Skip to main content

Fracturile dentare recente: pulpectomie versus pulpotomie este un subiect interesant și cu multiple răspunsuri. Vă voi prezenta de ce la Dentovet.ro veți întâlni extrem de rar pulpotomii.

Lucrăm pentru binele pacienților noștri. Principiul care ne conduce este Primum nil nocere.

Tratamentele oferite de noi vor fi cele cu rezultate bune în timp dovedite și recomandate. Întotdeauna vom propune soluții pe care le-am realiza dacă pacienți ar fi copiii noștri.

INDICAȚIILE PULPOTOMIEI

Cartea de căpătâi în endodonția română, Tratatul de endodonție sub redacția lui Andrei Iliescu, ediția 2018, stabilește foarte clar indicațiile de pulpotomie:

  • dinții permanenți tineri, când se urmărește edificarea rădăcinii dintelui și apexificarea. Până la 1 an-1 an și 2 luni, în cazul pacienților patrupezi. O dată încheiată formarea rădăcinii, se va realiza pulpectomia. Deci, discutăm de o soluție temporară.
Fracturile dentare recente
  • indiferent de formă sau procedură pulpotomia necesită o pulpă radiculară vitală.

Aici vine întrebarea: cum evaluăm starea de vitalitate a pulpei dentare? Din punctul meu de vedere, doar analiza histopatologică ne poate confirma. Analiza macroscopică este supusă erorii subiective. Mergând mai departe cu analiza, în cazul patrupedelor eroarea subiectivă se traduce prin SUFERINȚĂ. Analiza microscopică presupune pulpectomie.

Fracturile dentare recente: pulpotomie versus pulpectomie - analiza
  • se aplică în situațiile cu hiperemie pulpară sau pulpită seroasă parțială

Cum evaluăm la câine sau pisică acestă stare? În cazul oamenilor se realizează prin manopere specifice asociate cu întrebări de specialitate, țintite. Desigur, putem chestiona, dar răspunsul…

Fracturile dentare recente: pulpotomie versus pulpectomie - solutiile

Fracturile dentare recente: pulpectomie versus pulpotomie au o concluzie cu privire la factorii care concură în alegerea pulpotomiei ca metodă terapeutică. Concluzia tratatului de endodonție cu privire la realizarea pulpotomiei este că vârsta, starea generală de sănătate, precum și posibilitatea de cooperare cu pacientul, sunt factori esențiali în alegerea acestei metode terapeutice.


DEZAVANTAJELE PULPOTOMIEI

Printre dezavantajele pulpotomiei enumerate de tratatul mai sus menționat sunt:

  • necesitatea asigurării unor condiții absolute de asepsie și antisepsie. Pacientul se prezintă cu fractură dentară în cabinet. Vorbim de patrupezi care explorează prin simțuri mediul înconjurător. Orice ling, și pe lângă flora bacteriană orală existentă în mod normal, mai aduc noi tipuri de microorganisme. Orice microorganism închis în spațiul pulpar va avea un metabolism propriu care va necesita volum crescut de dezvoltare, fie aerob, fie anaerob. Volumul crescut și interacțiunea directă cu pulpa dentară va determina răspuns din partea acesteia sub forma unei reacții inflamatorii. Reacția inflamatorie pulpară, știm cu toții, este DUREROASĂ. Ca să vă faceți o idee, vă invit să deschideți o sticlă de Cola, să o agitați și să încercați să îi puneți capac…
pulpotomie versus pulpectomie

Singura situație în care în stomatologia veterinară reușim să asigurăm condiții de sterilitate manoperei este pulpotomia realizată în cabinet. Această pulpotomie noi o realizăm sub digă. Utilizăm diga pentru pulpotomie pentru că aceasta este singura care asigură izolarea perfectă a dintelui. Atenție, diga nu este câmp operator chirurgical, ci o membrană de latex siliconată. Admitem pulpotomiile în cazul dinților aflați în malpoziții care traumatizează țesuturile antagoniste, dar care nu și-au încheiat procesul de formare al rădăcinii. Este situația în care dintele este intact, iar noi îi reducem din înălțime pentru a nu mai traumatiza țesuturile înconjurătoare. În condiții de izolare, cu instrumente sterile, ajutați de acțiunea sterilizantă a laserului, acționăm asupra pulpei dentare. Această situație este temporară, urmând ca, după finalizarea formării rădăcinii, să efectuăm un tratament endodontic corect.

Pulpotomia vitală cu laser - reprezentativa
  •  pacientul trebuie dispensarizat o perioadă lungă de timp. Dispensarizat ca dispensarizat, dar trebuie să ne dea detalii legate de starea dintelui respectiv, să ne răspundă întrebărilor. Din nou revin și pun întrebarea: cum?
  • prognosticul este redus.

LITERATURA DE SPECIALITATE

Brook Niemiec, titan al stomatologiei veterinare, a demonstrat că succesul pulpotomiei este în relație directă cu suprafața expusă și timpul scurs până la prezentarea în cabinet, încă din 2001. Evaluarea timpului scurs de la fractură și până la prezentarea în cabinet poate fi subiectivă din punctul de vedere al proprietarului. Vă invit să îl ascultați și să îl citiți de câte ori veți avea ocazia pentru că este o adevărată enciclopedie de stomatologie veterinară. Brook Niemiec reușește să dea mai departe experiența lui bogată și contribuțiile sale la dezvoltarea specialității la nivel mondial cu un talent oratoric înnăscut. Recunosc, de mai multe ori, mi-am pus ceasul să sune pentru a avea ocazia să îl aud conferențiind și a meritat fiecare minut de ascultare.

Dr. Brook Niemiec și Dr. Adrian Toma

Fracturile dentare recente: pulpotomie versus pulpectomie reprezintă un subiect îndelung cercetat și dezbătut în stomatologia veterinară. Există o unanimitate de păreri cu privire la pulpotomie. Dacă expunerea pulpară s-a produs pe un dinte matur, cu apex închis, pulpectomia cu tratament endodontic de calitate este preferabilă și cu rezultate predictibile pe termen lung. Complicațiile posibile în cazul pulpectomiei corect realizate sunt mult mai scăzute și implicit cu suferință mult mai scăzută pentru pacient decât în cazul pulpotomiei.

Bucuria noastră în această perioadă complicată a fost să întâlnim proprietari care își doresc tratamente de specialitate cu păstrarea dinților pe arcadă, exact ca în cazul copiilor bipezi. 

Mulțumim din nou colegilor care înțeleg importanța sănătății orale și ne recomandă. 

Noi, dar mai ales pacienții noștri, vă mulțumim tuturor!

Final fericit