Persistența dinților temporari reprezintă unul dintre primele motive pentru care pacienții ni se adresează. Ultima perioadă de timp a fost bogată în astfel de patologii. Cu cât este depistată mai devreme această situație, cu atât procedura este mai rapidă și mai atraumatică. Pe măsură ce timpul trece, apare hipercementoza dinților impunându-se extracții alveoloplastice. Extracțiile alveoloplastice presupun freze de os și sutură gingivală, deci nu mai discutăm de manopere minim invazive.

Persistenta dintilor temporari - sutura

CE ESTE PERSISTENȚA DINȚILOR TEMPORARI?

Persistența dinților temporari reprezintă prezența dinților temporari în cavitatea orală mai mult decât intervalul normal, cu sau fără coexistența cu dinții definitivi.

Astfel, pot persista dinții temporari fără ca dinții definitivi să fie prezenți, mult peste vârsta normală de înlocuire.  Sau, pot coexista atât dinții definitivi cât și cei temporari, situație în care trebuie să intervenim. Majoritatea pacienților ni se adresează pentru coexistența ambelor tipuri de dinți. Grupa de vârstă majoritară este 6 luni- 1 an. Această patologie afectează atât câinii, cât și pisicuțele.

Persistenta caine
Persistenta pisica 1
Persistenta pisica 2

FIZIOLOGIA PROCESULUI DE ÎNLOCUIRE A DINȚILOR TEMPORARI

În jurul vârstei de erupție, dintele definitiv își începe drumul intraosos către cavitatea orală. Dacă culoarul de erupție este identic cu cel al dintelui temporar, cu o dezvoltare armonioasă a maxilarelor,dintele definitiv rizalizează rădăcina temporarului luându-i locul. În atare situație prezența noastră nu e necesară. Astfel se explică dinții găsiți de proprietari care au doar coroanele, nu și rădăcinile.

Persistenta - dinte temporar

Însă, rasele brahicefalice, rasele mici, rasele cu înghesuiri dentare sunt predispuse la tulburări de erupție cu persistența dinților temporari. Dacă există o modificare de diagramă intraosoasă, rădăcina temporarului va fi rizalizată mai mult sau mai puțin, coexistând atât temporarul cât și definitivul. Este situația în care medicul specialist trebuie să intervină.

Persistenta dintilor temporari - dinti zambind

COMPLICAȚIILE PERSISTENȚEI DINȚILOR TEMPORARI

Printre consecințele nedorite ale persistenței temporarilor se numără problemele parodontale. De cele mai multe ori, dintele temporar împarte același sulcus gingival însă nu și aceeași alveolă cu dintele definitiv. Datorită acestei înghesuiri, în spațiul dintre cei doi dinți vor rămâne alimente și păr, întreținând un proces inflamator local declanșând primul stadiu al parodontopatiilor marginale cronice, gingivita. Dacă se iau măsuri, procesul este reversibil.

Dacă igiena locală acasă nu se instituie, sau nu se extrage dintele temporar, procesele degenerative parodontale vor continua, ajungând să se formeze o pungă parodontală între cei doi dinți. Dintele definitiv va fi compromis prin distrugerea peretelui alveolar aflat de partea dintelui temporar.

A doua consecință importantă, cu ecouri pe termen lung este malpoziția dinților definitivi. Prin păstrarea dintelui temporar, definitivul nu ajunge în poziția corectă, întreținându-se o malocluzie. Malocluzia vine și ea cu complicații locale de nedorit.

Probleme parodontale

PROCEDURA CABINETULUI NOSTRU

Pentru îndepărtarea dinților temporari va fi necesară anestezia pacientului. Colegii mei, așa cum v-am prezentat în articolul precedent, privind Anestezia în stomatologia veterinară, stăpânesc tehnicile de anestezie fără a pune în pericol pacientul. Se va face un sumar de analize de sânge pentru a ne asigura de buna funcționare a ficatului și rinichilor. În anestezie generală și locală se va îndepărta dintele temporar complet. Este foarte important să extragem tot dintele temporar, pentru ca dintele definitiv să își ocupe poziția corectă în os. Rădăcina dinților temporari, chiar dacă nu pare, este lungă și efilată. Fracturarea ei intraosos, nu duce la resorbția spontană a acesteia în timp. Deci, este imperios necesar ca dintele să fie extras complet.

Liniar
Persistenta dintilor temporari - deget

Semnele persistenței dinților temporari:

  • Înghesuirea;
  • Mirosul gurii datorită retenției de alimente și păr;
  • Depuneri de tartru;
  • Indicarea sau încercarea de îndepărtare a dinților cu lăbuța;
  • Preferința pentru anumite alimente.

Vă prezentăm mai jos mai multe situații astfel încât să puteți să identificați dacă vă regăsiți printre ele.

Persistenta cazul 1
Persistenta - cazul 2
Persistenta - cazul 3

La capitolul curiozități: dacă majoritatea pacienților noștri aveau vârsta cuprinsă între 6 luni și 1 an, am avut și două cazuri cu dințișori de lapte la 4 ani.

Iată-le:

Probleme parodontale
Persistența dinților temporari - foto 4 ani

Așa cum puteți observa, în cazul persistenței dinților temporari, situațiile sunt diverse, ușor recognoscibile, dar, dacă totuși aveți întrebări, vă stăm la dispoziție.

Din Cluj-Napoca vă dorim zile cu soare, fără dureri dentare și cu miros de lavandă!

Persistența dinților temporari - foto lavanda