Pisicile și căderile de la înălțime este un subiect cu o istorie lungă la Dentovet. Revine în actualitate de fiecare dată când, plecând cu un program de acasă, sună telefonul pentru a ni se cere ajutorul.

Atunci când îți asumi un animal de companie este foarte greu să te gândești la toate aspectele legate de existența lui. Învățăm toată viața. Toată viața, însă, companionii noștri ne învață aspecte legate de existența lor. Majoritatea proprietarilor de pisici au plase la ferestre, nu lasă întredeschis geamul. Dacă stau la bloc, își îngrădesc balconul cu plase cu ochiuri mici și subțiri de protecție.

Se știe că pisicuțele au modul lor de a cădea de la înălțime. De cele mai multe ori cad și se ridică. Dar, dacă pisicuța e tânără, crescută exclusiv în apartament, fără interacțiune cu mediul înconjurător, riscul accidentului este crescut. Dacă la cele de mai sus, în drumul ei spre sol căderea interferează cu copacii, impactul cu solul poate să îi producă diverse traumatisme. Cazurile noastre au avut traumatisme ale oaselor, organelor interne, dar mai ales ale dinților și oaselor maxilare.

Pisicile și căderile de la înălțime la Dentovet

Pisicuța din această săptămână, cea care ne-a inspirat blogul, continuă șirul pisicuțelor care ne solicită ajutorul de urgență.

Înțelegem urgența și ne facem timp pentru a acorda ajutorul necesar în astfel de momente. De cele mai multe ori, accidentele se întâmplă în week-end, noaptea sau de sărbători. Așa s-a întâmplat și de această dată, dimineața devreme, într-o zi în care aveam programări făcute.

Atunci când pisicuțele cad de la etaj și ajung în Cabinetul Dentovet, traumatismele dentare implică caninii, fie maxilari, fie mandibulari. Prin poziția lor excentrică în arcul dentar, lungimea mult mai mare decât a celorlalți dinți, caninii sunt primii dinți susceptibili la fractură.

Privind în urmă, fracturile caninilor ajunse la noi în cabinet au fost solitare, în 54% dintre cazuri, asociate cu despicături de mandibulă, în 27 % dintre cazuri, asociate cu fracturi de maxilar 6 % dintre cazuri și 13% asociate cu leziuni ale altor regiuni, necesitând intervenții complexe de medicină veterinară.

Semnele clinice care indică necesitatea prezentării la stomatologul veterinar

Este foarte important ca prezentarea în cabinetul de stomatologie să se facă cât mai repede cu putință. Astfel vom reduce șansele:

 • infectării periapicale;
 • apariției în timp ale abceselor;
 • vindecării vicioase a fracturilor oaselor maxilare;
 • problemelor ocluzale;
 • problemelor în articulația temporo-mandibulară;
 • supurațiilor;
 • vindecarea în poziții nefuncționale a fracturilor maxilare;
 • limitării deschiderii gurii.

Dar, ce este foarte important, vom reduce durerea pacientului căzut de la înălțime sau dacă traumatismele sunt mai extinse, îi salvăm viața.

Semnele clinice care ar trebui să vă mobilizeze să vă prezentați la un stomatolog veterinar cu pisicuța căzută la înălțime pot fi:

 • canin asimetric, redus în volum față de cel contralateral;
 • canin cu margini anfractuoase;
 • canin din care iese sânge;
 • absența unor dinți;
 • epistaxis – sângerare pe nas;
 • refuzul hranei, fie umede, fie solide;
 • hematoame la nivelul buzelor, mucoaselor;
 • stare de letargie a pisicuței;
 • mișcări osoase anormale în zone care ar trebui să fie imobile;
 • crepitații la nivelul zonelor de continuitate în trepte;
 • leziuni cu lipsă de substanță la nivelul mucoaselor;
 • vocalizarea durerii;
 • lacrimi prezente.

Vă prezentăm mai jos, un film care ilustrează mișcările osoase anormale în zone care ar trebui să fie imobile.

Crepitatii pisica

Cazul care ne-a inspirat

Joi de dimineață aflăm că un pisicel în vârstă de șapte luni a încercat să exploreze lumea. A sărit de la balconul situat la etajul doi. Presupunem că s-a întâlnit cu copacii aflați în fața blocului în drumul lui spre sol. Astfel se explică lipsa altor leziuni colaterale, dar și aterizarea în bot, ușor asimetric spre stânga. Așa cum se poate observa din imaginile de mai jos, imaginea lui era impresionantă cu epistaxis, cu caninul stâng inferior fracturat și cu un mieunat constant.

Pisicile si caderile de la inaltime LG - Epistaxis

Primul pas a fost îndrumarea către un serviciu de radiologie care să ne expună amploarea leziunilor osoase.

Radiografie pisică

Radiografiile ne-au arătat despicătura de la nivelul simfizei mandibulare, dar și o fractură maxilară fără deplasare. Fractura maxilară, fără deplasarea fragmentelor osoase a fost cea care a explicat prezența epistaxisului.

Fotografiile intraoperatorii vă arată hematomul prezent la nivel mucos, leziunile mucoasei sublinguale datorate despicăturii la nivel simfizar, și leziunea tegumentară de la aterizarea nereușită în botic.

Pisicile si caderile de la inaltime - intraoperator

Am realizat un cerclaj mandibular, o imobilizare intercanină cu fibră de sticlă și am tratat endodontic cu materiale de ultimă generație, caninul fracturat.

O atenție deosebită trebuie acordată dinților tineri fracturați pe care dorim să îi păstrăm pe arcadă. Materialele de obturație radiculară trebuie să favorizeze apexifierea precum și remineralizarea osoasă le nivel apical. Obturația endodontică trebuie să fie completă, pe toată lungimea canalului radicular și etanșă. Lucrăm cu materiale de calitate și suntem conectați la nou. Achiziționăm produse de la firme cu zeci de ani de tradiție în stomatologia veterinară.

De altfel, aparatura de stomatologie veterinară de la Dentovet este expusă la capitolul aferent, la noi pe site.

În acest sens, cât de curând, vom reveni cu o surpriză.

Prețurile rămân aceleași, cu pachete potrivite fiecărui copil patruped.

În concluzie, e primăvară, zilele sunt mai lungi, mai însorite, iar pisicuțele vor dori să exploreze lumea. Pentru a scuti pisicile de căderile de la înălțime, dar mai ales, pentru a vă scuti de emoții negative, vă recomandăm instalarea plaselor de protecție, discrete, la nivelul balcoanelor. Nu necesită abilități deosebite de montare, însă, le poate salva viața!

Pisicile si caderile de la inaltime