Skip to main content

Osteomielita la câine este tema blogului acestei săptămâni. Fiecare caz de osteomielită apărut în cabinetul veterinar este impresionant și te marchează emoțional. Reveniți dintr-o scurtă pauză dedicată tot copiilor patrupezi, am avut programate două cazuri de osteomielită la câine din județul Covasna. Unul cu o osteomielită impresionantă, iar al doilea cu o fractură de canin la o preafrumoasă din rasa bulldog englez. Le vom ilustra în acest blog.

Osteomielita la câine – primul caz

Deși ultimul pe agenda de lucru de ieri, a reușit prin gravitate și complexitate să fie cazul care ne-a marcat ziua de lucru. Vă prezentam frânturi din caz ieri, pe rețelele de socializare, Instagram, dar și Facebook.

Motivul principal pentru care pacienta ni s-a adresat a fost mirosul gurii.

Istoricul ei medical menționează vizite repetate la medicul veterinar pentru probleme dentare, secreții orale prezente și persistente, tratamente antibiotice repetate, fără rezultate notabile. Toate aceste simptome au fost prezente de trei ani și au fost vizitați mai mulți medici veterinari. Atunci când am primit niște fotografii inițiale am pledat pentru un abces suborbitar cu punct de plecare carnasierul superior.

Osteomielita - imagini initiale

Surpriza cazului

Surpriza cazului a fost majoră la examinarea în anestezie. Fistula, era de fapt o gaură tegumentară cu un diametru de 3 cm, osul era denudat, expus în cavitatea orală, iar mușchii regiunii suborbitare erau necrozați. Regiunea posterioară a cavității nazale, corespunzătoare carnasierului era deschisă, fiind vizibile cornetele nazale. Mucoasa palatinală era în curs de desprindere de pe palatul dur. Primele momente au fost dure pentru noi, ca echipă. Nu putem să descriem în cuvinte ceea ce am simțit, empatia pe care am resimțit-o pentru un suflețel atât de mic și de încercat. La examinarea completă am mai putut observa că tabloul clinic era completat și de o stomatită ulcero-necrotică generalizată.

Am început cu cea mai grea etapă, cea de îndepărtare a țesuturilor necrozate și a corpilor străini, de dezinfecție, de realizare a lambourilor de închidere. Timpul de lucru a fost o oră și jumătate. La finalul acestui interval ne-am apucat și de extracțiile dentare impuse de stomatita ulcero-necrotică.

Intervenția a durat trei ore.

Colaj osteomielita la caine

Osteomielita la câine este o afecțiune care poate să aibă o evoluție trenantă, îndelungată. Este posibilă și o a doua intervenție, dacă evoluția nu este cea favorabilă.

Evoluția postoperatorie până în acest moment este favorabilă. Pacienta se alimentează, e prezentă, simte zona atunci când este atinsă.

Fractură dentară în spuma mării

Credem că acest caz de stomatologie veterinară ne va rămâne în amintire prin mecanismul de producere al fracturii. Ne este proaspătă amintirea valurilor înspumate, care la Vamă aduceau și pietre pe melodii clasice. Privindu-le, nu ne-am gândit nici o clipă la potențialul traumatic pe care îl au pietrele frumos sculptate de spuma mării.

Cazul ne vă rămâne în memorie și pentru frumusețea pacientei noastre. Noi am mai văzut câini din rasa bulldog englez la concursurile de frumusețe, dar ea este cea mai frumoasă bulldogiță. Să nu uităm, și foarte cuminte.

Buldog frumos

Tratamentul endodontic veterinar

Acesta decurs conform așteptărilor, cu obturarea canalului radicular complet, etanș, pe toată lungimea lui. Echipa noastră a realizat reconstrucția primară coronară pe fibră de sticlă.

Canin buldog

Încheiem articolul de azi cu amintirea Mării Negre de pe plaja de la Vama Veche, din această săptămână.