Skip to main content

Periajul dentar este cheia succesului stomatologiei veterinare

Periajul dentar – cheia succesului stomatologiei veterinare, este un subiect atât de des propovăduit și atât de puțin întâlnit în viața de zi cu zi.

 

CÂTEVA DATE STATISTICE

Datele statistice privind periajul dentar la animalele de companie ne pun pe gânduri, știut fiind faptul că la vârsta de 3 ani, atât pisicile cât și câinii, prezintă probleme parodontale.

Legătura dintre rase și boala parodontală am aprofundat-o săptămâna trecută in blogul nostru, împreună cu dumneavoastră.

80% dintre câini permit stăpânilor să îi perie pe dinți. Din experiență proprie pot să vă spun că procentul de 20% scade foarte mult prin tratarea problemelor dentare. Nu poți efectua un periaj dentar pe o gură dureroasă. Așa că, după vizita la stomatolog și rezolvarea problemelor dentare, foarte mulți dintre pacienții mei au permis părinților lor să le realizeze periajul dentar.

80% dintdre proprietarii de câini nu știu că periajul dentar le prelungește viața companionului. Ba mai mult, crește calitatea vieții acestuia.

Doar 2% din totalul câinilor sunt periați pe dinți. Nici nu merită să ne gândim la procentul de pisicuțe spălate pe dinți.

 

Acceptarea ideii de periaj dentar

Pentru ca să putem vorbi de periajul dentar – cheia succesului stomatologiei veterinare, trebuie să acceptăm noi înșine ideea. Vă mărturisesc cu sinceritate că și mie, inițial, mi s-a părut o idee exotică. Însă, fiind și stomatolog uman și având dovada clară că neperierea pe dinți până la vârsta de 7-8 ani de către părinte a copilului biped are consecințe dramatice, a fost doar o problemă de scurtă durată acceptarea acestui adevăr. Și nu doar acceptat și enunțat, ci realizat.

Da, știu avem cu toții o viață agitată. Lucrez și eu 10-12 ore pe zi. Am zile aglomerate. Da, poate nu am chef de fiecare dată. Dar gândul că datorită nepăsării mele ar suferi patrupezii familiei mă mobilizează. De mai multe ori pe săptămână am ocazia să văd situații limită în care doar extracția este rezolvarea terapeutică. Nu doresc să ajung în punctul în care nu se mai poate face nimic pentru salvarea dinților lor. Ne dorim tot timpul tot ce e mai bun pentru cei care îi iubim. Am spus-o și mă repet, faptele sunt cele care demonstrează iubirea.

Nimic nu înlocuiește periajul dentar. Da, putem scădea septicitatea locală cu soluții diverse. Decât nimic sunt bune și acelea. Există tot felul de batoane de ronțăit. Pentru zilele în care nu aveți timp și dispoziție sunt excelente cele pe care găsiți ștampila VOHC accepted. Au apărut tot felul de produse de tip suplimente alimentare, chiar și hrană dedicată îngrijirii orale. Nu am găsit nici un produs care să înlocuiască periajul dentar. Eu aș fi prima și cea mai fericită pentru că așa aș avea o împlinire profesională și o siguranță postoperatorie pentru pacienții mei. Periajul dentar este cheia succesului în parodontologie, dar și cărămidă de bază pentru o calitate ridicată a vieții companionilor noștri.

 

Periajul dentar în familia noastră

Întotdeauna mi-am dorit, ca atunci când cineva îmi explica o tehnică de lucru, o manoperă să am și ilustrarea ei. M-am hotărât să vă deschid ușa casei noastre și să vă prezint cum se întâmplă, live, periajul dentar la cei 3 copii ai noștri. Pentru că o imagine face cât o mie de cuvinte. Vă invit să urmăriți filmul nostru în care, realmente, periajul dentar la caini este cheia succesului stomatologiei veterinare, se confirmă.

Am doi câini de rasă mică, cu predispoziție ridicată la boală parodontală, schnauzeri pitici. La vârsta de 4 ani, dinții lor arată impecabil. Am și o bătrânică de 14-16 ani, pe care de 8 ani o perii eu pe dinți și tot așa are un parodonțiu de invidiat.

Veți vedea ce înseamnă să fie obișnuiți cu periajul. Am urmat întocmai pașii descriși pe site-ul nostru la capitolul info utile. Ne-am obișnuit unii cu alții, am câștigat încredere, ne-am jucat, dar mai ales ne-am respectat și ne-am iubit. Nota bene, fiecare a venit în casa noastră la vârste diferite, fiecare are personalitatea lui însă toți copiii noștri îmbrățișează ideea de periaj dentar. Atunci când iei un câine matur, bătrân, de pe stradă ce încurajări îți oferă folclorul popular? Nu poți învăța un câine bătrân noi trucuri (You can’t teach an old dog new tricks). Ei bine, azi vin în fața dumneavoastră și vă demonstrez că se poate. 

 

Vă doresc o vizionare plăcută și gândul meu bun să vă însoțească!

 

Filmul aici…

 

One Comment