Skip to main content

Importanța radiologiei dentare în cabinetul veterinar este tema blogului de astăzi. Veți înțelege de ce, iubindu-ne meseria, doi ani de zile am luptat cu morile de vânt ca să primim aprobările necesare. A fost greu, dar, nu există zi în care să nu ne privim în ochi și să spunem:

Vezi, fără radiografie, nu știm cum ne-am fi descurcat în acest caz!

În plus, pe tot parcursul anului 2021, oferim gratuit, tot pachetul radiologic necesar manoperelor efectuate, pentru pacienții Dentovet.

Vom aborda doar trei cazuri în care diagnosticul nu ar fi fost posibil fără aceste radiografii dentare.

Am ales doar trei cazuri pentru că este un blog, nu un curs. Însă, pe rețelele de socializare Facebook-Dentovet și Instagram-Dentovet, noi postăm frecvent cazurile noastre, documentate fotografic și radiologic.

Suntem foarte bucuroși că am reușit fim apreciați de colegi din străinătate, care fac stomatologie veterinară de mulți ani, dar și de firme cu tradiție în domeniu, precum iM3.

Suntem onorați că ne citiți, ne susțineți și ne apreciați!

Cum se realizează o radiografie dentară veterinară?

Radiografia dentară se realizează doar în sedare/anestezie generală. Filmele radiologice sunt mici, cu risc mare de distrucție. Nu avem cum să realizăm aceste radiografii fără o minimă sedare a pacientului. De aceea, pentru această manoperă, vor fi necesare analize uzuale de sânge. Anestezia va fi inhalatorie, deci, minim invazivă. Radiografiile realizate în cabinetul nostru se adresează pacienților cabinetului, celor cărora le realizăm noi intervențiile. Nu suntem cabinet de radiologie dentară. Suntem o echipă medicală care utilizează radiologia dentară veterinară pentru că dorește să realizeze manopere intervenționale la cel mai înalt nivel de calitate. Acest nivel nu poate fi atins fără aceste radiografii dentare înainte, în timpul și după realizarea manoperelor.

Importanța radiologiei dentare în cabinetul veterinar – Caz I

Vă prezentăm un caz rezolvat de noi, chiar ieri. Pacientul nostru a fost un motan de 7 ani, care, întors dintr-o aventură în teritoriu, s-a prezentat la noi fără cei doi canini maxilari și cu un canin mandibular fracturat. Pentru un bilanț corect al situației am realizat un set de radiografii.

Așa cum puteți observa, rădăcinile superiorilor erau restante intraosos, iar caninul inferior avea spațiul parodontal lărgit, mai ales la nivel apical. Am extras resturile radiculare, dar și caninul inferior.

Importanta radiologiei dentare in stomatologia veterinara - motan

Importanța radiologiei dentare în cabinetul veterinar – Caz II

Am atras atenția, în repetate rânduri, asupra pericolului bolii parodontale netratate la rasele mici. Trebuie să fim conștienți că, nerealizându-le detartrajele necesare tocmai din prea multă dragoste, ajungem să le facem rău. Dragostea înseamnă fapte concrete. Rădăcinile dinților raselor mici ocupă toată înălțimea mandibulei lor. Astfel, boala parodontală are în tabloul clinic pungile parodontale, care, pe măsură ce boala avansează, sapă în osul periradicular, subminându-i rezistența. Se creează astfel, zone cu lipsă osoasă, care, la cel mai mic traumatism, vor fractura mandibula. Chiar și o banală masă cu hrană uscată poate reprezenta trigger-ul pentru o fractură patologică mandibulară.

Din păcate, vă putem ilustra aceste realități enunțate mai sus, din cazuistica noastră. Pacient din rasa yorkshire terrier, căruia nu i s-au făcut detartraje, tocmai de frica anesteziei generale, se prezintă într-o stare precară de sănătate. Refuza mâncarea de o săptămână, iar cu trei zile anterior prezentării în cabinetul nostru, a început să hipersaliveze. Am diagnosticat fractura mandibulară înainte de radiografie, după faciesul asimetric al pacientul și toată cohorta de semne clinice însoțitoare, dar diagnosticul și localizarea precisă a fracturii s-a realizat cu ajutorul radiografiei. Și, lucrul cel mai important este că, nu am plimbat pacientul între cabinete și nu a fost necesară sedarea repetată într-o perioadă scurtă de timp.

Radiologie veterinara - fractura

Importanța radiologiei dentare în cabinetul veterinar – Caz III

Cazul al treilea vine să completeze tema blogului de azi. Se prezintă în cabinetul stomatologic veterinar un Border Collie, în vârstă de doi ani. Acesta, de o lună de zile refuza hrana uscată și se alimenta exclusiv cu hrană umedă. La o primă privire în cavitatea orală am fost dezamăgiți că nu am identificat ceva evident. Doar niște depozite de tartru pe carnasierii și molarii superiori, dar în cantități nesemnificative, ne-au pus pe gânduri.

Cu toate că anestezia la rasa Border Collie are gradul ei de complexitate, echipa noastră a realizat-o fără probleme. După instalarea anesteziei am realizat radiografii dentare la toată gura. Singurii dinți care au prezentat modificări radiologice, au fost premolarii trei și patru maxilari stângi (207, 208) și premolarul patru maxilar drept (108). Premolarii patru sunt carnasierii maxilari.

Radiologie dentara veterinara border

Ce am observat radiologic?

Am observat o radiotransparență interradiculară, care în mod normal nu își avea locul acolo, la nivelul lui 108, 207, 208. Prin comparație, vă invităm să observați zona interradiculară a lui 107, care este cu aspect normal.

În consecință, cu acordul proprietarului, care excludea extracția dentară, am realizat trei tratamente endodontice, cu reconstrucția coronară din material compozit fotopolimerizabil. Un tratament endodontic corect efectuat presupune radiografii în timpul instrumentării canalelor radiculare, dar și la final, pentru confirmarea tratamentului endodontic pe toată lungimea de lucru.

Radiologie dentara border 2

Cu fiecare caz rezolvat primim energia să rezolvăm următorul. Ne străduim să preluăm urgențele și înțelegem nevoia radiologiei dentare în stomatologia veterinară. Suntem aici atât pentru situații cronice, cât și acute. Punem la dispoziția pacienților noștri radiografiile dentare gratuit. De ce? Pentru că nu există stomatologie veterinară de calitate fără radiografii. Acuratețea și finețea diagnosticului, a tratamentului și a evoluției tratamentului se realizează exclusiv cu ajutorul investigațiilor imagistice.

Din Cluj-Napoca vă dorim zile cu soare și fără dureri dentare!

Radiologie dentara - final