Skip to main content

Fracturile carnasierilor – dinți importanți pe arcadă este un subiect cald al acestei săptămâni. Legea seriilor s-a aplicat joi la DentoVet. Nu mai puțin de 5 carnasieri au fost salvați.

Ca o curiozitate, DentoVet și-a început activitatea cu un tratament endodontic la nivelul unui carnasier și a realizat prima rezecție apicală tot la nivelul unui carnasier.

IDENTIFICAREA CARNASIERILOR

Fracturile carnasierilor - dinți importanți pe arcadă - identificare

Carnasierii sunt premolarii patru maxilari și molarii unu mandibulari. Așa cum le spune și numele, au fost folosiți și mai sunt folosiți de câinii hrăniți cu carne crudă, în tăierea cărnii și a alimentelor. Partea vestibulară a superiorilor și jumătatea anterioară a molarilor inferiori au formă de lamă, ajutându-i să își îndeplinească funcția. Carnasierii sunt niște struțo-cămile frumoase, realizând trecerea de la premolarii situați anterior, cu rol în tăierea alimentelor, în forfecarea acestora, la molarii care sunt mai plați și care realizează triturarea alimentelor. Carnasierii au un rol important în menținerea dimensiunii verticale de ocluzie. Ei sunt primii dinți laterali care au contact interarcadic. Carnasierii sunt unități dentare cu rol esențial în ocluzia dentară.


CUM SE FRACTUREAZĂ CARNASIERII?

Fracturile carnasierilor, dinți importanți pe arcadă se realizează :

 • Cu oase fierte, cu măduvă, oferite cu multă dragoste. Este însă o dragoste otrăvită!
Fracturile carnasierilor - dinți importanți pe arcadă - vedere
 • Prin jocul cu lemnele și obiecte dure.
Maggie
Meggie, fiică de stomatolog veterinar 🙂

DATE DIN LITERATURĂ

Unul dintre titanii stomatologiei și chirurgiei buco-maxilo faciale internaționale, dr. Alexander Reiter a făcut parte din echipa care a studiat condițiile în care apar fracturile dentare la premolarii patru maxilari. Am avut bucuria să îl aud conferențiind la Congresul European de Stomatologie Veterinară de la Utrecht, 2019. Pe lângă experiența vastă, baza științifică solidă are și un talent oratoric de invidiat. Reușește să dea mai departe informația acumulată, astfel încât numărul cazurilor rezolvate corespunzător să crească. Studiul ne arată că nu este necesară o forță mare de impact pentru a se produce fractura, ci unghiul în care impactul se realizează joacă un rol important. Astfel, un unghi de 60 de grade, va produce cel mai probabil o fractură cu cameră pulpară deschisă, acestea fiind preponderente în studiu realizat de aceeași echipă.

Același doctor Reiter Alexander este coautor al manualului BSAVA de stomatologie și chirurgie orală. În cadrul acestui manual, acesta statua că fracturile de carnasieri sunt cele mai frecvent întâlnite fracturi la câini.


IDENTIFICARE FRACTURĂ

Fracturile carnasierilor-dinți importanți pe arcadă au ca și semne clinice semnele durerii dentare pe care vi le-am prezentat în repetate rânduri.

Haideți să vă prezint dintre cazurile noastre cele mai frecvente semne care au determinat prezentarea la stomatolog:

 1. Refuz hrană
Fracturile carnasierilor - dinți importanți pe arcadă - fractura recenta
 1. Tartru depus pe dintele fracturat
Tartru peste fractua
 1. Miros urât al gurii
Fractura cu portiune mobila
 1. Umflarea zonei suborbitare
Fracturile carnasierilor - dinți importanți pe arcadă - abces
 1. Fistulă suborbitară
Fistula caine
 1. Secreții oculare purulente
Fracturile carnasierilor - dinți importanți pe arcadă - supuratie

POSIBILITĂȚI DE TRATAMENT

Fracturile carnasierilor – dinți importanți pe arcadă au multiple posibilități de tratament.

EXTRACȚIA DENTARĂ

Extracția dentară este cea mai populară și cea mai răspândită metodă de tratament. Este o metodă corectă, dispărând cauza. Este indicată atunci când:

 • există patologii sistemice asociate care s-ar agrava prin eșecul tratamentului conservativ de păstrare pe arcadă;
 • câinii vârstnici unde apărarea generală a organismului e deficitară, implicit șansele succesului tratamentului endodontic sunt mai scăzute;
 • se asociază cu o pierdere osoasă importantă, deci vorbim de dinți compromiși parodontal;
 • atunci când nu există experiență, aparatură și pregătirea necesară pentru realizarea unor manopere complexe endodontice sau chirurgical endodontice;
 • proprietarul dorește o manoperă 100% sigură și nu dorește dispensarizarea anuală a pacientului.

La DentoVet efectuăm cu succes extracțiile de carnasieri. Vă invităm să observați evoluțiile favorabile postextracționale ale pacienților noștri.

 

Abces rezolvat
Evolutie extractie

PULPOTOMIA

Pulpotomia este o manoperă indicată în cazul dinților tineri, sub un an, prezentați în cabinet în maxim 48 de ore de la producerea nefericitului eveniment.

ENDODONȚIE

Pulpectomia și tratamentul gangrenei dentare într-o singură ședință se realizează atunci când se întrunesc condițiile necesare, care derivă din primul paragraf.

Tratamente endodontice

CHIRURGIE DENTARĂ VETERINARĂ

Rezecții apicale și surgical endodontics. Printre primele workshop-uri de stomatologie veterinară la care am participat a fost cel de surgical endodontics, deja având la activ rezecție de carnasier superior. Tutorele de curs a fost dr. Ira Luskin, un chirurg maxilo-facial veterinar extrem de bun.

Munca în echipă cu un chirurg BMF în stomatologia umană, formarea mea ca medic stomatolog a fost realizată de un chirurg BMF, ambii foarte buni în branșă, oarecum era normal și firesc să aduc în practica de zi cu zi a Dentovet-ului tot ce e mai bun din chirurgia umană. Ne dorim să fim aliniați la standardele internaționale și să oferim cele mai bune alternative aici, acasă, în România. Avem și noi copii patrupezi, înțelegem ce înseamnă să îți dorești tot ce e mai bun și mai performant în acest domeniu. Așa că, atunci când avem implantare osoasă bună, vom realiza rezecții dentare în vederea păstrării pe arcadă a acestor dinți importanți.

Rezectie apicala

Săptămâna aceasta la DentoVet, așa cum am spus anterior, am avut o zi dedicată carnasierilor. A fost o zi plină de bucurie pentru că s-au întrunit toate condițiile necesare păstrării pe arcadă, prin metode conservative, a acestor dinți importanți în ergonomia cavității orale a animalelor de companie. Cu sau fără rezecții apicale, obligatoriu cu ajutorul endodonției și a laserului, ne-am atins obiectivele.

Fracturile carnasierilor - dinți importanți pe arcadă - saptamana 1
Fracturile carnasierilor - dinți importanți pe arcadă - saptamana 2

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Care este cauza fracturii carnasierilor?

Îi dați oase cu măduvă fierte?

Da!

Aveți răspunsul.

Dacă îi dau oase doar o dată pe săptămână este bine?Adică, să nu credeți că îi dau zilnic…

Nu. Nu depinde de numărul de interacțiuni, nici de forță, ci doar de unghiul de atac al corpului dur.

I-am dat oase vândute la petshop, speciale pentru câini. De ce s-a fracturat?

Nu are importanță de unde le achiziționați. Oasele trebuie să fie spongioase, nefierte, exact ca în imaginea de mai jos.

Fracturile carnasierilor - dinți importanți pe arcadă - oase permise

Prin fierbere consistența crește semnificativ, deci implicit fractura dentară este iminentă. Orice alt tip de os, indiferent de cine le comercializează, este cu risc crescut de fractură coronară cu cameră pulpară deschisă.

Care este cea mai bună metodă de tratament?

Fiecare metodă își are plusurile și minusurile ei. Extracția dentară ar trebui să fie ultima pe lista de opțiuni, în ciuda faptului că este larg răspândită. Vorbim despre dinți importanți atât în procesul de masticație cât și în ocluzia animalului de companie. Dar, există situații în care doar extracția dentară este singura opțiune viabilă. Împreună vom decide cum dorințele dumneavoastră se împletesc cu posibilitățile terapeutice astfel încât să oferim maximum posibil în situația dată, respectând principiul primum nil nocere.

Ce facem dacă se fracturează dintele în continuare?

Există și această posibilitate. Oarecum logică, am spune noi. Ne mai simțind durerea, crește curajul prinderii obiectelor dure, în consecință, fie se fracturează carnasierul antagonist (caz întâlnit și rezolvat de noi), fie se fracturează carnasierul tratat. Dacă dintele tratat de noi se fracturează, există posibilitatea extracției sau a unor coroane de înveliș precum cea de mai jos.

Coroana dentară carnasier

Responsabilitatea prevenției fracturilor carnasierilor – dinți importanță pe arcadă, cade pe umerii proprietarilor. De cele mai multe ori, din prea multă dragoste, se ajunge la stomatolog.

Vă dorim zile cu soare și cu multe clipe de calitate petrecute împreună cu copiii bipezi și/sau patrupezi!

Fracturile carnasierilor - dinți importanți pe arcadă - final