Skip to main content

Pisicile în accidentele rutiere este un blog care vine să acopere un subiect care revine constant în cabinetul veterinar Dentovet. Exact ca în cazul oamenilor, rezultatul impactului dintre o mașină și o pisică este unul dramatic. Forțele care rezultă urmare a impactului, din cauza diferenței de gabarit, sunt net în defavoarea pisicuțelor.

Pisicile în accidentele rutiere – generalități

Rezolvarea cazurilor de pisici în accidente rutiere are un nivel ridicat de complexitate. Această complexitate este potențată, la rândul ei, de încărcătura emoțională a cazului. Cursurile de specialitate, cărțile dedicate chirurgiei maxilo-faciale veterinare, instrumentele specifice acestor patologii ne-au pus în situația fericită de a rezolva cu succes aceste cazuri. Ele sunt adevărate examene, fără timp de pregătire. Aici știi sau nu știi. Timp de documentare nu există. Viața pacientului depinde de tine, în acele momente.

Abordarea cazurilor în cabinetul veterinar

La noi, abordarea acestor cazuri se face personalizat, cu soluții individualizate fiecărui caz în parte. Există o plajă largă de imobilizări, proceduri și manopere. Alegem planurile pe care le considerăm potrivite fiecărui caz. De aceea nu postăm imagini în etape intermediare de tratament. Nu există o rețetă universală, iar aplicarea fără discernământ a unor tratamente de imobilizare poate face mai mult rău, decât bine. Tot ce contează este rezolvarea cu succes a cazurilor de pisici accidentate de mașini la Dentovet.

Pisică accidentată rutier – caz 2020

În vara anului 2020, făceam cunoștință cu un caz dramatic de pisoi accidentat de mașină.

Pisoi accidentat de masina

Îl văzusem postat pe grupuri de iubitori de copii patrupezi, cerând o mână de ajutor. Atunci când am fost sunați pentru a ajuta cazul am spus DA, din prima. Chiar dacă accidentul se produsese în urmă cu câteva zile și exista o contaminare a fracturilor deschise în cavitatea orală, nu am putut să stăm deoparte. Am dorit să fim cei care încearcă să îi ofere o reală șansă de vindecare acestui pisoi ghinionist.

Atât a fost de grav accidentul, încât o parte dintre membrii echipei noastre s-au îndoit, la început, de succesul acestui caz. Tehnica abordată a fost una inedită, nouă pentru România, însă era singura care putea avea succes. După ce am reușit imobilizarea, cu tehnica inovativă, cu echipamente performante, succesul a fost predictibil. Apoi a urmat grija părinților și așteptarea noastră.

La o săptămână după îndepărtarea sistemului de imobilizare, acesta se alimenta fără nici o problemă. A fost cea mai bună și cea mai frumoasă confirmare a muncii noastre.

Pisică accidentată rutier – caz 2021

Povestea pisicilor accidentate rutier continuă, iar cel mai spectaculos caz din 2021 vine tot în luna august, la cabinetul veterinar Dentovet. Colegii din Baia Mare l-au stabilizat, astfel încât să reziste drumului spre Cluj-Napoca. Cu toate că a fost o zi plină de programări, am reușit să găsim înțelegere și să reprogramăm ultimii doi pacienți, astfel încât să putem imobiliza corespunzător și cât mai repede pacientul accidentat.

Dacă în cazul pisicului accidentat în anul 2020, a fost afectată doar mandibula, cazul săptămânii trecute a avut multiple fracturi de palat dur, atât anterior, cât și posterior. Fracturile palatului au fost atât de serioase încât bolta palatină nu mai era o cupolă, ci o reală ”Creastă a Munților Făgăraș”.

De ce?

Bolta devenise creastă pentru că, urmare a accidentului, fragmentele osoase au culisat, exact ca în mișcările tectonice ale scoarței terestre, una sub alta. A fost dificil să restabilim echilibrul. Cu multă muncă, cu instrumente dedicate, cu lucrul la mai multe mâini și după mai bine de două ore, am reușit.

Pisicile in accidentele rutiere

După intervenție, încet-încet viața pacientului revine la normal. În fotografia primită de la părinții lui vi-l prezentăm bucurându-se de razele tomnatice ale soarelui.

Pisic la soare

Pisicile în accidentele rutiere – concluzii

Încheiem blogul Pisicile în accidentele rutiere cu eterna discuție legată de oportunitatea libertății depline a pisicilor. Taberele sunt împărțite. Mulți proprietari consideră că pisica este făcută să exploreze mediul înconjurător. Cu această teorie, multe pisici mor în accidentele de mașină. Cele care ajung în cabinetul nostru credem că sunt cele norocoase, atât din punct de vedere medical, cât și al destinului. Sunt norocoase din punctul de vedere al destinului pentru că leziunile le-au permis supraviețuirea, dar și pentru că au părinți care își asumă îngrijirea lor în astfel de condiții.

Îngrijirea postoperatorie

Îngrijirea postoperatorie nu este ușoară. După intervenții explicăm intuitiv, în detaliu, astfel încât recuperarea să fie posibilă. Vom cupa durerea pacientului și vă vom ghida pașii. Răspundem tuturor întrebărilor dumneavoastră.

Preferăm să intervenim din prima zi de accident, decât ulterior. Avem un caz cu o despicătură de palat, consecutivă unui accident rutier, la care mai avem de lucru pentru că nu am fost noi cei care au realizat primele intervenții. Consolidarea vicioasă, infectarea fracturilor deschise în cavitatea orală sunt principalii factori perturbatori ai procesului de vindecare.

Un accident rutier la o pisică nu este o situație de dorit. Dar dacă totuși se întâmplă, nu ezitați să ne contactați pentru rezultate optime obținute cu intervenții minime.

Din Cluj-Napoca vă dorim zile cu soare și fără dureri dentare!

Pisicile în accidentele rutiere