știința este cea care primează de fiecare dată în abordarea cazurilor. Chiar dacă am știut că este un caz greu, din punct de vedere tehnic, am făcut ceea ce trebuia făcut. Am scos cei doi canini mandibulari.

De ce a fost un caz greu?

  • Mandibula la patru săptămâni este fragilă;
  • Caninii temporari erau la dimensiuni normale, deci rădăcina de trei ori mai mare decât coroana;
  • Caninii temporari erau tineri, cu camere pulpare mari, deci ca niște ouă cu coajă subțire;
  • Sub caninii temporari erau mugurii caninilor definitivi. Practic, în lateral și sub caninii temporari, erau dinți care nu trebuiau lezați.

Dar, am izbutit. Primul pas a fost făcut. Vă vom ține la curent cu evoluția cazului.

Ținem să mulțumim colegilor veterinari care au identificat corect cazul, la momentul oportun. Astfel, pacienta noastră are reale șanse de succes.

Rețineți, vă rog vârsta: patru săptămâni!

Labuta labrador - stomatologie veterinara

Cazurile au fost multe, dar v-am ales ice-berg-urile. În măsura în care vom avea timp, vi le vom prezenta și pe restul, pe paginile noastre social-medial.

Articol nou de stomatologie veterinară pe acasa.ro

Am promis, ne ținem de promisiunile pe care la facem. Două săptămâni au trecut, așa că un nou articol am publicat. Până la momentul în care scriem acest blog, articolul a fost citit de peste 400 de oameni. Este extraordinar! Vă mulțumim!

Articolul din această săptămână vine să ofere o bază de discuții articolelor următoare. Pentru a putea înțelege stomatologia veterinară trebuie să știm ce este normalul și la el să ne raportăm. Câinele și pisica trebuie încadrați taxonomic în regnul animal. După ce îi încadrăm, reușim să înțelegem mai bine caracteristicile dentiției lor. Am considerat util să abordez aspecte legate de erupția dentară. Am oferit și exemple, din cabinetul nostru, care să exemplifice diverse tulburări apărute în timpul erupției dentare. Cunoscând aceste date veți putea să identificați mai ușor situațiile care se abat de la normal.

Newsletter stomatologie veterinară Dentovet

Începând din această săptămână, aveți posibilitatea să vă abonați la Newsletter-ul Dentovet.

Cum?

Câțiva dintre voi au furat start-ul și s-au abonat, deja. Vă mulțumim pentru încrederea acordată, susținere și recomandare.

Din Cluj-Napoca, vă dorim zile cu soare și fără dureri dentare!

Stomatologie veterinara pe acasa.ro