Skip to main content

O săptămână plină de stomatologie veterinară este o săptămână obișnuită la Dentovet. Aceasta pentru că zilele noastre de lucru sunt pline de cazuri. Avem cazuri de endodonție, de exodonție, unele mai consistente, altele mai ușoare. Pregătim noi linii de dezvoltare, iar pe măsură ce le finalizăm, vă vom anunța. În blogul de azi vă vom prezenta dintr-o săptămână plină de stomatologie veterinară din luna februarie, cele două cazuri spectaculoase rezolvate de noi în această săptămână. Venim în fața dumneavoastră cu cazuri care ies din obișnuit și care ne obligă să dăm tot ce este mai bun din noi.

Cazul dificil din punct de vedere anestezic

Fiecare pacient este tratat cu toată atenția. Însă, mai sunt și pacienți care vin cu multe probleme medicale asociate și care necesită o și mai mare atenție. Sunt situații complicate din punct de vedere medical care necesită asistență stomatologică. Așa a fost și acest prim caz pe care dorim să vă relatăm. Am primit un telefon prin care eram rugați să ajutăm un bichon în vârstă de 14 ani, pentru că prezenta secreții urât mirositoare la nivelul cavității bucale. Ascultăm cu foarte mare atenție fiecare simptom, iar cu hipersalivația suntem obișnuiți. Nu era, însă, hipersalivație. Atunci când ne-am cunoscut pacientul pentru prima dată, am rămas marcați atât vizual, cât și olfactiv. Poate că în poza de pe Facebook, nu ați remarcat detaliile, dar zona neagră de pe botic avea și zone verzi, mirosul fiind unul specific pentru anaerobi.

Pacient 1

Suflu cardiac

La auscultație se putea auzi un suflu cardiac deloc neglijabil. Pacientul era într-o stare precară de sănătate, emaciat, așa că, orice amânare ar fi dus la pierderea acestuia. Parcă împăcat cu soarta, nu protesta, era cuminte și aștepta un ajutor din partea noastră. Părinții lui au pus în balanță riscurile anesteziei, versus viața fără intervenție stomatologică. Am avut, astfel, ocazia să performăm atât anestezic, cât și stomatologic.

Vă prezentăm doar câteva imagini din cavitatea bucală a acestuia. Se poate observa afectarea gravă parodontală, dar asociat, prezenta abcese dentare la nivelul caninilor și carnasierilor superiori, care drenaseră spontan în cavitatea orală. Astfel, se explică prezența secrețiilor verzi la nivelul botului. Mirosul pestilențial a dispărut odată cu îndepărtarea tuturor focarelor dentare. Ca o curiozitate, între doi molari superiori mobili, pacientul nostru prezenta și o piesă de Lego.

Colaj pacient 1 - stomatologie veterinara

Extracțiile totale

Extracțiile totale dentare au fost singurele posibilități terapeutice în situația dată. Prezența abceselor la nivelul dinților maxilari, la care s-a adăugat afectarea parodontală, a complicat situația cu deschiderea cavităților nazale bilateral. Cu ajutorul lambourilor fără tensiune, am reușit să închidem aceste comunicări.

Timpul de lucru a fost de două ore, Dentovet extrăgând 32 de dinți și închizând două comunicări oro-nazale. Evoluția postoperatorie este una bună. Suntem bucuroși că am reușit să adăugăm zile, fără dureri, dentare micului nostru pacient.

Aslan din București, un caz complicat și frumos

Așa cum ați putut vedea pe rețelele de socializare și ați apreciat, mulțumindu-vă pentru acest lucru, vineri am avut un pacient din București. Confirmă astfel, ceea ce simțim noi pentru copiii noștri, și anume că, atunci când îți dorești tot ce este mai bun pentru copilul tău, nu există limită de distanță. Aslan își fracturase un canin, iar pulpa dentară, așa cum puteți vedea în fotografie, era expusă în cavitatea orală.

Canin Aslan

Pentru că părinții lui îl iubesc enorm și-au dorit ca tratamentele endodontice să fie realizate la cele mai înalte standarde internaționale, cu ajutorul Laserului Biolase.

Utilizarea Laserului în endodonția stomatologică veterinară

Nu știm câți dintre dumneavoastră știu, dar câinii și pisicile prezintă deltă apicală exact ca în cazul oamenilor. Boar Arzi este cel care a început să publice articole pe această temă, urmare a studiului imaginilor 3D, obținute cu ajutorul CBCT-ului. Ce implicații atrage după sine această deltă apicală? Prin metodele convenționale de obturare a canalelor radiculare se obturează canalul radicular principal, fiind imposibil de sigilat delta apicală. Există un procent de reacții periapicale care pot apărea consecutiv acestor tratamente endodontice, chiar dacă sunt bine realizate. Bineînțeles că noi nu vom extrage dinții în asemenea situații. Noi am învățat de la mari titani ai stomatologiei veterinare internaționale ce trebuie făcut în cazul reacțiilor periapicale pentru a păstra dintele pe arcadă.

Ei bine, pentru a preîntâmpina aceste complicații, endodonția ultimilor ani a găsit soluții alternative, cea mai sigură dovedindu-se sterilizarea canalelor radiculare cu ajutorul Laserului. Astfel, smear-layer-ul care rămâne postpreparare este îndepărtat, iar canalul radicular este sterilizat prin proprietățile conjugate ale Laserului (nota bene: chirurgical, nu terapeutic!).

Protocolul de sterilizare este și el aliniat standardelor internaționale, nefiind doar o banală manoperă.

Intervenția

La examinarea intraorală am constatat că un canin inferior și un incisiv lateral superior erau în aceeași situație în care era și caninul superior, adică fracturați cu cameră pulpară deschisă. Am intervenit și la nivelul acestora, salvându-i.

Colaj pacient 2 - stomatologie veterinara

Am realizat detartrajul și am hotărât trezirea pacientului. Aici, dr. Andreea Mărincuș a fost eroina noastră pentru că al nostru frumos pacient, confuz fiind după trezirea din anestezie, a ținut să ne arate dezacordul ferm asupra oportunității intervenției stomatologice.

Hungry Dog GIF by Scooby-Doo - Find & Share on GIPHY

Ea a fost cea care a reușit să îl calmeze și să managerieze foarte bine situația.

Aslan a ajuns cu bine acasă și s-a înscris în cursa pentru Un week-end cu părinții lui.

Îi mulțumim atât lui, cât și părinților lui, pentru încrederea acordată!

O săptămână plină de stomatologie veterinară se încheie aici, așteptându-ne una identică.

Iubim ceea ce facem, iubim stomatologia veterinară!

Încheiem blogul de azi cu fotografia unei frumoase pomeraniene. Aceasta a îndrăznit să îl măcăne pe Aslan, în ciuda diferenței de talie. Ea a fost următoarea noastră pacientă, după Aslan.

Din Cluj-Napoca vă dorim zile cu soare și fără dureri dentare!

O saptamana plina de stomatologie veterinara - final