Skip to main content

Fracturile dentare la câine – Remedii

Fracturile dentare la câine sunt un diagnostic frecvent întâlnit în cazul companionilor noștri.

Haideți să îl dezbatem împreună!

Cauzele fracturilor dentare la câine

 • Temperamentul: unele rase sunt mai jucăușe și mai pline de energie. Aceste rase necesită o supraveghere mai îndeaproape la tipul obiectelor cu care vin în contact;
Fracturile dentare la caine - exemplificare
 • Jocul mai energic cu alți companioni patrupezi, în urma căruia rezultă acele ciocniri de dinte pe dinte;
Cauzele fracturilor dentare la caine
 • Jocul cu părinții care le aruncă pietrele aduse de copiii patrupezi. Cunosc și cunoașteți situații în care câinele își alege piatra care dorește să îi fie aruncată;
 • Oasele de vită fierte, atât de populare în credința posesorilor de patrupezi sunt interzise. Nu voi obosi să explic că sunt extrem extrem de nocive. Nu contează că i se oferă o dată sau de două ori pe an sau săptămânal! Frecvența administrării nu are nici o legătură directă cu producerea fracturilor dentare. Este suficientă o singură administrare și unghiul de incidență să fie cel nefericit pentru ca fracturile dentare la câine să se producă.
 • Atenție maximă! Există o nouă tendință în Rusia și sper să nu ajungă și la noi prin care se oferă spre consum coarne de cerb câinilor. O stomatologă veterinară din Sankt Petersburg, Marya Evstafeva, atrăgea atenția săptămâna trecută pe site-urile de socializare asupra acestui pericol. Numeroși câini cu fracturi dentare au ajuns în cabinetul distinsei doamnei doctor.

Rămân la convingerea că ar trebui să respectăm regula genunchiului introdusă de colegii canadieni.

Diagnosticul fracturilor dentare la câine

Inspecție

Diagnosticul fracturilor dentare la câine se face prin inspecție directă a dinților. Întotdeauna vom examina în comparație cu dintele simetric de pe partea contralaterală. Dintele fracturat al câinelui va avea o față feliată care poate sau nu, să prezinte un punct roz/roșu/gri/maro la nivelul acesteia.

Fracturile dentare la caine - fractura recenta

Paleta largă de culori expusă este în strânsă relație cu durata de timp scursă din momentul producerii fracturii și până la examinare. Astfel, pulpa dentară proaspătă, neafectată anterior, are culoarea roz-pal. Pe măsură ce timpul trece și pulpa este traumatizată prin contactul direct cu exteriorul, culoarea virează spre roșu, fiind ușor sângerândă la atingere. Se pot observa chiar și picături de sânge. Dacă timpul scurs a fost suficient pentru colonizarea bacteriană a pulpei și începerea proceselor metabolice de descompunere ale acesteia vom observa o virare a culorii spre tonuri și mai închise de gri sau maro.

Gura este o cavitate septică, populată de bacterii, deci contaminarea bacteriană se produce din prima clipă în care pulpa dentară a fost expusă. Tocmai de aceea eu nu sunt de acord cu pulpotomiile vitale la dinții fracturați, indiferent de timpul scurs de la momentul fracturii până la prezentarea la stomatolog, indiferent de vârsta pacientului. Este identic cu a agita o sticlă de Pepsi/Cola și a-i pune capac. Problema care se pune este una simplă: pacientul de medicină veterinară nu vorbește același limbaj cu noi și suferă în tăcere.

Palpare cu sonda dentară

La examinarea fațetei feliate cu ajutorul unei sonde dentare, aceasta se va angaja în camera pulpară prin orificiul existent, respectiv prin punctul colorat.

Dacă există o fațetă de feliere fără prezența unui punct colorat la nivelul acesteia suntem fericiți și discutăm despre o fractură dentară necomplicată.

Caz Bria before

Semne indirecte

Bineînțeles, există și semne indirecte ale durerilor dentare care însoțesc întotdeauna fracturile dentare la câine, semne pe care proprietarul le observă și încearcă să găsească cauza.

Ca medic veterinar stomatolog, întotdeauna îmi captează atenția dinții solitari care sunt încărcați de tartru. Este un semn clasic de dinte fracturat dureros, evitat în masticație, deci lipsit de procesul normal de autocurățare. 

Tratamentul fracturilor dentare și prognosticul pe termen lung

Cabinetul nostru de stomatologie veterinara vă oferă tratamente diverse în corelație directă cu:

 • tipul fracturii;
 • cantitatea de substanță dentară pierdută;
 • starea medicală a pacientului;
 • patologia periapicală asociată;
 • disponibilitatea de timp și financiară a dumneavoastră.

Tratamentul fracturilor dentare cu implicarea camerei pulpare la câine poate fi:

 • Endodontic cu reconstrucție coronară . Reconstrucția coronară poate fi din materiale compozite fotopolimerizabile, fie protetică. Reconstrucția protetică la rândul ei poate fi din metal, fie din zirconiu monolitic.
Reconstructie coronara -fracturile dentare la caine
Reconstrucție coronară din material compozit fotopolimerizabil
Reconstructie protetica
Reconstrucție coronară protetică din zirconiu monolitic
reconstructie protetica
Reconstrucție coronară protetică metalică
 • Chirurgie endodontică, dacă este afectat spațiul periapical și există episoade inflamatorii în istoric, cu prezența abceselor și fistulelor. 
Abces dentar
 • Extracție dentară.
fracturile dentare la caini, lupele

Referitor la prognosticul pe termen lung al tratamentelor endodontice, vă pot spune că studiile confirmă un procent de 92% de succes al acestora, dacă se respectă protocoalele endodontice.

Tratamentul fracturilor dentare fără implicarea camerei pulpare variază de la realizarea unei obturații, însă cu un prognostic rezervat, fie aplicarea unui sigilant pentru a reduce sensibilitatea dentară prezentă.

Fracturile dentare la caini

Vă dorim zile fericite, fără fracturi dentare și cu multă bucurie!