Skip to main content

Pediatria stomatologică veterinară canină și felină este un capitol de sine stătător în cadrul stomatologiei veterinare. Intercepția problemelor dentare la vârste fragede are ecouri pentru toată viața. Pediatria stomatologică veterinară canină și felină se adresează proprietarilor de mici bulgări de energie, dragoste și candoare, crescătorilor, dar mai ales medicilor veterinari care vin în contact cu pacienții încă din primele săptămâni de viață.

TULBURĂRILE DE ERUPȚIE

pisicile

Pediatrie pisici

Pisicile au 26 de dinți temporari și 30 definitivi. Erupția dinților temporari se încheie în jurul vârstei de 6 săptămâni, iar cea a definitivilor în jur de 6 luni.

câinii

Pediatrie caini

Câinii au 28 de dinți temporari și 42 definitivi. Vârstele aparițiilor lor în cavitatea orală sunt identice cu ale pisicuțelor. Astfel, temporarii își vor finaliza apariția în jurul vârstei de 6 săptămâni, iar definitivii în jurul vârstei de 6 luni.

Ambele specii, exact ca în cazul puilor de oameni, în dentiția permanentă, au un număr mai mare de dinți. Unii dinți definitivi nu au o corespondență în rândul dinților temporari. Cei care au, vor fi extrem de sensibili la o tulburare de-a lungul procesului de erupție și de înlocuire, rezultând malpoziții, incluziuni sau mai grav, afectarea mugurelui dintelui definitiv.


Anomaliile dentare

Anomalii de număr

Lipsa sau prezența în plus a unor dinți pe arcadă necesită investigație radiologică. Dacă dintele permanent este prezent intraosos și dacă se intervine în timp util acesta poate fi descoperit, imprimându-i se un impuls de creștere de către medic. Astfel, arcada va fi completă. Întârzierea în tratament va duce, fie la retenția dintelui intraosos cu apariția chisturilor dentigere (anumite rase fiind predispuse), fie la inutilitatea descoperirii lui și implicit extracția cu lipsa unei unități dentare pe arcadă. Chisturile dentigere trebuie îndepărtate împreună cu dintele cauzal pentru că pe măsură ce timpul trece, acestea cresc și ele în dimensiuni, ducând în timp la fracturi patologice.

Mai jos aveți cazul nostru prezentat și la secțiunea cazuri de stomatologie veterinară în care, după confirmarea radiologică a prezenței incisivului intraosos, am realizat o operculectomie laser. Azi, pacientul nostru are arcada completă.

Anomalii dentare

Dinții supranumerari în funcție de condițiile locale fie se păstrează, fie se îndepărtează.


ANOMALII DE FORMARE A DINȚILOR

În cadrul formării dinților, orice stimul nociv poate produce modificări de formă ale dinților definitivi. Când spunem stimuli nocivi ne gândim la episoadele febrile, infecții sau traumatisme, dar și la antibioticele administrate la vârste tinere care pot afecta mugurele dintelui definitiv.

hipoplazie de smalț

Bineînțeles că prima anomalie la care ne gândim atunci când  vorbim de această afecțiune este hipoplazia de smalț.

Există rase predispuse la hipoplazia de smalț.

Atât eu, cât și colegii mei de la Utrecht, am raportat în cadrul prezentărilor că rasa akita și derivații de akita au un număr mare de reprezentanți cu hipoplazie de smalț.

Iată cazul nostru:

Hipoplazie de smalț - Pediatria stomatologică veterinară canină și felină
Hipoplazie de smalt 2 _Pediatria stomatologică veterinară canină și felină

Așa cum se poate observa, hiploplazia de smalț este consecutivă unui episod febril, în timpul formării coroanelor dentare. Acest episod febril a marcat, ca o linie continuă, toți dinții. Tratamentul trebuie instituit precoce pentru că, în timp, pot apărea complicații pulpare sau parodontale, dureroase.

Malformații de coroană și rădăcină

Traumatismele temporarilor sau ale oaselor maxilare în timpul formării dinților definitivi pot produce anomalii de formă la dinții definitivi.

Iată un alt exemplu din cazuistica noastră. Trebuie menționat că dintele malformat coronar în urma unei bătăi finalizate nefericit era dureros la vârsta de 2 ani. Radiologic, dar și clinic, am constatat existența unei singure rădăcini la nivelul carnasierului afectat.

Carnasier malformat - Pediatria stomatologică veterinară canină și felină

Dintele este și azi prezent pe arcadă, nedureros, datorită tratamentului endodontic realizat de echipa noastră.

Afectarea mugurelui dintelui definitiv datorită antibioticelor

Un alt caz deosebit, legat de formarea dinților a fost cel al unei paciente care, în jurul vârstei de 3-4 luni, a făcut o infecție urinară. Acesteia i s-au administrat antibiotice o perioadă lungă de timp, aproximativ 6 săptămâni. Radiologic, premolarii 4 inferiori apăreau intraosos destul de superfluu, adică zone de radio transparență alternate de zone radioopace având forma coroanei premolarilor absenți. În momentul descoperirii chirurgicale am găsit o substanță gelatinoasă cu zone de hipercalcefiere, semn că mugurele premolarului 4 definitiv fusese afectat iremediabil. Afectarea s-a produs în etapa de formare, datorită administrării de antibiotice. Fiind un câine de competiție, cu valoare chinologică, cu ajutorul laboratorului de tehnică dentară și cu inventivitate, am rezolvat problema arbitrajelor. De ce? Pentru că genetica nu era afectată. Altfel, cu siguranță nu am fi intervenit. Nu suntem de acord să reproducem exemplare cu probleme ereditare.

Absenta PM 4 - Pediatria stomatologică veterinară canină și felină
Completare PM4 - Pediatria stomatologică veterinară canină și felină

ANOMALII DE OCLUZIE

Anomaliile de ocluzie se pot datora geneticii sau persistenței dinților temporari mult peste perioada normală. Primele controale pentru corectitudinea mușcăturii se fac în jurul vârstei de 5 luni.

Nu se va aștepta erupția tuturor dinților pe arcadă!

Prezentarea la stomatolog poate fi tardivă sau munca tuturor celor implicați să fie mult îngreunată și întinsă pe o perioadă mult mai mare dacă se depășește vârsta de 5 luni.

Vă voi prezenta cazul nostru de vineri, unde, la 5 luni, am putut să realizăm extracții dirijate. Astfel definitivii care erau imediat subgingival, în poziții lingualizate sau rostrale, vor erupe în poziție corectă.

Vineri 1 Pediatria stomatologică veterinară canină și felină
Vineri 2 - Pediatria stomatologică veterinară canină și felină
Vineri 3 - Pediatria stomatologică veterinară canină și felină

De-a lungul timpului am avut cazuri de ortodonție interceptivă care, realizate în echipă cu proprietarii, au reușit să corecteze anomalii de poziție.

Cheia succesului este prezentarea la stomatologul veterinar în timp util, până la 5-7 luni.

Iată două dintre cazurile noastre.

Interceptie 1
Interceptie 2

PROBLEME DOBÂNDITE

Problemele dobândite sunt fracturile dentare ale dinților temporari sau problemele parodontale juvenile.

FRACTURILE DENTARE ALE DINȚILOR TEMPORARI

Fracturile dentare ale temporarilor, așa cum ați putut vedea și în imaginile de mai sus, au ca și consecință gangrena pulpară. Nu voi pleda pentru tratamentul fracturilor dinților temporari. Voi pleda, însă, pentru observarea cu atenție a înlocuirii dinților temporari de către dinții definitivi. Prin gangrena dinților temporari se infectează țesutul periapical aflat în vecinătatea sacului folicular al dintelui permanent. Erupția și morfologia dintelui permanent pot fi afectate.

În cazul nostru rizaliza fiziologică nu a mai avut loc. Așa cum se poate observa în imagini, datorită afectării apicale, adică infecției, porțiuni din sacul folicular al dintelui definitiv au rămas atașate pe rădăcina dintelui extras.

Fractura dinte temporar
Tempor extras
PARODONTOPATIILE JUVENILE

Problemele parodontale juvenile sunt frecvente la unele rase, precum Yorkshire terrier. Vă invit să urmăriți vlogul și blogul legat de legătura dintre rase și predispoziția apariției bolii parodontale. Tot aici sunt incluse: parodontopatia marginală juvenilă la feline sau probleme parodontale datorate persistenței temporarilor prin retenția de alimente sau resturi de blană.

Problemele parodontale datorate persistenței temporarilor prin retenția de alimente sau resturi de blană pot fi ușor înțelese și deduse din imaginea de mai jos (tot așa din colecție personală). Se observă inflamația gingivală adiacentă spațiului îngustat dintre cei doi canini.

Persisneta temporar - resturi

Parodontopatiile juvenile feline ridică multe bătăi de cap tuturor: medici, proprietari, pacienți. Fie că sunt idiopatice, fie că sunt în cadrul unor infecții de tip Feline calicivirus sau FIV, ele sunt dureroase. La noi în cabinet am obținut rezultate bune cu ajutorul ședințelor Laser.

Vă prezint mai jos imagini din

* parodontopatia juvenilă idiopatică:

Parodontopatia juvenila

*gingivo-stomatita asociată Feline calicivirusului

Feline calicivirus 1
Feline calicivirus 2 Pediatria stomatologică veterinară canină și felină
FIV - Pediatria stomatologică veterinară canină și felină

ANOMALII CONGENITALE DE ȚESUTURI MOI SAU OSOASE

Anomaliile congenitale de țesuturi moi și dure trebuie diagnosticate și tratate cât mai precoce.

Pediatria stomatologică veterinară canină și felină este vastă, însă cu deosebite satisfacții. Practic schimbăm viața în bine fiecărui pacient de vârstă tânără.

Manoperele de azi vor oferi o calitate crescută micului pacient o viață întreagă!

Pediatria stomatologică veterinară canină și felină - final