Skip to main content

Luna sănătății orale pentru animalele de companie

Luna sănătății orale la animalele de companie este luna februarie. Aș putea spune, fără să greșesc, că la noi în cabinet stomatologic veterinar  este mereu februarie! 🙂

 SUFFERING IN SILENCE

Suffering in silence (suferind în tăcere) este termenul universal acceptat atunci când vorbim de bolile cavității orale la animalele de companie. Așa cum am mai spus, nu vorbim același limbaj cu pacienții noștri. În consecință, suferința lor în majoritatea cazurilor, se face în tăcere.

Desigur, există semne indirecte, menționate de noi de atâtea ori.  Într-o lume aflată tot timpul în goană, în care numărul de lucruri care trebuie făcute crește zilnic, este și normal să nu observăm semnele indirecte. Dorim însă să atragem atenția că prevenția este cheia nu doar în luna sănătății orale la animalele de companie.

Cu toții avem o viață agitată. Cu toții ne trezim dimineața și scoatem copiii la plimbare, apoi plecăm la muncă. După amiaza ne organizăm în funcție de cum scoatem puii la plimbare. Weekend-ul însă, ar trebui să îl dedicăm lor, celor care ne așteaptă acasă, celor care se bucură nespus când ne revăd, celor pentru care noi reprezentăm întreg universul lor.

EXAMINAREA ORALĂ SĂPTĂMÂNALĂ REALIZATĂ DE CĂTRE proprietari

Personal recomand examinarea  săptămânală. Așa veți observa mult mai ușor și mai repede orice modificare apărută.

Vă recomand să vă faceți un check list, astfel încât să nu vă scape nimic și totul să fie o rutină. Am să vă expun cum fac eu cu copiii mei patrupezi.

Buze și părți moi

Culoarea acestora, consistența, apariția sau nu a unor noi formațiuni, mobilitatea acestora. Bineînțeles, în contextul unor afecțiuni generale cu ecou la nivelul cavității orale, nu vom sta pe gânduri și ne vom adresa medicului specialist. Dacă însă, companionul dumneavoastră nu are boli asociate, orice modificare va fi ținută sub observație.

Mai jos aveți modificări patologice la nivelul părților moi care ar trebui examinate de un medic specialist.

Luna sănătății orale control oncologig preventiv formatiune tumorala benigna
Luna sănătății orale - ulceratie la nivelul comisurii bucale
Luna sănătății orale - ulceratie la nivelul mucoasei vestibulare

Dinții

Culoare acestora trebuie să fie omogenă. Existența unor modificări de culoare impune acțiune, fie că modificările sunt din structura acestora, fie că există depozite pe suprafața acestora. Depozitele, fie moi, fie dure (tartru), vor trebui îndepărtate în cabinetul veterinar.

Din nou aveți mai jos modificări de culoare care să necesite acțiune.

Luna sănătății orale - tartru
Tartru la pisica - Luna sănătății orale
Tartru la caine - Luna sănătății orale
Luna sănătății orale - dinte roz
Luna sănătății orale - dinti roz

Modificările de formă sunt semnale clare de alarmă pentru orice proprietar responsabil. Apariția unor felieri la nivelul formei coroanei sunt semne clare de fractură coronară.

 

Luna sănătății orale - fractura dentara la caine
Fractură dentară la câine

Lipsa unor dinți pe arcadă reprezintă urgențe stomatologice.

Luna sănătății orale - lipsa unui incisiv

Gingiile

Culoarea și consistența trebuie să fie omogenă. Nu este normal să avem o bandeletă vecină cu dintele de altă culoare și altă consistență. Ilustrat aveți mai jos și exemple

Luna sănătății orale - aspect normal al gingiilor
Aspect normal al gingiilor
Luna sănătății orale - gingivita in cadrul FIV
Aspect patologic la nivelul gingiilor

Volumul gingiilor, dacă este mărit, este de asemenea un semnal de alarmă care să necesite examinare de specialitate.

Luna sănătății orale - hiperplazie gingivala
Luna sănătății orale - proliferare gingivala

Sângerările spontane, la simpla atingere ale gingiilor, de asemenea reprezintă un semn clinic în cadrul unei afecțiuni orale.

Prezența unor orificii la nivelul gingiei necesită intervenție de specialitate.

Luna sănătății orale - comunicare oroantrala

Prezența unor năsturași, a unor mici orificii, prin care se exprimă lichide sero-sanginolente sau chiar purulente de asemenea reprezintă o urgență stomatologică.

Luna sănătății orale - fistula

limba

Limba trebuie și ea examinată. Medicina chineză tradițională reușește, în cazul oamenilor, să pună un diagnostic după examinarea limbii. Noi însă ne vom rezuma la observarea modificărilor de culoare, de structură, de volum sau de contur. Orice ulcerație apărută, care nu dispare în maxim 2 săptămâni fără alte semne asociate, trebuie tratată.

Luna sănătății orale - ulceratie linguala

ANIMALELE DE COMPANIE SUB 1 AN

Părinții patrupezilor cu vârsta sub un an, au griji suplimentare.

Astfel, pentru o bună ocluzie, trebuie să urmărim înlocuirea dinților temporari cu cei definitivi, fără a coexista într-o armonie deosebită atât dinții permanenți, cât și cei deciduali. Persistența dinților temporari va avea ecou în ocluzia/mușcătura definitivă. Nu stați pe gânduri și prezentați-vă de urgență la specialist dacă vedeți așa ceva în gura companionului:

Luna sănătății orale - persistenta de dinti temporari la caine
Luna sănătății orale - persistenta de dinti temporari la pisica

Existența unor probleme de mușcătură poate fi corectată dacă este observată din timp prin joc și minime intervenții stomatologice.

Luna sănătății orale - ocluzia caninului inferior in mucoasa palatinala

Cabinetul nostru vă oferă soluții pe termen lung la orice problemă apare în cavitatea orală a câinilor și pisicuțelor atât în luna sănătății orale, cât și în restul anului.

Luna sănătății orale - parteneri