Skip to main content

Întreținerea sănătății orale după detartrajul veterinar

Întreținerea sănătății orale după detartraj, la animalele de companie este un subiect de actualitate. De ce? După fiecare detartraj majoritatea părinților de patrupezi merg acasă cu convingerea ca nu vor mai reveni niciodată pentru o astfel de manoperă, cu promisiunea respectării cu strictețe a indicațiilor date de noi. Pe măsură ce timpul trece, elanul scade. Există și categoria de proprietari care se ascund, din start, în spatele scuzei că nu pot să realizeze periajul dentar. Timpul trece și prietenilor noștri necuvântători încep să le apară din nou: mirosul urât al gurii, modificările de culoare ale dinților, creșterea mobilității dinților și multe alte semne care ne indică necesitatea unei vizite la stomatolog.

Întreținerea sănătății orale după detartraj

Întrebări frecvente

La cât timp este indicat să îi facem un detartraj la animalele de companie?

6 luni- 1 an. Nu există un răspuns standard universal. Consultația stomatologica veterinară, în vederea efectuării detartrajului, se face la 6 luni- 1 an, în funcție de întreținerea sănătății orale după detartraj acasă. În cadrul consultației veterinare vom evalua necesitatea intervenției specializate.

L-am detartrat o dată, de ce se reface tartrul la animalele de companie?

Dumneavoastră, de câte ori pe an mergeți la stomatolog pentru detartraj?
Dumneavoastră dacă nu v-ați spăla pe dinți, cum ați avea oare dinții sau cum v-ar mirosi gura?
Am fost rugată să evaluez și eu o speță, chiar săptămâna trecută. O proprietară dorea să evaluez un detartraj făcut în august 2019. Luna aceasta, schimbând cabinetul, un alt medic i-a explicat că detartrajul făcut în urmă cu 6 luni nu a fost bine realizat. Eu trebuia să evaluez detartrajul făcut în august 2019!?! Bineînțeles prima întrebare a mea a fost: După detartraj, cât de des l-ați spălat pe dinți?

 

Am fost rugată să evaluez și eu o speță, chiar săptămâna trecută. O proprietară dorea să evaluez un detartraj făcut în august 2019. Luna aceasta, schimbând cabinetul, un alt medic i-a explicat că detartrajul făcut în urmă cu 6 luni nu a fost bine realizat. Eu trebuia să evaluez detartrajul făcut în august 2019!?! Bineînțeles prima întrebare a mea a fost: După detartraj, cât de des l-ați spălat pe dinți?

O pauză lungă s-a instalat…

Este rasă mică, cățelul dumneavoastră?

Da.

Având în vedere că site-ul nostru are materiale bogate legate de corelația dintre rasele mici și predispoziția la boala parodontală, periajul dentar, de profilaxie, de parodontologie, chiar și materiale filmate am redirecționat pacienta către o sursă bogată de informație, www.dentovet.ro, astfel încât să găsească singură răspunsul.

Prezentare de caz

Azi, însă, doresc să vă și exemplific din cazuistica proprie. Avem o relație foarte bună cu părinții pacienților noștri, bazată pe sinceritate. Exact ca în medicina umană, in medicina stomatologica veterinara îmi place să trec dincolo de bariera medic-pacient și să încercăm să găsim soluții propacient indiferent dacă respectă sau nu indicațiile date de mine. Am avut situații în care ne-am revăzut după 10 ani și mi s-a dat dreptate, pacientul recunoscând că nu a respectat ce am cerut, dar dorește să găsim împreună cea mai bună soluție pentru viitor.

Pacientul cu care azi vă exemplific importanța întreținerii sănătății orale acasă se prezintă la primul detartraj așa:

Înainte de detartraj

După detartraj arăta așa:

După detartraj

La 6 luni sunt resunată că, din nou, yorkie nu mănâncă și îi miroase gura. Părinții au cerut, din nou o programare la detratraj dint caine . Mămica patrupedului a recunoscut că nu a fost spălat nici măcar o dată după detartrajul realizat în urmă cu 6 luni. După cum puteți observa în imagini, începuse și o stomatită ulcero-necrotică, cu leziuni de tip ”kissing ulcers”. 

La 6 luni de la detartraj

Răspunsul la întrebarea mai sus menționată vine de la japonezi:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4638305/

Pentru cei care nu aveți răbdare să îl parcurgeți, vă extrag ideea principală: la 6 săptămâni de la detartraj, dacă companionul nu este periat pe dinți zilnic, compoziția florei bacteriene orale revine la compoziția de dinainte de detartraj. 

Câtă vreme nu periați zilnic este o normalitate să reapară tartrul. 

Azi este prima zi de primăvară. Toți pacienții Dentovet din luna martie vor primi și câte un mărțișor care să le aducă numai raze de soare în suflet!

Întreținerea sănătății orale după detartraj - martisor

Mărțișorul este realizat de noi